Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Ні - торгівлі людьми! 30 липня - Всесвітній день протидії торгівлі людьми

Дата: 30.07.2021 11:55
Кількість переглядів: 547

30 липня світова спільнота відзначає Всесвітній день протидії торгівлі людьми. У 2013 році Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй проголосила 30 липня Всесвітнім днем протидії торгівлі людьми, зазначивши, що в цей день необхідно підвищувати рівень поінформованості громадян стосовно глобальної проблеми торгівлі людьми і привертати увагу до важкого становища жінок, чоловіків і дітей, які стали жертвами цього злочину, а також заохочувати людей активно допомагати постраждалим і протидіяти торгівлі людьми.Саме в цей день 2014 року Організація Об’єднаних Націй відзначила перший в історії Всесвітній день протидії торгівлі людьми

Торгівля людьми – це форма сучасного рабства та порушення прав людини, від  якої потерпають чоловіки, жінки та діти, та яка не втрачає актуальності у ХХІ ст. для жодної країни світу, включаючи Україну. Маніпулюючи бажаннями та намірами людей, їх ошукують та експлуатують. 

Відповідно до законодавства, торгівля людьми - здійснення незаконної угоди, об'єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи, що відповідно до Кримінального кодексу України визнаються злочином.

Торгівля людьми є одним із найсерйозніших злочинів проти людини, який має як економічні, соціальні, педагогічні, так і психологічні причини.

Метою торгівлі людьми може бути:

- трудова експлуатація;

- сексуальна експлуатація, використання у проституції та порнобізнесі;

- примусове жебрацтво;

- примусове втягнення у злочинну діяльність;

- примусове вилучення органів;

- продаж дитини;

- сурогатне материнство.

Однак, не дивлячись на значну кількість інформації стосовно цього явища у засобах масової інформації та підвищення обізнаності серед широкого загалу, багато осіб, які постраждали від торгівлі людьми, не свідомі того, що те, що з ними трапилось, є злочином, а вони – потерпілими. Вони не знають про можливості захисту своїх прав та інтересів та відшкодування шкоди, завданої їм цим злочином.

Якщо Ви потрапили у ситуацію, коли шляхом обману, шантажу, шахрайства або погроз Вас примушували:

- працювати на відробляння невизначених „боргів”, яких Ви буцімто набули, коли Вам обіцяли підшукати роботу (наприклад, за кордоном, або просто у „кращому місці”);

- займатись проституцією або надавати інші сексуальні послуги;

- зніматись у порнографічних фільмах, фотозйомках, або показах через Інтернет;

- виконувати роботу, про яку Ви не домовлялися, від якої не мали змоги відмовитися, і яка вимагалася від Вас під загрозою покарання;

- піддавали іншим формам експлуатації в Україні або за кордоном, імовірно, Ви стали жертвою від торгівлі людьми.

За оцінками МОМ, Агентства ООН з питань міграції, з 1991 року від торгівлі людьми постраждали понад 230 000 українців.

Держава вживає заходів з попередження торгівлі людьми та боротьби з нею, притягнення до відповідальності злочинців та надання допомоги потерпілим.

Міністерство соціальної політики визначено національним координатором у сфері протидії торгівлі людьми, та, відповідно до своїх повноважень, здійснює координацію діяльності органів виконавчої влади, проводить інформаційно – просвітницькій акції, забезпечує встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми та надання допомоги таким особам.

Громадяни України та іноземці, які постраждали від торгівлі людьми, можуть отримати статус та на законних підставах перебувати на території України.

Що дає цей статус? По-перше, це виплату одноразової матеріальної допомоги. Починаючи з 2017 року – це три прожиткових мінімуми. Окрім того, це складання відповідної програми реабілітації, яка дуже важлива для таких людей. Що вона охоплює – ось приклад. Нещодавно вдалося повернути мешканку Одещини, жінку пенсійного віку, з Російської Федерації, куди вона поїхала ще до початку незаконної окупації Російською Федерацією частини України, і там її примушували жебракувати. Вона звернулася до громадських організацій, і через допомогу міжнародної організації з міграції вдалося повернути її в Україну. В Одеській області вона понад півроку проживала в стаціонарному відділенні установи, територіального центру, їй була надана допомога – психологічна та медична. І коли вже психоемоційний стан їй дозволив повернутися додому, це було зроблено.

І, наприклад, якщо вам пропонують посередницькі структури допомогу в працевлаштуванні за кордоном, перевірте для початку, чи структура, яка вам пропонує посередницькі послуги, отримала ліцензію Міністерства соціальної політики. На сайті Міністерства соціальної політики є відповідна рубрика, де ви можете перевірити, має відповідний суб’єкт господарювання ліцензію чи ні. В такому випадку у нього буде легше запитувати про відповідальність.

Крім того, слід пам’ятати про те, що якщо ви звернулись до такої структури, то ви не можете заплатити їй наперед гроші, ви повинні спочатку отримати послуги, а потім платити кошти за отримання цих послуг. Пам’ятайте про те, що паспорт не можна нікому віддавати, паспорт – це ключовий документ, який має бути завжди з вами. І якщо хтось прагне забрати у вас паспорт, це для вас має бути вже тривожним сигналом про те, що вам треба якнайшвидше і якнайдалі від цієї людини триматися.

Отже, шановні громадяни, якщо вам пропонують такі речі, пам’ятайте про те, що ви стаєте співучасниками злочину. Не робіть цього! Але також пам’ятайте про те, що якщо ви опинились у складній ситуації, звертайтеся щонайменше до громадських організацій тих країн, на території яких ви знаходитесь. Звертайтеся до профспілок, до органів соціального захисту – вони завжди проконсультують вас.

Незважаючи на здійснення певних зусиль з боку держави в напрямку протидії торгівлі людьми – криміналізацією злочину в національному законодавстві – прийняття та виконання Комплексної програми протидії торгівлі людьми, проблема торгівлі людьми залишається актуальною і це негативне явище має стійкі тенденції до поширення, особливо зараз, коли Україна опинилася у військовому конфлікті.

За результатами репрезентативного опитування населення, здійсненого на замовлення МОМ компанією GfK Ukraine за фінансування Міністерства закордонних справ Королівства Норвегія, частка тих, хто працює за кордоном неофіційно, зросла з 28% станом на 2011 р. до майже 41% від усіх українців, які працювали за кордоном на момент цьогорічного опитування.

Більше того, 21% потенційних трудових мігрантів з України, значну частину з яких складають чоловіки із західних областей, погодилися би заради роботи в іншій країні перетнути кордон нелегально, працювати під замком або віддати свій паспорт працедавцю; чотири роки тому ця група ризику становила 14% від загальної кількості потенційних трудових мігрантів.

Дані зазначеного опитування також свідчать про те, що 8% українців, тобто три мільйони осіб, планують знайти роботу за кордоном у найближчому майбутньому. Чоловіків серед них приблизно вдвічі більше, ніж жінок. 34% опитаних не мають нічого проти працевлаштування за кордоном, але ще предметно не думали про це. Одночасно відсоток українців, які не розглядають можливості поїхати на заробітки за кордон, скоротився з 55% за даними 2011 р. до 44% сьогодні.

Що стосується основних країн призначення трудової міграції, привабливість Росії скоротилася в останні роки: якщо у 2011 році її розглядали 18% охочих працювати за кордоном, то тепер таких 12%. Водночас, привабливість Польщі зросла з 7% 2006 року, коли було здійснено перше аналогічне дослідження, до 30% сьогодні. Лідерство в рейтингу привабливості з Польщею поділяє Німеччина, на третьому місці – Італія, де хочуть працювати 19% потенційних трудових мігрантів з України; за ними йдуть США (15%), Велика Британія та Росія (12%), Канада і Чехія (11%).

Щорічно в Україні близько 2 тисяч постраждалих від торгівлі людьми. Міністерство соціальної політики України встановило статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми більш як 8 сотням осіб, які на разі отримують допомогу від місцевих державних структур та громадських організацій. Серед них чоловіки, жінки та діти. Із них – більше ніж чверть сотні хмельничан.

Жителів нашої громади серед постраждалих від торгівлі людьми не зареєстровано, відповідно нікому статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми не встановлено.

Необхідно зазначити, що завдяки консолідації зусиль правоохоронців та громадськості значна кількість злочинів з торгівлі людьми попереджена.

Наприклад, до суду було скеровано обвинувальний акт відносно організованої злочинної групи по відношенню до чотирьох громадян України за кримінальним провадженням за ч. 3 ст. 149 за фактом вербування та переміщення людей до Російської Федерації для подальшої експлуатації шляхом втягнення в злочинну діяльність, пов’язану з розповсюдженням наркотичних засобів на території Росії.

Боротьба з торгівлею людьми в сучасному світі вимагає консолідації зусиль усіх рівнів влади, громадського сектору та міжнародної спільноти.

 

Торгівля людьми є глобальним злочинним бізнесом, сучасною формою рабства, що грубо порушує права людини. Ця діяльність є найшвидше зростаючою кримінальною діяльністю у світі та є третьою за прибутковістю після продажу наркотиків та зброї.

За інформацією Державного Департаменту США, Уряд України робить значні зусилля щодо викорінення торгівлі людьми.

Загалом в останні роки український уряд продемонстрував збільшення зусиль у порівнянні із попереднім періодом. Це включає збільшення верхньої межі допомоги жертвам, розширення переліку доступних послуг, продовження обвинувальних вироків щодо торгівців, проведення інформаційних заходів.

Серед рейтингу країн, які забезпечують протидію торгівлі людьми, Україна залишається у Другій Групі, що є непоганим показником для нашої країни.

В свою чергу, Мінсоцполітики постійно працює над підвищенням рейтингу та надалі докладатиме максимум зусиль у боротьбі з таким явищем як торгівля людьми.

Мінсоцполітики спільно з ОБСЄ в Україні розпочало серію навчальних регіональних семінарів з питань протидії торгівлі людьми з використанням інноваційних підходів до професійної підготовки спеціалістів.

25 травня 2021 року Ольга Ревук, заступниця Міністра соціальної політики з питань європейської інтеграції, з координаторами проектів ОБСЄ в Україні Лідією Грудко та Надією Кондибіною відкрили тренінг у рамках проекту ОБСЄ «Поширення Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи в сфері протидії торгівлі людьми, в Україні» для представників Вінницької та Житомирської областей.

Головна мета заходу - удосконалення взаємодії та співпраці правоохоронних органів, працівників соціальної сфери, інспекторів праці та представників неурядових організацій для покращення якості послуг для постраждалих від торгівлі людьми на рівні громад.

Для цього учасниками навчання будуть розслідуватися випадки трудової та сексуальної експлуатації з використанням симуляційних технологій на основі реалістичних сценаріїв.

Планується проведення серії таких семінарів для представників інших регіонів.

У липні розпочалось проведення навчання у Хмельницькій області.

16 липня 2021 року начальник відділу і головний спеціаліст відділу соціального захисту населення виконавчого комітету Городоцької міської ради пройшли у режимі онлайн одноденне навчання на платформі ZOOM з вивчення основ Закону України «Про протидію торгівлі людьми» для відповідальних осіб з питань протидії торгівлі людьми, організоване Національною соціальною сервісною службою України.

19 травня 2021 року відбулось чергове засідання робочої групи Мінсоцполітики з розгляду документів щодо встановлення статусу особам, які постраждали від торгівлі людьми.

За результатами проведення засідання робочої групи 6 громадянам України встановлено відповідний статус.

Необхідно зазначити, що особа, якій встановлено статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, має право на забезпечення особистої безпеки, поваги, а також на безоплатне одержання:

  1. інформації щодо своїх прав та можливостей, викладеної мовою, якою володіє така особа; 2) медичної, психологічної, соціальної, правової та іншої необхідної допомоги; 3) тимчасового розміщення, за бажанням постраждалої особи та у разі відсутності житла, в закладах допомоги для осіб, які постраждали від торгівлі людьми, на строк до трьох місяців, який у разі необхідності може бути продовжено за рішенням місцевої державної адміністрації, зокрема у зв'язку з участю особи в якості постраждалого або свідка у кримінальному процесі; 4) відшкодування моральної та матеріальної шкоди за рахунок осіб, які її заподіяли, у порядку, встановленому Цивільним кодексом України; 5) одноразової матеріальної допомоги у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України; 6) допомоги у працевлаштуванні, реалізації права на освіту та професійну підготовку.

Громадяни нашої територіальної громади можуть звертатись до відділу соціального захисту населення виконавчого комітету Городоцької міської ради за роз’ясненнями з питань протидії торгівлі людьми та встановлення статусу особам, які постраждали від торгівлі людьми.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь