Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Останній шанс

Дата: 22.10.2018 16:23
Кількість переглядів: 842

   Українцям в чергове дали можливість узаконити побудовані без дозволу приватні й дачні будинки. Закон про внесення змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо продовження терміну прийняття в експлуатацію об'єктів будівництва, споруджених без дозволу на виконання будівельних робіт, був затверджений у другому читанні та прийнятий Верховною Радою 22 березня 2018 року. Відповідно до документа орган Архітектурно-будівельного контролю зобов'язаний протягом 10 днів з моменту подачі відповідної заяви безкоштовно прийняти в експлуатацію об'єкт за результатами його технічного обстеження.

   Раніше аналогічні закони приймалися парламентом неодноразово. Термін дії останнього минув у 2015 році, протягом якого в Україні було узаконено майже 9000 самобудів. Чому ж досі існує величезна кількість неузаконених будівель, а багато українців вперто не бажають скористатися поступками держави.

   На які об'єкти поширюється дія закону? По-перше, на індивідуальні житлові, садові або дачні будинки загальною площею до 300 кв. м, а також господарські будинки та споруди загальною площею до 300 кв. м, зведені в період з 5 серпня 1992-го по 9 травня 2015 року. Під дію закону підпадають і будівлі та споруди сільськогосподарського призначення, зведені до 12 березня 2011 року.

   Однак, є два застереження: об'єкти мають бути зведені на земельних ділянках відповідного цільового призначення, а їхні параметри та розташування не повинні суперечити чинним на даний момент державним будівельним нормам (ДБН).

   З якими неприємностями може зіткнутися власник самобуду? По-перше, це неможливість продати, подарувати, передати будинок у спадок і навіть здати в оренду. Тобто будь-які нотаріальні дії із цією нерухомістю виключені, оскільки офіційно (тобто на папері) цього майна не існує. З цієї ж причини неможливо отримати поштову адресу, а значить, і прописатися (зареєструватися) в будинку, що автоматично веде до неможливості для проживаючих отримати за місцем проживання послуги пошти та ряд соціальних послуг (пільг), наприклад, скористатися субсидією від держави.

   Наслідками використання законодавчо неоформлених об'єктів є неможливість на законних підставах провести будь-які інженерні комунікації, а також перспективи знесення об'єкта та накладення на його власника штрафу. З початку цього року штраф за самовільне будівництво становить 18 мінімальних окладів, або 67 000 грн. У разі його несплати інспектор ДАБІ може прийняти рішення про примусове знесення будинку, причому витрати за демонтаж будуть стягнуті з власника. Якщо ж він звернеться до реєстраційного органу з власної ініціативи – штрафні санкції накладатися не будуть.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь