Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Введено в дію Закон України «Про житлово-комунальні послуги», що необхідно знати

Дата: 13.09.2019 15:37
Кількість переглядів: 593

З 01 травня 2019 року введено в дію Закон України «Про житлово-комунальні послуги», який значною мірою реформує сферу житлово-комунального господарства. Проте підзаконні акти, а саме типові договора про надання послуг з централізованого водопостачання та водовідведення, необхідні для реалізації норм цього Закону, набрали чинності  в серпні 2019 року.
Закон  України «Про житлово-комунальні послуги» передбачає, що до 01.05.2019 року українці повинні обрати собі виконавців комунальних послуг і модель відносин з ними. Закон передбачає наступні  три моделі договірних відносин між споживачами та виконавцями комунальних послуг:
-кожен співвласник багатоквартирного будинку самостійно укладає прямі договори з виконавцями комунальних послуг- індивідуальний договір;
-співвласники багатоквартирного будинку вибирають управителя, або уповноважену особу, і вже вони за дорученням співвласників укладають договори з виконавцями комунальних послуг- колективний договір;
-об’єднання співвласників багатоквартирного будинку або інша юридична особа, яка об’єднує всіх співвласників такого будинку,укладає відповідний договір про надання комунальних послуг, як колективний споживач.
Ще одне нововведення для українців – нарахування плати за абонентське обслуговування (граничний розмір якої визначається КМУ). 
Абонентське обслуговування - це платіж, який споживач сплачує виконавцю комунальної послуги  за індивідуальним договором про надання комунальних послуг у багатоквартирному будинку (крім послуг з постачання та розподілу природного газу із постачання та розподілу електричної енергії) для відшкодування витрат виконавця, пов’язаних з укладанням договору про надання комунальної послуги, здійсненням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами та стягненням плати за спожиті комунальні послуги, а у випадках, визначених цим Законом, також і витрати на обслуговування приладів-розподілювачів вузлів обліку, що забезпечують індивідуальний облік споживання комунальної послуги у квартирах багатоквартирного будинку.
У вартість комунальних послуг, що надаються виконавцем за колективним договором про надання комунальних послуг, не включається плата за абонентське обслуговування.
Також за несвоєчасну оплату комунальних послуг нараховуватиметься пеня і становитиме 0,01% від суми боргу за кожен день прострочення платежу. Тобто за 1 день прострочення сплати боргу у 100 гривень нарахують 1 копійку пені. За 100 днів-пеня 1 гривня.
Із введенням в дію з 10.06.2018  року Закону України «Про житлово-комунальні послуги» визначено нову класифікацію житлово-комунальних послуг  і такої послуги, як утримання будинків і споруд та прибудинкових територій не передбачено. Натомість визначено послугу з управління багатоквартирним будинком, яка визначається за згодою сторін і не підлягає державному регулюванню. Раніше укладені договора  про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій зберігають чинність до дати набрання чинності договорів про надання послуг з управління багатоквартирним будинком.
Примітка. Форма та перелік типових договорів – Постанова КМУ від 5 липня 2019 року №690 «Про затвердження Правил надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення і типових договорів про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення».

Відділ містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства Городоцької міської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь