Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Потенційна небезпека ранніх фруктів та овочів!

Дата: 07.06.2019 10:52
Кількість переглядів: 610

На агропродовольчих ринках з’явились помідори, огірки, капуста, редиска, кабачки, цибуля, петрушка, салат, кріп. З’явилися також свіжі ягоди.

Мало хто може встояти, щоб не покуштувати першу полуницю чи черешню. Але купуючи ранні фрукти та овочі слід пам’ятати про потенційну небезпеку, яку вони в собі містять. А це нітрати і пестициди.

Нітрати – солі азотної кислоти. Первинним їх джерелом для овочів і фруктів є грунт. Рослини мають здатність поглинати з насиченого добривами грунту надмірну кількість сполук азоту, більше за необхідну. Існують допустимі норми нітратів в овочах, фруктах та зелені, з урахуванням безпечності для організму людини.

Усі рослинні продукти поділяються на три групи: низько-, середньо- та високонітратні. До високонітратних рослин (700 – 2000 мг/кг) належать коренеплоди (буряк, морква, редька, редис) і городня зелень (салат, петрушка, шпинат, селера); до середньонітратних (180-700 мг/кг) – томати, баклажани, картопля, цибуля, часник, огірки, цвітна капуста; до низьконітратних (до 180 мг/кг) – фрукти та ягоди.

При застосуванні пестицидів на присадибній ділянці треба дотримуватися інструкції з їх застосування, техніки безпеки, особистої гігієни та дотримання строків очікування від часу застосування препарату до збору урожаю.

Також спеціалісти управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області наголошують дотримуватись особистої гігієни, перед вживанням овочі фрукти та зелень необхідно добре мити.

Кращий спосіб зменшити кількість нітратів  - замочувати овочі та фрукти у воді на 20-30 хв. Зменшує кількість нітратів варіння та бланшування овочів.

І остання важлива порада! Пам’ятайте, що лише за результатами проведеної ветеринарно-санітарної експертизи продукції рослинного і тваринного походження в державний лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи надаються адміністрацією агропродовольчих ринків місця для торгівлі. Вимагайте у продавців овочів та фруктів на ринку експертний висновок про дослідження продукції на вміст нітратів.

Інформація Городоцького РУ ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь