Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

ДЕКЛАРУВАННЯ ДОХОДІВ

Дата: 20.08.2019 17:09
Кількість переглядів: 606

 В жовтні 2014 року Кримінальний кодекс України доповнено статтею 366-1  - декларування недостовірної інформації. Внісши цю новелу в кодекс, український законодавець передбачив кримінальну відповідальність за подання суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбаченої Законом України «Про запобігання корупції», або умисне неподання суб’єктом декларування зазначеної декларації.

Кримінальна відповідальність за подання завідомо недостовірних відомостей у декларації стосовно майна або іншого об’єкта декларування, що має вартість, настає у випадку, якщо такі відомості відрізняються від достовірних на суму понад 250 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (необхідно слідкувати за змінами в розмірі прожиткового мінімуму). Якщо відомості відрізняються від достовірних на меншу суму – особа несе адміністративну (відомості відрізняються від достовірних на суму від 100 до 250 прожиткових мінімумів для працездатних осіб) або дисциплінарну відповідальність (відомості відрізняються від достовірних на суму до 100 прожиткових мінімумів для працездатних осіб).

Протягом поточного року місцевою прокуратурою та органами національної поліції виявлено 15 випадків неподання декларацій депутатами місцевих рад, які повинні їх подавати відповідно до положень вищевказаного закону. Лише одне провадження закрито за відсутністю складу злочину. Дванадцять проваджень розглянуті судом з постановленням рішень, якими особи визнані винними у вчиненні злочинів. Два кримінальних провадження знаходяться в стадії розслідування.

Найбільш характерними прикладами є неподання щорічної декларації, а також декларації під час припинення особами діяльності, пов’язаної з виконаннями функцій держави або місцевого самоврядування. Законодавством передбачено, що суб'єкт декларування, який припиняє діяльність, пов'язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, подає декларацію не пізніше дня такого припинення. Якщо припинення зазначених функцій відбулося з ініціативи роботодавця, декларація подається не пізніше двадцяти робочих днів з дня, коли суб'єкт декларування дізнався чи повинен був дізнатися про таке припинення.

Детальна регламентація порядку заповнення, а також подачі декларацій передбачена «Роз’ясненнями щодо заповнення декларацій», які розміщені на офіційному сайті Національного агентства з питань запобігання корупції (https://nazk.gov.ua/uk/) в розділі «Декларування».

Слід пам’ятати, що навіть відсутність у особи доходів за період, який підлягає декларуванню, не звільняє її від обов’язку подання декларації.

 

Перший заступник керівника

Городоцької місцевої прокуратури Р. Олійник

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь