Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

9140 - ЗАКОН, ЯКИЙ ПОТРІБЕН ГРОМАДЯНАМ!

Дата: 10.10.2018 16:24
Кількість переглядів: 779

     «Значна частина жителів Хмельницької області мешкає в сільській місцевості, де важко отримати нотаріальні послуги. З 25-ти державних нотаріальних контор області працює лише 19, та й у тих  сьогодні вакантні 9 посад державних нотаріусів. 5 районів області взагалі не забезпечені послугами державного нотаріуса і жителі цих районів зобов’язані їхати в сусідній район або місто. Такий стан справ, звичайно, викликає справедливі нарікання людей. Адже, відвідування державної нотаріальної контори часто пов’язане з подоланням транспортних проблем, необхідністю повторних візитів та інше», - зазначає очільник юстиції Віктор Худняк.

 

            Даної проблеми повістю не вирішує приватний нотаріат, послуги якого є дорожчими. Крім того, значна частина населення (громадяни,  віднесені  до  категорій  1  і 2 постраждалих внаслідок  Чорнобильської  катастрофи, інваліди  Великої  Вітчизняної  війни, інваліди I та II груп, та інші) при зверненні до державної нотаріальної контори отримує пільги по сплаті державного мита, інших послуг, чого не може гарантувати приватний нотаріус.

            Хмельницька область не є виключенням, проблема доступності нотаріальних послуг є державною. Комітет з питань економічної політики на засіданні 03 жовтня 2018 року (протокол №69) розглянув проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення передумов для захисту  економічних та спадкових прав громадян в сільській місцевості (реєстр. № 9140 від 01.10.2018), поданий народними депутатами України Іванчуком А.В., Луценко І.С. та іншими народними депутатами України.

            Метою законопроекту є створення законодавчих передумов для покращення доступу осіб, які проживають (зареєстровані) у селах, селищах міського типу та містах районного значення до нотаріальних та реєстраційних послуг, що сприятиме захисту та належній реалізації економічних та спадкових прав.

            Уповноважені посадові особи органу юстиції забезпечать потребу громадян в таких послугах, як оформлення права спадщини і дарування, видача свідоцтва про народження і смерть, засвідчення копій. 

            Головне територіальне управління юстиції  не вперше реалізує нові ініціативи Міністерства юстиції, і досвід показує, що всі вони працюють ефективно та сприймаються суспільством. Впевнений, що і ця ініціатива не буде виключенням.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь