Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Національне агентство з питань запобігання корупції продовжує маніпуляції навколо рішення Конституційного Суду України

Дата: 10.11.2020 13:37
Кількість переглядів: 507

   У Конституційному суді України заявили, що Національне агентство з питань запобігання корупції "продовжує маніпуляції" навколо рішення суду, розповсюджуючи інформацію, що через КСУ скасовано встановлені Законом України "Про запобігання корупції" обмеження та зобов’язання, у тому числі тих, що стосуються подарунків і конфлікту інтересів.

    «Голова Конституційного Суду України Олександр Тупицький, а також суддя-доповідач у справі Ігор Сліденко та інші судді Суду наголошували, що Рішення Конституційного Суду України від 27.10.2020 року № 13-р/2020 не містить посилання на закриття реєстру декларацій НАЗК.

   Водночас Голова НАЗК Олександр Новіков вчинив неправомірні дії щодо закриття реєстру електронних декларацій, що в свою чергу призвело до збурення у суспільстві.

   Проконсультувавшись із Конституційним Судом Кабінет Міністрів України  видав розпорядження, яким зобов’язав НАЗК негайно забезпечити відкритий цілодобовий доступ до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. На виконання другого пункту розпорядження НАЗК повинне забезпечити проведення спеціальних перевірок відповідно до вимог Закону України “Про запобігання корупції”.

   Вказане розпорядження діє, воно ніким не оскаржується. Наведене ще раз підтверджує факт вчинення Головою НАЗК Олександром Новіковим неправомірних дій.

   Зазначимо, що відповідно до частини другої статті 19 Конституції України  «Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України». Водночас, закриваючи реєстр декларацій, Голова НАЗК вийшов за межі наданих йому повноважень, що призвело до хибного трактування рішення Конституційного Суду України.

   Вкотре наголошуємо, що рішення Конституційного Суду України в частині контролю за деклараціями зумовлене лише тим, що згідно з Конституцією України орган виконавчої влади не може втручатися в незалежність судової влади. Більше того, Голові НАЗК Олександру Новікову відомо, що позбавлення НАЗК повноважень не скасовує встановлених Законом України «Про запобігання корупції» обмежень та зобов’язань, в тому числі тих, що стосуються подарунків і конфлікту інтересів, однак він продовжує подавати інформацію у вигідному йому світлі.

   Звертаємо увагу, що рішення органів конституційної юрисдикції є остаточними і не підлягають оскарженню, на що неодноразово звертали увагу європейські правові інституції. Отже, рішення Конституційного Суду підлягає виконанню, роботу в цьому напрямі здійснює Верховна Рада України.

   На сьогодні рішення Конституційного Суду України не становить жодних загроз щодо скасування безвізового режиму та іншої міжнародної допомоги нашій державі від зарубіжних країн.

   Водночас усі закони України, що не відповідають Конституції України повинні бути приведені у відповідність до положень Основного Закону України. Існування неконституційних законів у правовій державі, якою прагне стати Україна, призведе до свавілля, узурпації влади та зміни конституційного ладу.

   Конституційний Суд України виступає за боротьбу з корупцією, жодним рішенням Суд не руйнує і не зруйнував систему антикорупційних органів. У той же час, ми переконані, що з корупцією необхідно боротися лише в конституційний спосіб.» - йдеться в повідомленні з офіційного вебсайту КСУ.

  Використано інформацію сайту: http://www.ccu.gov.ua/

Фото без опису    


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь