Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Успішний захист інтересів Городоцької міської об’єднаної територіальної громади

Дата: 02.07.2019 13:54
Кількість переглядів: 712

      Відділом юридично-кадрової роботи виконавчого комітету Городоцької міської ради здійснено успішний захист інтересів Городоцької міської об’єднаної територіальної громади у Касаційному господарському суді Верховного Суду України.

     Так, в наслідок невиконання одним із землекористувачів умов договорів оренди земельних ділянок комунальної власності Городоцької міської ради, до бюджету громади не надходила значна сума коштів. Городоцькою міською радою було підготовлено та направлено до Господарського суду Хмельницької області позовну заяву про стягнення виниклої заборгованості з відповідного землекористувача. Рішенням Господарського суду Хмельницької області позовні вимоги було задоволено та встановлено відшкодувати відповідачеві до бюджету Городоцької міської ради заборгованість, яка з урахуванням втрат від інфляції та 3% річних складає 205 618, 52 грн. Відповідачем було оскаржено дане рішення Господарського суду Хмельницької області до Північно-західного апеляційного господарського суду України, який за результатами розгляду апеляційної скарги прийняв постанову, відповідно до якої розмір заборгованості, яку повинен відшкодувати відповідач до бюджету Городоцької міської ради зменшено до 104 298, 37 грн. Не погоджуючись із таким рішенням суду апеляційної інстанції Городоцькою міською радою було подано касаційну скаргу до Касаційного господарського суду Верховного Суду України, в якій обґрунтовано свою правову позицію про правильність нарахування розміру виниклої заборгованості, яка підлягає стягненню до бюджету громади, з посиланням на норми права та законодавства України, які діяли на момент виникнення спірних відносин. Так постановою Верховного суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду України від 24.06.2019 року касаційну скаргу Городоцької міської ради задоволено, визнано правову позицію, на якій ґрунтувались позовні вимоги такою, що відповідає нормам чинного законодавства України та встановлено відповідачеві сплатити до бюджету Городоцької міської ради заборгованість в розмірі 205 618, 52 грн. Зокрема, Городоцькою міською радою було обґрунтовано правову позицію, яка полягає в тому, що обчислення розміру орендної плати за землю комунальної форми власності здійснюється з урахуванням індексів інфляції, а коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель застосовуються кумулятивно, залежно від дати проведення нормативної грошової оцінки земель. Відтак, орендна плата за землю комунальної власності повинна розраховуватись за формулою, в якій при обчислені враховується розмір орендної плати, який затверджений рішенням відповідної ради у відсотковому відношенні до розміру нормативної грошової оцінки конкретної земельної ділянки, з урахуванням індексації на кожен рік оренди.    

         Наприкінці варто зазначити, що повний супровід даної справи та представництво інтересів Городоцької міської ради у судах усіх перелічених інстанцій здійснювався виключно відділом юридично-кадрової роботи виконавчого комітету Городоцької міської ради, без залучень послуг адвокатів та інших осіб.

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь