Організація харчування
Однією з умов збереження та зміцнення здоров’я дитини, підвищення опору її організму до хвороб, і як наслідок успішності у навчанні є повноцінне харчування. Саме тому адміністрацією закладу приділяється велика увага даному питанню.
Організація харчування дітей у дошкільному навчальному закладі здійснюється відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» (із змінами) від 22листопада 2004 р. № 1591, Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затвердженого спільним наказом Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства освіти і науки України від 1 червня 2005 р. № 242/329, Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженої спільним наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 17 квітня 2006 р. № 298/227 (із змінами відповідно до наказу МОНмолодьспорту України від 26.02.2013 р. № 202/165), інших чинних санітарних норм та правил.
Відповідно до штатного розпису дошкільний навчальний заклад укомплектовано працівниками, які забезпечують організацію харчування.
У закладі встановлено доцільний трьохразовий режим харчування, наявні меню-вивіски, графіки видачі їжі (затверджені завідувачем), добові проби. Призначені відповідальні особи за організацію харчування та відповідальна особа за зняття проби з готових страв.
Відповідно до вимог організовано питний режим.
Ведеться контроль за дотриманням правил організації харчування з боку медперсоналу та адміністрації.
У дошкільному закладі наявні картотеки страв, орієнтовні двотижневі, сезонні меню, затверджені Держпродспоживслужбою Головного Управління у Хмельницькій області, щоденні меню-розкладки, котрі відповідають картотекам страв.
Дошкільний навчальний заклад забезпечений проточною холодною та гарячою водою. Технологічне та холодильне обладнання знаходиться в робочому стані, є необхідна кількість посуду, котрий промаркований і використовується за призначенням.
Всі продукти харчування, що надходять, відповідають вимогам державних стандартів, супроводжуються документами, що засвідчують їх якість. В закладі створена бракеражна комісія.
Зберігаються продукти в спеціально обладнаній коморі, овочесховищі, холодильниках, де забезпечено дотримання санітарних норм, в тому числі товарне сусідство, температурний режим тощо. Дані про безпечність якості продуктів та термін їх реалізації систематично фіксується в Журналі бракеражу сирої продукції. Облік продовольчої сировини фіксується в Книзі складського обліку продуктів.
Для здешевлення харчування дітей у дошкільному закладі проводяться благодійні акції по заготівлі овочів, для компотів збирається урожай з фруктових дерев, які ростуть на території установи.
Вихователі та помічники вихователів дошкільного навчального закладу беруть активну участь в організації харчування дітей, формують у них культуру харчування та розуміння значення прийому їжі для нормального функціонування організму. Дітей привчають сідати за стіл охайними, з чистими руками, сидіти за столом правильно та користуватись столовим приладдям (столовою, чайною ложками та виделкою). Дітей середньої та старшої груп навчають чергувати: сервірувати столи, збирати використаний посуд, використовувати санітарний одяг.
НОРМИ
харчування у дошкільних навчальних закладах (крім санаторних) для дітей віком старше одного року (денна норма на одну дитину, грамів)
Найменування
продукту
|
Вікова група ( років)
|
|||
Від 1 до 3
|
Від 3 до 6 (7 )
|
|||
Кількість приймання їжі
|
||||
3
|
4
|
3
|
4
|
|
Хліб житній |
20
|
ЗО
|
40
|
60
|
Хліб пшеничний |
55
|
80
|
80
|
120
|
Борошно пшеничне |
15
|
20
|
25
|
32
|
Крохмаль |
3
|
3
|
4
|
4
|
Крупи, бобові |
ЗО
|
40
|
45
|
50
|
Макаронні вироби | ||||
Картопля |
130
|
150
|
190
|
220
|
Овочі різні |
180
|
210
|
230
|
260
|
Фрукти свіжі |
45
|
90
|
100
|
100
|
Соки |
50
|
50
|
70
|
100
|
Фрукти сушені |
10
|
10
|
10
|
10
|
Кондитерські вироби
|
5
|
15
|
15
|
20
|
Цукор |
35
|
40
|
45
|
50
|
Мед |
1
|
1
|
2
|
2
|
Масло вершкове |
12
|
19
|
21
|
25
|
Олія |
6
|
9
|
9
|
15
|
Сало |
1
|
1
|
2
|
2
|
Яйця,штук |
1/4
|
1/2
|
1/2
|
1/2
|
Молоко |
350
|
450
|
400
|
500
|
Сир кисломолочний
|
35
|
40
|
45
|
50
|
Сир твердий |
3
|
3
|
5
|
5
|
Сметана |
5
|
10
|
10
|
15
|
М’ясо |
50
|
85
|
100
|
110
|
Риба |
20
|
25
|
45
|
50
|
Кава |
1
|
1
|
4
|
4
|
Какао |
1
|
1
|
2
|
2
|
Чай |
0.2
|
0.2
|
0.2
|
0.2
|
Види їжі
|
Об’єм їжі для дітей вікових груп, років
|
||
До 2
|
Від 2 до 5
|
Від 5 до 7
|
|
Каші або овочеві страви на сніданок чи вечерю
|
150-180
|
180-200
|
200 – 250
|
Кава, чай, какао
|
100-150
|
150
|
150 – 200
|
Супи.бульйони
|
100-150
|
150 – 200
|
200 – 250
|
М’ясні або рибні страви
|
50-60
|
60-70
|
70-80
|
Компоти, киселі
|
100-150
|
150
|
150-200
|
Гарніри комбіновані
|
100
|
100- 130
|
130-150
|
Фрукти, соки
|
50-100
|
50-100
|
100-150
|
Салати із свіжих овочів
|
40
|
40-50
|
50-60
|
Хліб житній ( на весь день)
|
25
|
50
|
60
|
Хліб пшеничний( на весь день)
|
60
|
110
|
110
|