Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

У Києві відбувся перший в Україні Форум керуючих справами об’єднаних територіальних громад

Дата: 24.06.2019 09:42
Кількість переглядів: 742

21 червня, у Києві відбувся перший в Україні Форум керуючих справами об’єднаних територіальних громад.

Захід зібрав більше 100 представників об’єднаних територіальних громад, міжнародних програм технічної допомоги та державних інституцій. Його метою стало формування фахової мережі керуючих справами.

Процеси децентралізації та реформа місцевого самоврядування в Україні обумовлюють необхідність запровадження сучасних, прогресивних та системних підходів, концепцій і технологій муніципального менеджменту.

«Чітке розуміння потреб територіальної громади, надання високоякісних та доступних публічних послуг, задоволення інтересів громадян в усіх сферах життєдіяльності можливе лише за умови спроможності муніципалітету самостійно генерувати кадровий потенціал, налагодити ефективне функціонування всіх інституцій місцевої ради, її організаційної цілісності. Реалізація цих завдань в значній мірі залежить від керуючих справами місцевих рад», – сказав Олексій Рябоконь, заступник голови Асоціації ОТГ, голова Пирятинської ОТГ.

У цьому контексті зрозуміло, що досягнення високого рівня управління персоналом в органі місцевого самоврядування – складний процес і  потребує, у тому числі, дієвої системи навчання.

«Практика свідчить, що підвищення кваліфікації посадових осіб місцевого самоврядування зазвичай відбувається на традиційних засадах, проте очевидно, що такі підходи давно демонструють свою неефективність. – розповідає Валентина Полтавець, виконавчий директор Асоціації ОТГ. – У світі все більшої популярності набувають такі форми навчання як фахові мережі. Їх мета – це організація обміну досвідом по принципу «рівний – рівному». Сьогодні на базі Асоціації вже сформовано фахову мережу керуючих справами виконкомів об’єднаних територіальних громад».   

Вона також зазначила, що для налагодження ефективної комунікації керуючих справами, які входять до фахової мережі, на офіційному сайті Асоціації ОТГ створено закритий онлайн-форум.

«На базі Асоціації акумулюється дуже багато знань та інформації, які поширюються серед українських об’єднаних територіальних громад. Саме тому ця організація так важлива для всіх міжнародних програм, які працюють в Україні. Асоціація не тільки представник  і захисник  інтересів громад на державному та регіональному рівнях, а що не менш важливо, вона надає професійну інформаційну, консалтингову та правову підтримку своїм членам», – наголосив Беррі Рід,  директор Програми Добре.

Своєю чергою, на ефективності фахових мереж як інструменту співпраці та спільного вирішення проблем наголосив і Володимир Купрій, перший заступник голови Національного агентства з питань державної служби.

«Я закликаю спеціалістів місцевих рад долучатися до роботи фахових мереж Асоціації. Це  значно покращить  комунікацію громад з Нацагенством з питань держслужби. Адже для нас дуже складно відповідати на запити кожної окремої громад, значно простіше вести діалог через Асоціацію», – зазначив він.

Під час Форуму також було презентовано розроблену Асоціацією ОТГ нову форму онлайн-навчання для керуючих справами, який вже найближчим часом буде доступний на офіційному сайті.

«Курс спрямований на ознайомлення з законодавчими вимогами , які лежать в основі формування організаційної структури органу місцевого самоврядування, підходами до формування організаційних структур на рівні сільської – селищної – міської об’єднаної територіальної громади, та визначення критеріїв формування дієвих організаційних структур», – розповідає Лариса Кочур, експерт-практик, керуюча справами Пирятинської міської ради.

«Орган місцевого самоврядування автономний в прийнятті рішень щодо кадрової політики і про це треба пам’ятати. Автономія не значить анархія, і колективна безвідповідальність замаскована в рішеннях місцевої ради.  Автономія – це відсутність нав’язаних штатних розписів, а можливість створити організаційну  структуру самостійно. Розроблений онлайн курс має на меті допомогти вам успішно реалізувати це завдання», – розповідає Наталя Гнидюк, експерт  з організаційної структури ОМС.

Також під час Форуму Іева Калнінія, лідер шведсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні»,  презентувала навчальний посібник «Лідерство».

«Міжнародна спільнота вірить в українців, важливо щоб українці повірили в себе», – наголосила вона.

Нагадаємо, упродовж останнього півріччя Асоціація ОТГ за підтримки програми Добре провела семінари для керуючих справами місцевих рад ОТГ  з розроблення ефективної організаційної структури в ОТГ в 13 областях України.

На форумі була присутня керуюча справами (секретар) виконавчого комітету Городоцької міської ради Ольга Бистрицька.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь