ПЕРІОД СВЯТ - БЕЗ ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ!
Гострі кишкові інфекції та харчові отруєння загалом виникають після масових святкувань. Захворювання на кишкові інфекції викликають збудники, які попадають в організм головним чином через рот з інфікованою водою, недоброякісними харчовими продуктами або контактно-побутовим шляхом через брудні руки.
Основними причинами таких спалахів є порушення технологій приготування їжі, не дотримання правил миття посуду, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму та нехтування правилами особистої гігієни.
Джерелом кишкових інфекцій є хвора людина. Але головними розповсюджувачами є особи з легким перебігом захворювання і особливо ті, хто по роду своєї діяльності зайнятий в сфері обслуговування населення. А саме - продавці продуктових магазинів, робітники системи громадського харчування, підприємств харчової промисловості, дитячих закладів. Залишаючись на робочому місці, такі особи, будучи хворими, здатні забруднювати збудниками все, до чого торкаються їх руки: посуд, харчові продукти, предмети навколишнього середовища.
З метою попередження розповсюдження серед населення кишкових захворювань, виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь рекомендуємо:
- не допускати споживання продуктів та напоїв з простроченим терміном зберігання;
- не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності;
- при купівлі харчових продуктів та напоїв обов'язково звертати увагу на терміни та умови зберігання продуктів харчування. Зберігати продукти харчування тільки у cпocіб зазначений на упаковці та у встановлений термін. При купівлі будь-якого харчового продукту у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції;
- перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов'язково мити руки з милом;
- обов’язково мити руки після відвідування туалетів. При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Для дітей молодшої вікової групи — батькам необхідно ретельно слідкувати за тим, що дитина споживає;
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
- не готувати продукти із запасом. Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці;
- не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання);
- не готувати багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо), в незабезпечених умовах. При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом;
- в сім’ях де є діти до З-х років перед використанням води з децентралізованих джерел водопостачання (індивідуальні криниці) для пиття та приготування дитячих сумішей слід провести дослідження цієї води на вміст нітратів, в цілях попередження виникнення водо-нітратної метгемоглобінемії у дітей;
- при приготуванні страв обов’язково дотримуватись технологій приготування їжі.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.
Самолікування небезпечне!
Городоцьке районне управіління
Головного управління
Держпродспоживслужби в Хмельницькій області