Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Увага, грип птиці!

Дата: 11.12.2020 10:16
Кількість переглядів: 496

На початок грудня поточного року, відповідно до оперативної інформації Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області, в особистому селянському господарстві в с. Кандибине Новоодеського району Миколаївської області було зареєстровано загибель птиці. При дослідженні відібраних проб біоматеріалу в Одеській регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби 04.12.2020 встановлено діагноз на грип птиці (вірус грипу птиці типу А1 субтипу Н5).

Як повідомили у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Миколаївській області, село Кандибине у Миколаївській області закрили на карантин через пташиний грип.

Встановлено, що ймовірним джерелом збудника захворювання могла бути дика перелітна птиця.

В осередку захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення поширення збудника захворювання відповідно до вимог Інструкції з профілактики та ліквідації грипу птиці.

Тож, фахівці Городоцького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області  ще раз попереджають  про небезпеку пташиного грипу.  І нагадують – підтип вірусу грипу H5N1 є одним з найнебезпечніших (високопатогенних) вірусів грипу!

Серед диких птахів грип дуже поширений і може проходити безсимптомно. Дикі (в тому числі перелітні) птахи розносять віруси грипу по країнах та континентах, заражаючи місцевих птахів, зокрема домашніх. Серед домашньої птиці цей вірус, особливо підтип вірусу грипу  H5N1, може викликати важкі захворювання та швидку загибель.

На сьогодні високопатогенний грип птиці залишається однією з основних проблем для птахівництва і не тільки тому, що він спричиняє великі економічні збитки цієї галузі, а й тому, що загрожує здоров’ю людини.

З початку 2020 року на території України зареєстровано два спалахи високопатогенного пташиного грипу. В січні виявлено перший випадок грипу птиці у Вінницькій області в господарстві ПП «Хутір» та ТОВ «Немирове Поділля», а другий випадок у грудні в приватному господарстві с. Кандибине Новоодеського району Миколаївської області.

Способи профілактики

а) Для того, щоб уникнути інфікування домашньої птиці в особистих господарствах, необхідно перевести всіх птахів на закритий режим утримання, а на подвір’ях встановити пристосування для відлякування синантропної птиці (опудала, тріскачки).

б) у процесі догляду за домашніми птахами (годівля, прибирання) необхідно використовувати спеціальний робочий одяг (халат, фартух, рукавиці) та користуватися ватно – марлевою пов’язкою. Суворо забороняється при обслуговуванні вживати їжу, палити, пити. Періодично, 2 – 3 рази на тиждень, очищене приміщення та інвентар необхідно обробляти дезінфікуючими засобами, що мають віруцидну дію до вірусу пташиного грипу.

Як уникнути зараження пташиним грипом

–        Уникайте контакту з хворими чи мертвими птахами;

–        Не торкайтесь до місць, на які могли потрапити екскременти хворих птахів;

–        Подібно до будь – якого інфекційного захворювання, одним з найбільш ефективних способів захисту є часте ретельне миття рук. Руки слід обов’язково мити з милом, а також користуватися дезінфікуючими розчинами, що містять спирт;

–        Після контакту з сирим м’ясом птахів (забій, обробка) та іншими продуктами птахівництва слід обов’язково ретельно вимити руки з милом, а предмети, на яких оброблялось м’ясо птиці – продезінфікувати;–        Вірус пташиного грипу легко знищити за допомогою термічної обробки, тому вживати в їжу продукти птахівництва слід лише після термічної обробки: яйця потрібно варити не менше 10 хвилин, а м’ясо не менше 30 хвилин при температурі 1000 С. Вживаючи добре проварене м’ясо птиці, заразитися не можливо;–        Яйця не можна вживати сирими, перед використанням яєць слід ретельно мити шкарлупу мильною водою;

–        Не купуйте м’ясо птиці та продукти птахівництва, що не пройшли ветеринарно – санітарного контролю, а також місцях несанкціонованої торгівлі;

Рекомендуємо бути уважним до стану свого здоров’я та поголів’я птиці у Ваших господарствах.

При підозрі на захворювання птиці на пташиний грип слід звернутися до спеціалістів служби ветеринарної медицини для вжиття відповідних заходів.

 

 

Городоцьке районне управління

Головного управління

Держпродспоживслужби

в Хмельницькій області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь