Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Дотримуйтесь вимог законодавства про працю

Дата: 06.02.2018 18:38
Кількість переглядів: 940

 

                         З набуттям чинності нових Порядків здійснення державного контролю та нагляду за додержанням законодавства про працю, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2017 року № 295 "Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" зросла відповідальність за порушення вимог законодавства про працю.

      3 метою забезпечення реалізації зазначених повноважень в Городоцькій міській раді  відповідно до статті 26 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”,   введено посаду спеціаліста – державного інспектора з праці.

    Відповідно до Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2017 № 295 інспектор праці здійснює державний контроль за додержанням законодавства про працю з питань:

-  своєчасної та у повному обсязі оплати праці,

-  додержання мінімальних гарантій в оплаті праці,           

-  оформлення трудових відносин.

      З підвищенням розміру мінімальної зарплати, штрафи за недотримання трудового законодавства з нового року значно зросли. Стаття 265 КЗпП говорить про те, що юридичні та фізичні особи — підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу у разі:

— фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору, оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, виплати заробітної плати без нарахування та сплати ЄСВ і податків — в тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, відносно якого скоєно порушення. У 2018 сума штрафу – 111 690 грн (якщо мінімальна зарплата 3723 грн)
— порушення встановлених термінів виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більше ніж за один місяць, виплата їх не в повному обсязі — у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення. У 2018 році сума штрафу – 11 169 грн (якщо мінімальна зарплата 3 723 грн)
— недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці — у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, відносно якого скоєно порушення. До речі, сюди відноситься ненарахування індексації. У 2018 році сума штрафу — 37 230 грн (якщо мінімальна зарплата 3 723 грн)
     Крім того, статтею 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення України тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та громадян - суб’єктів підприємницької діяльності.

      Отже, фактичний допуск одного працівника до роботи без трудового договору (без наказу) може коштувати 128690 грн. (111 690 грн.+ 17 000 грн.) + виплата такому працівникові заробітної плати у розмірі не нижче середньої заробітної плати за відповідним видом економічної діяльності у регіоні у відповідному періоді.

 

     Не направлення повідомлення до фіскальної служби про прийняття працівника на роботу (або несвоєчасне направлення) коштує 3723 грн. фінансового штрафу і до 1 700 грн. адміністративного штрафу.

 

Повідомляємо, що консультації з питань застосування законодавства про працю можна отримати у Громадській приймальні з надання безоплатної первинної правової допомоги Управління Держпраці у Хмельницькій області за адресою м.Хмельницький, вул. Кам’янецька, 74, або по телефону (0382) 65-64-48. Та у Городоцькій міській раді за адресою м. Городок вул. Грушевського 53.

 

 

Ольга Бистрицька - керуюча справами (секретар) виконавчого комітету  Городоцької міської ради

 

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь