Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Ботулізм: причини, симптоми та профілактика

Дата: 01.08.2022 08:38
Кількість переглядів: 231

Щороку в Україні  реєструються чисельні  випадки захворювання на ботулізм, що змушує Городоцьке управління ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області вкотре нагадувати населенню про основні заходи з профілактики смертельного захворювання.  Загалом по Україні у поточному році 18 осіб були госпіталізовані до лікарень з вказаним діагнозом. 27 липня, у Хмельницькому зафіксували випадок ботулізму. При цьому постраждали одразу двоє людей, чоловіки повечеряли в`яленою рибою домашнього приготування. Як виявилося, риба була заражена збудником ботулізму. 

Ботулізм – важке токсичне інфекційне захворювання, в результаті якого вражається нервова система.  Важка форма хвороби може призвести до летального результату.

Ботулізм – хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної та вегетативної нервової системи. Збудник Clostridium botulinum постійно існує в ґрунті, він утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів.

Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин.   Зараження людини ботулізмом відбувається під час вживання продуктів тваринного та рослинного походження: забруднених клостридіями фруктів і овочів, неправильно консервованих продуктів, через ковбаси, шинку, копчену рибу.

Хвора людина небезпечна для навколишніх через виділення у зовнішнє середовище бактерій з фекаліями, блювотними масами. Потрапляючи до травного тракту ботулотоксин не руйнується ферментами, а всмоктується у кров і розноситься по організму, «осідаючи» у різних відділах нервової системи.

Зараження дорослої людини відбувається, як правило, через шлунково-кишковий тракт.

ЗВІДКИ  ЙДЕ  ІНФЕКЦІЯ?

Відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо. У зоні ризику – в'ялена, копчена та солона риба, гриби домашнього консервування, м'ясні та рибні консерви, домашня ковбаса. В Україні випадки ботулізму спричинені, в основному, споживанням в'яленої риби.

Найчастіше збудник ботулізму знаходиться в риб’ячих нутрощах, з яких токсин і проникає у м’ясо. Тому  небезпечніше вживати м’ясо саме біля ребер та ікру, адже ці частини можуть бути найбільше уражені інфекцією.

Ботулізм вважається найнебезпечнішим токсичним інфекційним захворюванням. Він вражає нервову систему. А важка форма хвороби може призвести до летальних наслідків. Перші симптоми можуть з'явитися як через кілька годин після вживання, так і через 10 днів.

Симптоматика розвивається зверху вниз. Людина починає погано бачити, двоїться в очах, не може читати дрібний шрифт, виникає сухість сльозових оболонок, а далі інші симптоми – м'язова слабкість, зникнення рефлексів аж до дихальних розладів.

ОСНОВНІ СИМПТОМИ:

- нудота;

- блювота;

- характерний біль у животі;

- рідке випорожнення без патологічних домішок;

- порушення зору (хворого турбує «сітка» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів);

- спрага, сухість слизових оболонок;

- важкість  ковтання;

- може змінитися тембр голосу;

- сильний головний біль;

- запаморочення;

- безсоння;

- загальна слабкість;

- підвищення температури тіла;

- відчуття нестачі повітря, тягар у грудній клітці.

ПРОФІЛАКТИКА БОТУЛІЗМУ

Оскільки основною причиною виникнення ботулізму є вживання в їжу неякісно приготованих, зіпсованих продуктів, найголовнішим у профілактиці цього захворювання є ретельне дотримання технологій домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м'яса. Важливим етапом профілактики ботулізму є дотримання чистоти сировини:  чим ретельніше відмито городину перед консервуванням або рибу перед засолом, тим менше ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму. Рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні.  При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову та лимонну кислоти, оскільки збудник ботулізму не любить кисле середовище.

В жодному випадку не можна вживати в їжу м'ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута, деформована.

Аби вберегтися від ботулізму, не варто споживати:

консервів домашнього виробництва, якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;

якщо є сумніви у якості продуктів.

Окрім того, наполегливо акцентуємо вашу увагу на недопущенні придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої/копченої/солоної риби, грибів й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

У випадку появи найменших симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь