Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Пам’ятка для господарів, коротко про АЧС

Дата: 10.08.2021 09:23
Кількість переглядів: 635

Африканська чума свиней – це небезпечна інфекційна хвороба свиней, яка, втім, цілком безпечна для людей. Вона характеризується лихоманкою, запальними ураженнями внутрішніх органів тварин, численними крововиливами та високою смертністю.

Збудником африканської чуми свиней є вірус. Слід зазначити, що він стійкий до різних показників рН середовища, а також переносить заморожування, висушування та гниття.

На АЧС хворіють лише дикі та свійські свині. Основним джерелом передачі збудника є хворі тварини, в організмі яких вірус може зберігатися й виділятися у навколишнє середовище. Збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом і в першу чергу в харчових продуктах заражених вірусом АЧС (наприклад: в копченій шинці).  Холод (заморожена свинина) - всього лиш консервує збудника (продукт залишається небезпечним для свиней після розморожування).

Доволі характерною ознакою африканської чуми свиней є поява червоно-фіолетових плям на шиї, рилі та вухах, череві, між кінцівками. Іноді до основних симптомів захворювання можуть додаватися бронхіт чи пневмонія. За 1–2 доби до загибелі температура тіла хворих свиней опускається нижче норми.

Враховуючи часті спалахи захворювання неподалік кордонів України, надзвичайно великого значення набувають заходи з профілактики і недопущення занесення хвороби. Городоцьке управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області повідомляє, що на сьогоднішній день, згідно з офіційною інформацією Європейського Союзу (через систему нотифікації хвороб тварин – ADIS) та Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (OIE), введено обмеження на ввезення в Україну вантажів з Польщі та з Домініканської Республіки тварин (свиней) та харчових продуктів тваринного походження, кормів, сіна, соломи через реєстрацію африканської чуми свиней.

Рекомендовано:

  • Власникам особистих підсобних і фермерських господарств слід утримувати свиней у свинарниках і сараях без вигулу і контакту з іншими тваринами. Не допускайте сторонніх людей у своє господарство.
  • Слід виключити годівлю свиней кормами тваринного походження і харчовими відходами без попередньої термічної їх обробки. Краще купувати корми лише промислового виробництва або ж проварювати ті, що готуються в домашніх умовах, при температурі не менше 80°С безпосередньо перед згодовуванням.
  • Необхідно проводити обробку свиней і приміщення для їх утримання один раз у 10 днів проти кровоссальних комах (кліщів, вошей, бліх). Також треба постійно вести боротьбу з гризунами.
  • Краще не купувати свиней у місцях несанкціонованої торгівлі без ветеринарних супровідних документів, не завозити тварин і продукцію свинарства з інших регіонів без узгодження з ветеринарною службою.
  • Треба обов’язково представляти усе поголів’я свиней для ветеринарного огляду, вакцинації (проти класичної чуми свиней, рожі) та інших обов’язкових маніпуляцій, що здійснюються ветеринарними фахівцями.
  • Не можна викидати трупи тварин, відходи від їх утримання та переробки на звалища, узбіччя доріг, закопувати їх на своєму городі або інших земельних ділянках.
  • Не варто переробляти м’ясо тварин, що загинули, або вимушено забитих свиней. Це категорично заборонене й може призвести до подальшого поширення хвороби.

При перших підозрах на захворювання свиней чумою, господареві необхідно негайно звернутися до фахівців ветеринарної медицини. Самолікуванням займатися немає сенсу, адже ефективних препаратів проти африканської хвороби свиней не існує.

Виявивши хвору тварину (не стандартна поведінка) чи труп свині в природному середовищі необхідно негайно вжити заходів, щодо унеможливлення контакту із виділеннями хворої тварини та сповістити про це лікаря ветеринарної медицини Городоцької  районної державної лікарні ветеринарної медицини за адресою:

м. Городок, вул. Чайковського, 2  або за телефоном 3-13-80.

.

Городоцьке   управління 

Головного управління

Держпродспоживслужби 

в Хмельницькій  області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь