Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Чесність, відповідальність і соціальний захист при виписці, нарахуванні і оплаті лікарняних листків, а також охорона праці працюючих.

Дата: 28.03.2019 11:19
Кількість переглядів: 661

Минулого року по Україні, і зокрема у Городоцькому та Чемеровецькому районах, зросла кількість виданих закладами охорони здоров’я лікарняних, на підставі яких страхувальниками надано заяви-розрахунки для здійснення фінансування матеріального забезпечення робочими органами Фонду соціального страхування України. Також зросла загальна кількість оплачених днів по тимчасовій непрацездатності, що призвело до зростання дефіциту бюджету Фонду.

Городоцьким відділенням за 2018 рік прийнято заяв-розрахунків на 12,9% більше, ніж за аналогічний період 2017 року. По тимчасовій непрацездатності розмір середньоденної допомоги більше показника 2017 року на 30,04%, а середньоденна допомога по вагітності та пологах зросла на 45,24%. Тенденція росту спостерігається і в цьому році. Так, в січні лютому 2019 року Городоцьким відділенням прийнято заяви-розрахунки на суму 1 667 685,44 гривень, що на 6,94 % більше показника за аналогічний період 2018 року (1 559 472,44 гривень).

Зокрема, під час наради в управлінні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області з метою підведення підсумків діяльності управління за 2018 рік начальники відділень області звернули увагу на недоліки в роботі закладів охорони здоров’я в питаннях експертизи тимчасової непрацездатності, та наголосили на необхідності вжиття додаткових заходів щодо підвищення відповідальності лікарів за обґрунтовану видачу листків непрацездатності, своєчасне направлення хворих на огляди медико-соціальними експертними комісіями, а також посилення контролю з боку керівництва лікувально-профілактичних закладів за цими питаннями.

До учасників наради, начальником управління була доведена інформація про посилення контролю з боку управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Хмельницькій області за обґрунтованістю видачі листків непрацездатності застрахованим особам та недопущення неправомірних витрат коштів Фонду на матеріальне забезпечення у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю. Контроль за обґрунтованістю видачі лікарняних буде головним критерієм для оцінки роботи як працівників управління, так і відділень.

У зв’язку з цим, нами буде розроблено механізм контролю за обґрунтованістю видачі листків непрацездатності та щоденно буде забезпечується його реалізація фахівцями відділення.

Задля встановлення контролю за обґрунтованістю видачі листків непрацездатності застрахованим особам у закладах охорони здоров’я та стабілізації бюджету Фонду працівниками нашого відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Хмельницькій області будуть проводитися позапланові перевірки страхувальників у разі виявлення перевищення розміру середньоденної допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах над розміром середньоденної зарплати по підприємству.

Проведення перевірок страхувальників дасть змогу попередити появу порушень з боку страхувальників та виявити випадки можливих неправомірних витрат коштів Фонду. В першу чергу будуть перевірятися підприємства, які подають найбільше заяв-розрахунків для здійснення фінансування матеріального забезпечення робочими органами Фонду.

Крім того, з квітня будуть проводитися планові перевірки підприємств. Відповідний план-графік буде оприлюднено на веб-сторінці управління наприкінці березня цього року.

У відділенні також будуть займатимуться перевіркою обґрунтованості видачі листків непрацездатності. З метою недопущення виникнення випадків надання фальшивих листків непрацездатності для оплати, фіктивного працевлаштування вагітних на декілька днів в останні місяці вагітності на посади з високими зарплатами, з яких проводиться розрахунок допомоги, рішення про фінансування лікарняних буде приймати Фонд після ретельного моніторингу і аналізу.

Нами буде проводитися об’єктивний щоденний моніторинг кількості виданих листків непрацездатності закладами охорони здоров’я, і ведення контролю за заявами-розрахунками, які надходять від страхувальників, необхідності впорядкування видачі лікарняних, проведення навчань роботодавців та комісій із соціального страхування підприємств щодо посилення контролю за тимчасовою непрацездатністю працівників, а саме: займатися профілактикою захворюваності, аналізувати листки непрацездатності, контролювати дотримання лікувального режиму працівниками, визначеного лікарем на період їх тимчасові непрацездатності.

Хочемо наголосити, що рішення про призначення або відмову в призначенні матеріального забезпечення по лікарняних приймає комісія або уповноважений із соціального страхування підприємства за основним місцем роботи працівника, тому, перш ніж звертатися на урядову «гарячу лінію», необхідно спершу переконатися за своїм місцем роботи, що роботодавець передав листок непрацездатності на оплату у відділення управління. Цим скоротиться час на розгляд і вирішення звернення по суті.

Роботодавець зобов’язаний створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці.

З метою усунення небезпечних і шкідливих для здоров’я працівників виробничих факторів на робочих місцях у суб’єктів господарювання в управлінні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Хмельницькій області зосереджено роботу страхових експертів з охорони праці на питаннях надання роботодавцям допомоги в організації проведення лабораторних досліджень умов праці, атестацій робочих місць на відповідність нормативно-правовим актам з охорони праці та опрацюванні і реалізації необхідних заходів за їх підсумками.

Для профілактики захворюваності та нещасних випадків на виробництві, що можуть бути наслідком невідповідності стану здоров’я працівника можливості виконання певного виду робіт, наявності хронічних захворювань, які можуть проявитись під впливом шкідливих чи небезпечних виробничих чинників, страхові експерти сприяють в організації проведення попереднього (під час прийняття на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, щорічного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року. Надаючи допомогу роботодавцям, страхові експерті звертають увагу на забезпечення фінансування медичних оглядів найманих працівників за кошти роботодавців, проведення у разі потреби відповідних оздоровчих заходів за результатами періодичних медичних оглядів. Оскільки працівники закладів охорони здоров’я несуть відповідальність згідно із законодавством за відповідність медичного висновку фактичному стану здоров’я працівника, страхові експерти у разі виявлення порушень готують звернення до правоохоронних органів.

Своєчасність проведення атестації робочих місць за умовами праці і стан виконання заходів, запропонованих атестаційною комісією, організація та своєчасність проходження передбачених законодавством медоглядів найманими працівниками, виконання вимог заключного акта за результатами медогляду – це ті питання, профілактика яких має позитивно впливати на стан загального захворювання працівників при виконанні трудових обов’язків.

На наш погляд в подальшому зниженню показника захворюваності працівників у страхувальників Хмельниччини можуть посприяти такі фактори та профілактичні заходи, як:

    наявність у страхових експертів реєстру підприємств (страхувальників), у яких технологічний процес, обладнання, сировина та матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров’я працюючих;

    своєчасне надходження від страхувальників відомостей про результати атестації робочих місць за умовами праці, розроблені заходи щодо поліпшення умов праці і оздоровлення працівників та інформації про їх виконання;

    якісно налагоджена робота з роботодавцями та закладами охорони здоров’я щодо своєчасного надання ними до управління виконавчої дирекції Фонду списків працівників, які підлягають періодичним медичним оглядам, та заключних актів за результатами медичного  огляду;

    використання страховими експертами інформації, яка міститься в списках працівників та заключних актах, для вивчення якості проведення медичних оглядів та в подальшому для визначення об’єктивних причин захворювання і розробки організаційних, технічних та санітарно-гігієнічних заходів щодо запобігання їх виникненню;

    вивчення страховими експертами питань своєчасного проведення роботодавцями атестації робочих місць за умовами праці, опрацювання заходів щодо поліпшення умов праці і оздоровлення працівників, виконання зазначених заходів; організації проходження медоглядів найманими працівниками і виконання вимог заключного акта.

    обов’язкове внесення подання органам виконавчої влади з нагляду за охороною праці щодо застосування адміністративних стягнень або притягнення до відповідальності посадових осіб суб’єктів господарювання, які допустили порушення законодавства про охорону праці, зокрема в частині профілактики захворюваності застрахованих осіб.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь