Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Про небезпеку перебування на льоду

Дата: 13.02.2020 10:23
Кількість переглядів: 629

У зв'язку із постійним коливанням температурних показників на водоймах Хмельниччини сформувався нестійкий льодовий покрив, товщина якого сягає кількох сантиметрів! Ці погодні умови аж ніяк не впливають на хмельничан — любителів зимової риболовлі, котрі, не дивлячись на небезпеку,  аби насолодитись улюбленим дозвіллям, спокійно виходять на тонкий лід, легковажно ставлячи під загрозу власне життя.

Так, саме такі бездумні дії призвели до трагедії, що трапилась 8 лютого у с. Долинське Запорізької області, де на місцевому ставку провалилися під лід та потонули троє дітей 2014 року народження.

З огляду на цей випадок, та аби запобігти нещасним випадкам на кризі водойм, Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Хмельницькій області вкотре закликає: будьте вкрай обережними під час перебування на кризі! А ще краще — якщо льодяний покрив не сформований (менш ніж 7-10 см) — не слід випробовувати його на міцність, і своє улюблене заняття слід відкласти до кращих часів.  До того ж кожен рибалка повинен мати при собі засоби самостійного порятунку та знати, як безпечно поводитись на кризі. У жодному разі не дозволяйте дітям самотужки, без нагляду дорослих, бавитись на крижаному вбранні водойми.

При пересуванні кригою необхідно дотримуватися таких правил:

1) ні в якому разі не перевіряйте міцність льоду ударом ноги;

2) якщо лід почав тріщати, не біжіть, а відходьте повільно, не відриваючи ступней від льоду;

3) якщо раптом під ногами проломився лід, і ви опинилися у крижаній воді, слід не впадати в паніку, і, розставивши широко руки, утримуватися на поверхні; далі спокійно, без різких рухів намагайтеся виповзти на лід в той бік, звідки прийшли, і повзти до берега, відштовхуючись ногами;

4) паніка та різкі рухи у воді можуть призвести до швидкого переохолодження.

При наданні допомоги людині, яка провалилася під лід, слід обережно та повільно наближатися навповзки, з розкинутими в сторони руками й ногами. Якщо поблизу є дошки або інші предмети, - використовуйте їх для надання допомоги у разі нещасного випадку. Лежачи на одному з таких предметів, закріплених мотузкою на березі або на товстій кризі, особа, яка надає допомогу, пересувається до потерпілого на відстань, що дозволяє подати мотузку, пояс або багор. Потім особі, яка надала допомогу, слід так само обережно відповзти назад і поступово витягти потерпілого на міцний лід. Якщо особа, надаючи допомогу, не має при собі рятувального паска, слід обв'язатися мотузкою, попередньо закріпивши її на березі або в лунці твердого льоду. Коли ж поруч немає предметів для надання допомоги, то на лід ланцюжком лягають дві-три людини, поступово пересуваючись до потерпілого та утримуючи один одного за ноги, а перший подає потерпілому ремінь або шарф і т.п.

Подавши постраждалому підручний засіб порятунку, витягуйте його на лід, і разом з ним відповзайте з небезпечної зони. На березі негайно вкрийте його ковдрою чи покривалом і якнайшвидше доставте в тепле місце, де розітріть, переодягніть у сухий одяг та відігрійте гарячим чаєм.

Пам'ятайте: від необережності до трагедії – один крок!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь