A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Городоцька міська об'єднана територіальна громада
Хмельницька область, Городоцький район

Організація харчування

 
 
Однією з умов збереження та зміцнення здоров’я дитини, підвищення опору її організму до хвороб, і як наслідок успішності у навчанні є повноцінне харчування. Саме тому адміністрацією закладу приділяється велика увага даному питанню.
Організація харчування дітей у дошкільному навчальному закладі здійснюється відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» (із змінами) від 22листопада 2004 р. № 1591, Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затвердженого спільним наказом Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства освіти і науки України від 1 червня 2005 р. № 242/329, Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженої спільним наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 17 квітня 2006 р. № 298/227 (із змінами відповідно до наказу МОНмолодьспорту України від 26.02.2013 р. № 202/165), інших чинних санітарних норм та правил.
Відповідно до штатного розпису дошкільний навчальний заклад  укомплектовано працівниками, які забезпечують організацію харчування.
У закладі встановлено доцільний трьохразовий режим харчування, наявні меню-вивіски, графіки видачі їжі (затверджені завідувачем), добові проби. Призначені відповідальні особи за організацію харчування  та  відповідальна особа за зняття проби з готових страв.
Відповідно до вимог організовано питний режим.
Ведеться контроль за дотриманням правил організації харчування з боку медперсоналу та адміністрації.
У дошкільному закладі наявні картотеки страв, орієнтовні двотижневі, сезонні меню, затверджені Держпродспоживслужбою Головного Управління у Хмельницькій області, щоденні меню-розкладки, котрі відповідають картотекам страв.
Дошкільний навчальний заклад забезпечений проточною холодною та гарячою водою. Технологічне та холодильне обладнання знаходиться в робочому стані, є необхідна кількість посуду, котрий промаркований і використовується  за призначенням.
Всі продукти харчування, що надходять, відповідають вимогам державних стандартів, супроводжуються документами, що засвідчують їх якість. В закладі створена бракеражна комісія.
Зберігаються продукти в спеціально обладнаній  коморі, овочесховищі, холодильниках, де забезпечено дотримання санітарних норм,  в тому числі товарне сусідство, температурний режим тощо. Дані про безпечність якості продуктів та термін їх реалізації систематично фіксується в Журналі бракеражу сирої продукції. Облік продовольчої сировини фіксується в Книзі складського обліку продуктів.
Для здешевлення  харчування дітей у дошкільному закладі проводяться благодійні акції по заготівлі овочів, для компотів збирається урожай з фруктових дерев, які ростуть на території установи. 
Вихователі та помічники вихователів дошкільного навчального закладу беруть  активну участь в організації харчування дітей, формують  у них культуру харчування та розуміння значення прийому їжі для нормального функціонування організму. Дітей привчають сідати за стіл охайними, з чистими руками, сидіти за столом правильно та користуватись столовим приладдям (столовою, чайною ложками та виделкою). Дітей середньої та старшої груп навчають чергувати: сервірувати столи, збирати використаний посуд, використовувати санітарний одяг.
 
НОРМИ
харчування у дошкільних навчальних закладах (крім санаторних) для дітей віком старше одного року (денна норма на одну дитину, грамів)
Найменування
продукту
Вікова група ( років)
Від 1 до 3
Від 3 до 6 (7 )
Кількість приймання їжі
3
4
3
4
Хліб житній
20
ЗО
40
60
Хліб пшеничний
55
80
80
120
Борошно пшеничне
15
20
25
32
Крохмаль
3
3
4
4
Крупи, бобові
ЗО
40
45
50
Макаронні вироби        
Картопля
130
150
190
220
Овочі різні
180
210
230
260
Фрукти свіжі
45
90
100
100
Соки
50
50
70
100
Фрукти сушені
10
10
10
10
Кондитерські вироби
5
15
15
20
Цукор
35
40
45
50
Мед
1
1
2
2
Масло вершкове
12
19
21
25
Олія
6
9
9
15
Сало
1
1
2
2
Яйця,штук
1/4
1/2
1/2
1/2
Молоко
350
450
400
500
Сир кисломолочний
35
40
45
50
Сир твердий
3
3
5
5
Сметана
5
10
10
15
М’ясо
50
85
100
110
Риба
20
25
45
50
Кава
1
1
4
4
Какао
1
1
2
2
Чай
0.2
0.2
0.2
0.2
 
 
Види їжі
Об’єм їжі для дітей вікових груп, років
До 2
Від 2 до 5
Від 5 до 7
Каші або овочеві страви на сніданок чи вечерю
150-180
180-200
200 – 250
Кава, чай, какао
100-150
150
150 – 200
Супи.бульйони
100-150
150 – 200
200 – 250
М’ясні або рибні страви
50-60
60-70
70-80
Компоти, киселі
100-150
150
150-200
Гарніри комбіновані
100
100- 130
130-150
Фрукти, соки
50-100
50-100
100-150
Салати із свіжих овочів
40
40-50
50-60
Хліб житній ( на весь день)
25
50
60
Хліб пшеничний( на весь день)
60
110
110

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Особливості харчування дитини під час адаптації до умов дитячого садка

• Не варто змінювати стереотип поведінки дитини, зокрема і звички харчування, в перші дні перебування в дошкільному навчальному закладі.
• Не можна змушувати дитину їсти, якщо вона відмовляється, — це посилить негативне ставлення до нового оточення.
• Слід підсолювати порцію дошкільника невеликою кількістю солі, якщо вдома дитина звикла до більш солоної їжі. Згодом кількість солі можна зменшити до загального рівня. Така поступова адаптація дитини до смакових особливостей їжі в дитячому садку триває два-три тижні.
• На початку періоду адаптації батькам варто годувати дошкільника сніданком вдома, спокійно і без поспіху.
• Нову для дитини страву варто вводити в раціон невеликими порціями. Ліпше покласти дитині меншу кількість їжі, а потім, за її бажанням, додати ще.
• Слід пояснити дитині корисність нової страви, що допоможе побороти її неофобію та сприятиме виникненню зацікавленості новою стравою:
 поінформувати дитину щодо складу страви, способу її приготування, смаку та користі для здоров»я;
 долучити дошкільника до розмови про страву чи її компоненти перед обідом;
 порадити батькам приготувати вдома нову страву відповідно до меню дитячого садка.
• Дошкільника-новачка під час обіду можна посадити за стіл до дітей, які добре їдять. Уплив однолітків, роль наочного навчання та бажання наслідувати оточення позитивно впливатимуть на харчову поведінку дитини.

gromada.org.ua

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь