Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Відбулася робоча зустріч представників Товариства «Вспульнота Польська» та Городоцької міської ради у зв'язку з передачею Загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів з польською мовою навчання м. Городок

Дата: 27.07.2018 17:18
Кількість переглядів: 1301

     26 липня у приміщені Городоцької міської ради відбулася робоча зустріч представників Товариства «Вспульнота Польська» та Городоцької міської ради у зв'язку з передачею Загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів з польською мовою навчання м. Городок з підпорядкування Городоцької районної адміністрації у підпорядкування Городоцькій об'єднаній територіальній громаді.  Виникла необхідність підписання нового договору між Городоцькою об'єднаною територіальною громадою і Товариством „Вспульнота Польська", яка є власником будівлі Загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів з польською мовою навчання разом з господарськими приміщеннями, розташованими на вулиці Київській,  (колишня Громова-Сельського).

     У робочій зустрічі взяли участь представники Товариства  „Вспульнота Польська", а саме: віце-президент Національної ради Христофор Лахманський, директор правління Товариства „Вспульнота Польська" Тетяна Чепукойт, Віце-консул з політичних питань Генерального консульства Республіки Польща у м. Вінниці Агнєшка Гуральска. Зі сторони Городоцької міської ради у зустрічі прийняли участь: міський голова Василь Підлісний, секретар міської ради Олена Гріх,  начальник відділу освіти Сергій Рибак, головний спеціаліст відділу юридично – кадрової роботи  Костянтин Черевик, а також були присутні юрист Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Вікторія Тунгасова ,  директор Загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів з польською мовою навчання Зоя Роговська  та Станіслав Костецький - Голова партії поляків України.

     Історія цього навчального закладу розпочалася майже 20 років тому, у 1999 році, коли з Товариством “Вспульнота Польська”(Польська община) було підписано угоду про оренду земельної ділянки на термін 49 років для будівництва школи. У 2002 році по завершенню будівництва між Товариством та відділом освіти Городоцької райдержадміністрації був укладений договір про безоплатну передачу у користування шкільного об’єкта на 480 учнів, а також обладнання, меблів та шкільного приладдя.

     Нещодавно в рамках реформи децентралізації на теренах Городоччини утворилась об’єднана територіальна громада. Наразі завершується передача Городоцькій міській ОТГ відповідних повноважень та майна. Цей процес торкнувся і закладів загальної середньої освіти, в тому числі Загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів з польською мовою навчання. В зв'язку із зміною власника виникла необхідність в державній реєстрації нової редакції статутів закладів освіти. Відповідно до нового Закону України «Про освіту» від 5 вересня 2017 року та змін, внесених до Закону України «Про загальну середню освіту», у нових редакціях статутів відбулася зміна назви закладів освіти та їх типів.

      Відповідно до статті 9 Закону України “Про загальну середню освіту” та статті 7 Закону України «Про освіту», ЗОШ І-ІІІ ступенів з польською мовою навчання м. Городка буде переіменована в Городоцький ліцей №3 Городоцької міської ради Хмельницької області. Якраз питання назви і стало основним «каменем спотикання» для польської сторони, оскільки законодавством не передбачається безпосередньої вказівки в назві закладу таких особливостей ведення навчального процесу, як навчання мовою національної меншини. Однак польська спільнота має своє бачення щодо цього питання і вважає принциповим, щоб в назві закладу було формулювання “з польською мовою навчання”.

     Міський голова Василь Підлісний зазначив, що завжди радий дружбі та співпраці, глибоко поважає та цінує ті зусилля, що докладає влада Республіки Польща, допомагаючи нашій державі в реалізації євроінтеграційних прагнень, тому питання щодо подальшої долі школи з польською мовою навчання м.Городка буде детально опрацьовано в рамках чинного законодавства.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь