Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Звернення Асоціації об'єднаних територіальних громад до органів місцевого самоврядування ОТГ і громад, що об'єднуються

Дата: 23.02.2018 09:19
Кількість переглядів: 991

22 лютого у приміщенні обласної державної адміністрації, відбулася зустріч Ігора Абрам’юка - директора з питань розвитку Асоціації об’єднаних територіальних громад з головами ОТГ Хмельниччини.

У процесі об’єднання територіальні громади стикаються із абсолютно новими викликами, самостійно реагувати на які їм надзвичайно складно. Саме тому на перший план нині виходить потреба у взаємодії, співпраці, згуртуванні, консолідації всіх ОТГ задля ефективного відстоювання своїх прав і захисту інтересів громад.

Інструментом такої консолідації покликана стати Асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація об’єднаних територіальних громад», яка 25 листопада 2016 року створена Установчими зборами відповідно до закону зі статусом місцевої асоціації ОМС. До складу Асоціації увійдуть міські, селищні, сільські ради об’єднаних територіальних громад із усіх регіонів України.

Діяльність Асоціації об’єднаних територіальних громад буде спрямована насамперед на відстоювання та лобіювання інтересів членів Асоціації на регіональному та місцевому рівнях по всій території України. її робота буде зосереджена на тому, щоб об’єднані громади отримували практичну користь від свого членства в Асоціації. Також на підтримку з боку Асоціації можуть розраховувати територіальні громади, які знаходяться в процесі об’єднання.

Право органів місцевого самоврядування на співпрацю та асоціювання закріплене Європейською хартією місцевого самоврядування та українським законодавством. Чинне законодавство України відкриває реальні можливості для участі асоціацій органів місцевого самоврядування у стратегічному плануванні регіонального та місцевого розвитку, визначенні напрямків використання бюджету, розробці планів реформування громад, ухваленні програм соціально - економічного розвитку тощо. Закон України «Про асоціації органів місцевого самоврядування» фактично зобов’язує державні органи взаємодіяти з такими асоціаціями. Зокрема законом визначено, що пропозиції асоціацій щодо розвитку місцевого самоврядування підлягають обов’язковому розгляду державними органами, рішення місцевих держадміністрації з найважливіших питань мають прийматися лишень після консультацій з асоціаціями, причому асоціації можуть самі ініціювати консультації з усіх питань, які стосуються інтересів територіальних громад.

Асоціація об’єднаних територіальних громад бачить перед собою такі першочергові завдання:

• опираючись на прямі норми законодавства, активно взаємодіяти з державними органами

з усіх найважливіших питань регіонального та місцевого розвитку, а також за першої потреби ініціювати таку взаємодію;

• активно використовувати надані законом можливості в інтересах громад, обстоювати інтереси членів Асоціації та сприяти підвищенню їх потенціалу;

• із перших кроків своєї діяльності налагодити дружні стосунки та співпрацю з іншими асоціаціями ОМС, маючи на меті сформувати «єдиний голос» українського місцевого самоврядування, зміцнення його позицій у діалозі з державою;

• ініціювати взаємодію та партнерство з усіма урядовими та неурядовими інституціями, організаціями і проектами, які діють в інтересах територіальних громад, сприяють децентралізації та реформі місцевого самоврядування

• домагатися об’єднання зусиль всіх зацікавлених сторін - бо лише через взаємодію, співпрацю та консолідацію можна досягти справжнього успіху в реформуванні України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь