Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

ОБЕРЕЖНО! ШАХРАЇ

Дата: 13.04.2020 11:07
Кількість переглядів: 518

У відповідності до статті 190 Кримінального кодексу України шахрайство – це заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою. Також слід зазначити, що обманом є повідомлення неправдивих відомостей або приховування, умовчування певних обставин, повідомлення про які було обов’язковим у даних ситуаціях, а зловживання довірою полягає у тому, що злочинець для заволодіння майном потерпілого використовує близькі, довірчі стосунки з ним.

            Станом на сьогоднішній день існує безліч різноманітних видів та способів  шахрайства, найбільш поширеними та популярними серед яких є:

Шахрайство з авансовим платежем чи передплатою. В даному випадку злочинці  видають себе за представників неіснуючих кредитних компаній, використовуючи при цьому фальшиві документи, веб-сайти та електронні листи, які здаються на перший погляд законними. Шахраї пропонують жертві  сплатити певну суму «авансу» для отримання безвідсоткового кредиту чи певного фінансування або ж спадкування в обмін на грошову винагороду. За результатами такого шахрайства особа сплачує «аванс» і залишаться без кредиту, фінансування чи спадку, а шахраї швидко зникають, анулюючи свої компанії і відкривають нові, продовжуючи вводити довірливих громадян в оману.

Шахрайство з «таємним покупцем». Використовуючи дану схему шахрайства, злочинці знаходять потенційних жертв на сайтах з працевлаштування, надсилаючи останнім платіжну квитанцію і просять використати кошти на «оцінку» сервісу грошових переказів Western Union. Надіславши кошти, потерпілий згодом дізнається, що платіжну квитанцію було виписано на суму, яка відсутня на поточному рахунку вкладника, і вони повинні повернути грошові кошти до банку.

Шахрайство з переплатою. Жертвами даного шахрайства в більшості випадків стають споживачі, які продають той чи інший товар або послугу, а покупцем є шахрай, який надсилає продавцю підроблену платіжну квитанцію із зазначенням значно вищої суми платежу, яку попередньо було узгоджено. Після цього покупець пояснює причини з яких виникла переплата і просить продавця депонувати чек та повернути зайві кошти. Через деякий час жертва шахрайства дізнається, що квитанція була підробленою і що їй необхідно повернути банку витрачені кошти.

Шахрайство з працевлаштуванням в більшості випадків розпочинається з пропозиції отримання великої заробітної плати і в більшості випадків в іноземній валюті і при цьому не потрібні ні освіта, ні досвід роботи, а то навіть і робота вдома, закінчується тим, що немає ні грошей, ні роботи. За даним видом шахрайства, злочинці вдаються до одного із таких способів:                                                                            

1. Роботодавець, в ролі якого виступає злочинець, надсилає жертві підроблену платіжну квитанцію для оплати витрат, пов'язаних з майбутнім працевлаштуванням. В подальшому, оплативши квитанцію, особа дізнається про те, що вона залишилася без грошей і без роботи.

2. Роботодавці обіцяють гарантоване працевлаштування і пропонують жертві роботу за умови, якщо вона сплатить авансом за перевірку кредитної історії, подання заявки або послугу з підбору персоналу, але після сплати такого авансу, з роботодавцем втрачається зв'язок і особа не отримує очікуваної роботи.

3. Злочинці видають себе за персонал компанії і під виглядом перевірки кредитної історії або біографічних даних, намагаються довідатись конфіденційну та/або фінансову інформацію від жертв, що в подальшому призводить до викрадення грошових коштів з рахунків жертви або ж для використання іншого виду шахрайства.

Шахрайство з лотереями та призами. За даною схемою потенційна жертва від невідомої особи отримує телефонний дзвінок, SMS-повідомлення, електронну пошту, лист або факс про виграш великої суми грошей або приз. В подальшому шахрай втирається у довіру до жертви і пояснює, що для того, щоб отримати виграш чи приз, спочатку необхідно переказати певну суму грошей для сплати податку чи збору за оформлення документів. Оплативши, жертва в подальшому залишається і без виграшу чи призу, а також і без коштів, сплачених на податок чи збори.

Шахрайство з орендою майна. За даним видом шахрайства власник квартири чи будинку, в ролі якого виступає шахрай, пропонує здати в оренду житло чи квартиру на вигідних умовах, але в більшості випадків спілкування між сторонами відбувається за допомогою електронної пошти. У разі досягнення згоди, шахрай погоджується здати квартиру за умови, якщо покупець надішле кошти за оренду майна за декілька місяців вперед. Надіславши гроші орендар в подальшому залишається без грошей і житла, а власник безслідно зникає, прихопивши гроші.

Шахрайство з надзвичайною ситуацією чи рідними. Даний вид шахрайства спрямований на емоційні переживання людини і сильне бажання допомогти тим, хто потрапив у біду. Шахраї телефонують друзям або родичам, видаючи себе за жертв, та змальовують екстрену ситуацію (арешт; пограбування; дорожньо-транспортна пригода, потрапляння до лікарні тощо), благаючи про допомогу у вигляді  термінового грошового переказу. Даний вид шахрайства може мати різноманітні форми та масштаби.         

Шахрайство з онлайн-покупками. Жертвами даного виду шахрайства стають                                                                                   відвідувачі веб-сайтів або користувачі послуг Інтернет-аукціонів. В даному випадку шахраї пропонують жертвам придбати різного роду товари за значно низькими цінами, ніж в магазинах чи на інших веб-сайтах, не забуваючи вказувати на значні знижки, які вже закінчуються, але за умови внесення предоплати на певний банківський рахунок.  Після того, як жертва переведе кошти, то в більшості випадків вона не отримує бажаний товар, а то й взагалі його не отримує, а злочинець залишається з грошима.

Афера з Інтернет-знайомствами. Даний вид шахрайства                                                                                    розпочинається досить просто: чоловік і жінка знайомляться в Інтернет-мережі, один з яких виступає в ролі шахрая. Спочатку вони листуються електронною поштою, розмовляють по телефону та обмінюються фотографіями, які в більшості випадків не відповідають дійсності. І, нарешті, вони планують зустріч або, навіть, весілля. Злочинець просить жертву надіслати йому грошей, мотивуючи це тимчасовим скрутним матеріальним становищем, помилковим закриттям банківських рахунків тощо і тим, що йому необхідно придбати білети на автобус, щоб відвідати тяжко хворого родича. Зазвичай, перший банківський переказ є невеликим, але з часом такі прохання починають зростати, зростають також і суми грошових переказів. Завершується все тим, що шахраї не виконують своїх обіцянок, крадуть гроші і зникають.

            Для того, щоб не потрапити на «гачок» до шахраїв слід бути обережними та дотримуватись наступних правил:

  • не панікувати;
  • не повідомляти ніяких відомостей особистого характеру ( паспортні дані, відомості про банківські рахунки тощо);
  • уточнювати інформацію та ставити додаткові запитання, що стосуються ситуації;
  • не переказувати грошові кошти на сумнівні рахунки;

В тому разі, коли ви повідомили шахраям свої особисті дані, то в найкоротший термін необхідно:

  • звернутися до органів поліції;
  • зателефонувати в контактний центр банку та заблокувати картку.Фото без опису

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь