Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

ОБЕРЕЖНО - БОТУЛІЗМ!

Дата: 07.09.2020 16:56
Кількість переглядів: 573

    Городоцьке  районне  управління  Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області повідомляє, що отримано лист Держпродспоживслужби  України з питань безпечності  харчових  продуктів та захисту споживачів від 27.08.2020р.  № 14-14/1/4876 «Щодо фальсифікації рибної продукції».

   Відповідно до повідомлення за результатами розслідування 2-х випадків захворювання на ботулізм з 3-ма постраждалими, які пов’язані з вживанням риби в’яленої (лящ) у серпні поточного року встановлено,  що, згідно представлених документів, постачальником рибної продукції є ФОП Шипко Ярослав В’ячеславович, який зареєстрований у м. Києві,  пункт завантаження продукції: вул. Промислова, 18, с. Луб’янка, Бородянський район, Київська область. але фактично у даному селі така адреса відсутня. Таким чином, це вказує на можливу підробку документів щодо походження рибної продукції.

   Згідно статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (далі – Закон) оператори ринку зобов'язані вилучати   таабо  відкликати  у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив на здоров'я людини, та письмово інформувати компетентний орган про виявлені невідповідності та вжиті заходи.

   З метою безпечності харчових продуктів  та охорони здоров’я населення просимо суб’єктів господарювання, які здійснюють реалізацію та обіг харчових продуктів, повідомити Городоцьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби   в   Хмельницькій   області   за  адресою  м.  Городок,  вул. Чайковського, 2, про факт наявності фальсифікованої продукції, а також можливої підробки документів,  які супроводжують в обігу рибну продукцію та  вжити необхідні заходи з відкликання та вилучення продукції з обігу.

Чому в’ялена або сушена риба

НЕБЕЗПЕЧНА?

  • РИБА  НЕ ПРОХОДИТЬ ТЕРМІЧНУ ОБРОБКУ, а бутолотоксин  гине  лише  при  кип’ятінні  впродовж 10-15 хв.
  • РИБА  МОЖЕ  БУТИ  ЗАРАЖЕНА  В  ПРИРОДНІХ  УМОВАХ, оскільки резервуаром інфекції є пісок або ж річковий мул.
  • СПОЖИВАЧУ  НЕВІДОМО  ПРО  НЕЯКІСНІ  УМОВИ  ЗБЕРІГАННЯ  ЧИ  ТРАНСПОРТУВАННЯ: тривале зберігання пораненої риби на ґрунті, перевезення навалом, без тари.
  • СОЛІННЯ  ВІДБУЛОСЯ  ВЖЕ  ПІСЛЯ УТВОРЕННЯ  ТОКСИНУ,  адже сіль не вбиває токсин, а лише пригнічує розмноження інфекції.

 

Городоцьке  РУ ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь