Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!

Дата: 20.08.2019 08:14
Кількість переглядів: 575

З метою збереження епідеміологічного та епізоотичного благополуччя Городоцьке районне управління Головного управління  Держпродспоживслужби в Хмельницькій області інформує, що відповідно до офіційного повідомлення Департаменту ветеринарного і продовольчого нагляду Міністерства сільського господарства і продовольства Республіки Білорусь від 12.08.2019 року на території Столінського району Брестської області було зафіксовано спалах сибірки.

Так, як раніше в Городоцькому районі також були зафіксовані спалахи сибірки, район має статус стаціонарно неблагополучний по сибірці. Останній випадок сибірки був 01 червня 2006 року в с. Кремінна. З 1938 року на території району зареєстровано 177 випадків загибелі тварин від сибірки в 42 населених пунктах.

Сибірка — це гостра інфекційна хвороба тварин і людини. Хворіють домашні травоїдні тварини: велика і дрібна рогата худоба, коні, віслюки, мули, верблюди, олені, кролі, зайці. Також можуть хворіти свині. Тварини заражаються, з’ївши траву, інші корми або випивши інфікованої води. Спори бактерій сибірки можуть довгий час (десятиліттями) зберігатись у ґрунті й активізуватися у результаті повені, злив, зсувів.

Найчастіше на сибірку хворіють люди, які працюють із тваринами та тваринними продуктами — кістками, вовною, шкурою, м’ясом, а також споживаючи інфіковане м'ясо. Інфекція передається контактним, аліментарним, аерогенним (повітряно-пиловий), трансмісивним шляхами.

Симптоми хвороби тварин. Інкубаційний період в більшості 1-3 дні. Розвиток і перебіг хвороби відбувається досить швидко і проявляється у тварин збудженням, лихоманкою, прискоренням пульсу і дихання, синюшністю слизових оболонок, підвищенням температури тіла до 42°С, набряками в області глотка і гортані. У ВРХ має місце тимпанія (здуття рубця), а у коней – коліки. У свиней сибірка протікає у вигляді ангіни: запальний процес супроводжується розлитим опуханням шиї в наслідок чого ковтання і дихання утруднені, проявляється кашель, задишка, хрипи, синюшність слизових оболонок; незначне підвищення температури тіла (40,5-42°С ) тримається протягом 1-4 днів. У свиней інфекція може перебігати і без клінічних ознак. Специфічні ураження виявляють лише при післязабійному огляді туш.

При підозрі на захворювання тварини сибіркою власник зобов’язаний звернутися до спеціаліста ветеринарної медицини, який підтвердить діагноз

          Кожен власник, який тримає вдома продуктивну тварину - корову, коня, свиню, козу зобов'язаний, як виробник продуктів харчування, щепити своїх тварин у відповідності до обов’язкових державних програм і несе за це відповідальність.

Щоб уникнути інфікування сибіркою рекомендується:

1. Купувати м’ясо та м’ясопродукти лише в місцях, де якість продуктів контролюють.

2. Люди, які переробляють та реалізують м’ясо, м’ясопродукти чи будь-яку тваринницьку сировину, зобов’язані дотримуватися гігієнічних норм, щоб убезпечити себе та інших.

3. Дотримуватися виконання ветеринарно-санітарних правил під час догляду за тваринами.

4. Забій домашньої худоби лише з дозволу ветпрацівників.

5. Упорядковане захоронення трупів тварин.

6. Ветеринарний контроль хутряної та шкіряної сировини.

7. Контроль захворюваності тварин.

8. Знищення заражених трупів тварин.

9. Щеплення тварин проти сибірки.

10. Отримання особами, які мали контакт із хворими тваринами або сировиною від хворих тварин, екстреної профілактики антибіотиками.

 

Городоцьке РУ ГУ

Держпродспоживслужби

в Хмельницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь