Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Ще раз про податок на землю та податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Дата: 14.05.2018 11:47
Кількість переглядів: 986

Городоцьке відділення Кам’янець-Подільської ОДПІ ще раз нагадує громадянам про необхідність сплати у 2018 році до місцевих бюджетів громад податку на землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та зазначає наступне.

Відповідно до чинних на даний час норм п.п.266.1.1 п.266.1 ст.266 Кодексу платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками житлової та/або нежитлової нерухомості.

Базою оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, відповідно до п.п.266.3.1 п.266.3 ст.266 Кодексу, є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.

Підпунктом 266.4.1 п.266.4 ст.266 Кодексу передбачено пільги із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, а саме: база оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи – платника податку, зменшується:

а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості – на 60 кв. метрів;

б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 120 кв. метрів;

в) для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – на 180 кв. метрів.

Відповідно до п.п.266.5.1 п.266.5 ст.266 Кодексу ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, для об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюються за рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об’єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 1,5 відс. розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 квадратний метр бази оподаткування.

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки сплачується фізичними особами за базовий податковий (звітний) період (рік), тобто у 2018 році податок нараховується за 2017 рік.

Також повідомляємо, що відповідно до п.п. 14.1.147 п. 14.1 ст. 14 Кодексу плата за землю – обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.

Згідно зі ст.cт. 269, 270 Кодексу платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, а об’єктами оподаткування земельним податком – земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні, та земельні частки (паї), які перебувають у власності.

Підпунктом 287.1 ст.287 Кодексу визначено, що власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою.

Податок фізичними особами сплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення відповідно до п. 287.5 ст. 287 Кодексу.

Тому, з метою забезпечення повноти наповнення місцевих бюджетів зазначаємо, що якщо у власності громадян перебуває квартира (квартири), загальна площа яких перевищує 60 кв.м, житловий будинок (будинки), загальна площа яких перевищує 120 кв.м, а також у разі володіння об’єктами не житлової нерухомості чи земельними ділянками, та на даний час такими громадянами не отримано податкові повідомлення-рішення про сплату податку на майно необхідно звернутися до органу фіскальної служби за місцем проживання (реєстрації), для проведення звірки даних.

 

                                  Городоцьке відділення Кам’янець-Подільської ОДПІ

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь