Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Розпочинається осіння диспансеризація ВРХ та продовжується робота з ідентифікації молодняка в Городоцькому районі

Дата: 19.09.2019 14:55
Кількість переглядів: 585

Згідно з планом протиепізоотичних заходів з 16 вересня 2019 року запланована осіння диспансеризація тварин.

Диспансеризація – це комплекс планових протиепізоотичних, лабораторно-діагностичних, лікувально-профілактичних і санітарно-гігієнічних заходів, спрямованих на раннє виявлення ознак захворювань тварин (коней, дрібної рогатої худоби, великої рогатої худоби), профілактику та лікування хвороб.

Це один із видів обстеження стану здоров’я тварин. Таким чином виявляють захворювання на ранній стадії, що служить передумовою успішного лікування. Потрібно завжди пам’ятати, що легше попередити, ніж лікувати. А хвороби, виявлені на ранніх стадіях, у більшості виліковні. Навіть, якщо тварина на вигляд здорова, перевіряти її все одно необхідно. Основою заходу є діагностичні дослідження тварин на туберкульоз, лейкоз, бруцельоз, а також щеплення проти сибірки.

На превеликий жаль, не всі власники великої рогатої худоби з розумінням ставляться до цього заходу, зокрема приховують новонароджених бичків і теличок.

Всі чули про таке захворювання, як лейкоз ВРХ – інфекційну хронічну хворобу пухлинної природи. Через лейкоз відбуваються зміни якісних характеристик молока і м’яса та накопичення в них шкідливих для організму тварин і людей метаболітів триптофану, які мають канцерогенну дію. Джерелом інфекції є хворі тварини. Вірус передається контактно, з молоком, при порушенні правил асептики.

Одного разу набута інфекція стає довічною. Основним методом прижиттєвої діагностики цієї підступної хвороби є серологічний, тобто виявлення антитіл у сироватці крові тварин.

Не можна не згадати і про туберкульоз. Ним можна заразитися не тільки при безпосередньому контакті з хворою твариною, але і при вживанні м’яса, молока та м’ясо-молочних продуктів. Тому, обов’язковими заходами є своєчасне виявлення хворих на туберкульоз сільськогосподарських тварин, оздоровлення неблагополучних щодо цієї інфекції господарств.

Згідно із Законом України «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин» всі тварини, які утримуються в господарствах різних форм власності і від яких отримується продукція, повинні бути ідентифіковані. Це стосується і приватного сектора.

Городоцьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області звертається до всіх власників тварин із проханням відповідально поставитися до проведення фахівцями ветеринарної медицини вищезазначених заходів. Тільки тоді ви будете мати гарантії того, що ваша тварина здорова, а продукція від неї – якісна і безпечна.

Тому, хто звик купувати у приватних продавців – варто потурбуватися про свою безпеку самостійно. Слід пересвідчитися, що корова ідентифікована, досліджена та щеплена. Якщо тварина здорова, вам обов’язково покажуть паспорт великої рогатої худоби з відмітками про ветеринарні обробки. Інакше – ризикуєте поповнити численні лави хворих на туберкульоз, лейкоз та інші хвороби.

 

 

Городоцьке РУ ГУ

Держпродспоживслужби

в Хмельницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь