Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

9140 - ЗАКОН, ЯКИЙ ПОТРІБЕН ГРОМАДЯНАМ!

Дата: 10.10.2018 16:24
Кількість переглядів: 757

     «Значна частина жителів Хмельницької області мешкає в сільській місцевості, де важко отримати нотаріальні послуги. З 25-ти державних нотаріальних контор області працює лише 19, та й у тих  сьогодні вакантні 9 посад державних нотаріусів. 5 районів області взагалі не забезпечені послугами державного нотаріуса і жителі цих районів зобов’язані їхати в сусідній район або місто. Такий стан справ, звичайно, викликає справедливі нарікання людей. Адже, відвідування державної нотаріальної контори часто пов’язане з подоланням транспортних проблем, необхідністю повторних візитів та інше», - зазначає очільник юстиції Віктор Худняк.

 

            Даної проблеми повістю не вирішує приватний нотаріат, послуги якого є дорожчими. Крім того, значна частина населення (громадяни,  віднесені  до  категорій  1  і 2 постраждалих внаслідок  Чорнобильської  катастрофи, інваліди  Великої  Вітчизняної  війни, інваліди I та II груп, та інші) при зверненні до державної нотаріальної контори отримує пільги по сплаті державного мита, інших послуг, чого не може гарантувати приватний нотаріус.

            Хмельницька область не є виключенням, проблема доступності нотаріальних послуг є державною. Комітет з питань економічної політики на засіданні 03 жовтня 2018 року (протокол №69) розглянув проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення передумов для захисту  економічних та спадкових прав громадян в сільській місцевості (реєстр. № 9140 від 01.10.2018), поданий народними депутатами України Іванчуком А.В., Луценко І.С. та іншими народними депутатами України.

            Метою законопроекту є створення законодавчих передумов для покращення доступу осіб, які проживають (зареєстровані) у селах, селищах міського типу та містах районного значення до нотаріальних та реєстраційних послуг, що сприятиме захисту та належній реалізації економічних та спадкових прав.

            Уповноважені посадові особи органу юстиції забезпечать потребу громадян в таких послугах, як оформлення права спадщини і дарування, видача свідоцтва про народження і смерть, засвідчення копій. 

            Головне територіальне управління юстиції  не вперше реалізує нові ініціативи Міністерства юстиції, і досвід показує, що всі вони працюють ефективно та сприймаються суспільством. Впевнений, що і ця ініціатива не буде виключенням.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь