БЕЗПЕЧНА ВОДА – ЗАПОРУКА ЗДОРОВ’Я
У зв’язку з сильними опадами, що спричинили значні змиви грунтів, підвищення рівня води в криницях і забруднення води джерел водопостачання населених пунктів зростає ризик погіршення якості питної води.
Городоцьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області попереджає мешканців населених пунктів району про небезпеку вживання сирої некип’яченої води та радить дотримуватись таких правил для запобігання виникнення і поширення інфекційних хвороб:
- для пиття і приготування їжі використовувати фасовану воду, привізну (після кип’ятіння) або з централізованих джерел водопостачання;
- не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду із забруднених, випадкових джерел;
- не пити сиру некип’ячену воду; для миття посуду і рук вода має бути профільтрована та прокип’ячена і слід мати запас чистої води;
- кип'ятити воду, взяту з відкритої водойми для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду. Хвороботворні мікроорганізми здатні протягом місяця і навіть більш жити і розмножуватися у воді;
- при харчуванні у непристосованих умовах варто уникати контакту продуктів з ґрунтом;
- перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов'язково потрібно мити руки з милом;
- обов'язково слід мити руки після відвідування туалетів;
- із забруднених криниць необхідно відкачати воду, почистити їх від намулу і продезінфікувати;
- при заміських прогулянках мати з собою достатній індивідуальний запас питної води.
При виявленні ознак харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних захворювань не рекомендується займатись самолікуванням, слід негайно звернутись по медичну допомогу до найближчої лікувальної установи.
Пам’ятайте! Дотримання елементарних правил вбереже Ваше здоров’я!