Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Серпнева конференція «Нова українська школа - старт реформи, участь громад»

Дата: 31.08.2018 16:26
Кількість переглядів: 1027

Новий навчальний 2018/2019 рік є визначним для освіти України, саме цього вересня розпочинається повномасштабне впровадження Нової Української школи та перехід загальної середньої освіти на 12-річне навчання.

30 серпня 2018 року, Городоцька міська об’єднана територіальна громада провела серпневу конференцію «Нова українська школа – старт реформи, участь громад» в приміщені Городоцького ліцею №4. У заході взяли участь міський голова Василь Підлісний, голова районної ради Ольга Зелінська, начальник відділу освіти Городоцької ОТГ Сергій Рибак, начальник відділу освіти Городоцької РДА Вадим Пунда, голова ГО «За конкретні справи» Вадим Якубовський, Голова профспілкової організації освітян Ніна Щепковська,   в.о. старостів старостинських округів та освітяни.

Міський голова  звертаючись до учасників конференції у своєму виступі  зазначив:

«…цього року День знань дещо особливий. Україна більше чверті століття чекала нову освітню реформу, яка полягає у початку втілення в життя програми «Нова українська школа».

Під час відкриття серпневої конференції педагогічних працівників Президент України  Петро    Порошенко   наголосив, що   нам з вами потрібна освіта, з якою ми увійдемо на рівних до європейського освітнього простору.

Сучасна освіта розглядається в усьому світі як важливий чинник становлення й розвитку особистості.

Як відомо, якісна освіта – запорука успішного майбутнього!  Галузь, яка завжди вважалася консервативною у час новітньої історії України стала новаторською і революційною.

У нинішньому році розпочинається практична реалізація Концепції Нової української школи. Відповідно до неї  із 1 вересня 2018 року усі першокласники будуть навчатися за новим стандартом.  Інший зміст освіти, нова  методика навчання та освітнє середовище – такі основні складові нової української школи.

 Головна мета її -  створити школу, у якій буде комфортно та цікаво  навчатись,  яка даватиме учням не тільки знання, як це відбувалося раніше, а й вміння застосовувати їх у житті. Концепція «Нова українська школа»  розрахована на роки, адже неможливо  змінити освітню траєкторію, що плекалася в Україні протягом десятиліть. Проте зміни вже розпочалися. Так, у вересні 2017 року було прийнято новий закон «Про освіту», який регулює основні засади нової освітньої системи. На черзі   новий Закону «Про повну загальну середню освіту».

Філософія сучасної освіти – зробити школу відкритою, доступною, цікавою.

Формула успішного учня полягає у самодостатності вчителя.

Піднесення престижу педагогічного працівника через його достойне матеріальне, і високе моральне заохочення є одним із стратегічних завдань як держави в цілому так і місцевої влади. Позитивні зрушення в цьому напрямку вже є – вчителям  підвищено рівень оплати праці на 20 відсотків. Згідно з  Типовою освітньою програмою для підвищення кваліфікації педагогічних працівників в умовах реалізації  Концепції «Нова українська школа» та стратегії реформування початкової освіти 22  вчителя, які навчатимуть учнів  1- х класів у 2018/2019 навчальному році, взяли участь у тренінгах та очних сесіях на,  що виділено кошти у сумі 240 тисяч гривень і доплата  20 відсотків за престижність їм гарантована як таким, що здійснюють реформу.

Питання розвитку освіти згідно з новими стандартами  в полі зору органів місцевого самоврядування.   Забезпечення високоякісної освіти в ОТГ  на всіх її  рівнях являється пріоритетом  громади.   Дошкільна освіта є фундаментом та одночасно першою сходинкою у світ пізнання, розвитку та становлення. 

Для задоволення потреб в отриманні дошкільної освіти в Городоцькій ОТГ  функціонує 17 закладів,  де здобувають  освіту 955 дітей віком від 1 до 6 років. Дошкільною освітою в громаді  охоплено 100 відсотків дошкільнят 5-річного віку, що є середньо статистичним показником на Хмельниччині.

Для здійснення освітнього та виховного процесу в закладах дошкільної освіти затверджено бюджет на 2018 навчальний рік в обсязі 27 млн. гривень.

2018 рік в історії освіти Городоцької ОТГ буде знаменним, а саме: створена нова мережа закладів освіти, змінено типи та назви освітніх закладівзгідно з новим Законом «Про освіту».

  На даний час  в громаді функціонує  20 закладів загальної середньої освіти,  в яких навчається  3127 учнів.

Тому для всіх перших класів ЗЗСО громади  на сьогодні придбано 8 інтерактивних комплексів на суму 444 тис 238  гривень, комп»ютерне обладнання (принтер, ламінатор та багатофункціональне обладнання на суму 507 тис гривень.

В цілому з метою організації навчального процесу у 1-х класах виділено 1 млн 840 тис гривень.

Ще одне важливе питання, яке знаходиться в полі зору громади – інклюзивна освіта.

Головною метою інклюзивного навчання і виховання є створення умов для особистісного розвитку, творчої самореалізації та утвердження людської гідності дітей з особливими потребами. З цією метою в громаді створено інклюзивно-ресурсний центр, для інтегрування дітей із обмеженими можливостями здоров’я в загальноосвітній простір, на створення центру виділено_126 тисяч  грн на спецобладнання та 103 тис на облаштування...»

В свою чергу начальником відділу освіти С. Рибаком, було представлено  презентацію - «Нова українська школа: старт реформи, участь громад»

У своїй презентації Сергій Рибак звернув увагу на те, що у вересні 2018 року  304 першокласник  піде в перший клас Нової української школи. Старту реформи передувала масштабна підготовка, направлена на основні зміни: створення нового освітнього середовища, нового змісту освіти та перепідготовка вчителів. В своєму виступі він закликав усю освітянську громаду змінювати освіту разом!

 

Під час конференції було порушено ряд актуальних питань, зокрема функціонування шкіл, надання якісних освітніх послуг, створення сприятливих умов розвитку, виховання, навчання в освітньому закладі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь