Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Сплачуйте податки своєчасно!

Дата: 24.09.2021 09:14
Кількість переглядів: 599

За даними ГУ ДПС у Хмельницькій області станом на 01.09.2021 в порівнянні до 01.08.2021 спостерігається значний приріст сум та кількості боржників-фізичних осіб.

Зазначений приріст, в першу чергу, відбувся по платниках податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та плати за землю з фізичних осіб, а це місцеві податки, які в повному обсязі зараховуються до місцевих бюджетів.

До 1 липня жителі нашої громади отримали від податкової інспекції повідомлення-рішення про сплату майнових зборів. Поміж них – земельний подататок та податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Довкола останнього – чи не найбільше непорозумінь.

Згідно із Податковим кодексом України, платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають у власності об'єкти житлової нерухомості. Тобто, те, що власник не зареєстрований у будинку або квартирі, не може бути підставою для звільнення його від оподаткування. Це ж, зокрема, стосується й нерухомості, що здається в оренду. Ні кількість орендарів, ні їхні можливі пільги на розмірі оподаткування не позначаться.

Якщо ж об'єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох людей, податок зобов’язаний платити кожен із них за належну йому частку. За неповнолітніх дітей – власників нерухомості податок сплачують їхні батьки чи опікуни.

Існують проблеми – у випадках, коли одна й та ж фізична особа володіє нерухомістю у різних населених пунктах. Тому, повідомлення про необхідність сплати цього податку, могли отримати не всі громадяни, яких стосується відповідна законодавча норма.

Але радіти тим, хто поки що “обділений увагою” податківців, не варто. Може “не пронести”. Краще “виявити свідомість” й самостійно звернутися до податкових органів з документами, що засвідчують право власності на житло та інші об’єкти нерухомості. Або сплатити розраховані самостійно суми через особистий електронний кабінет платника податків аби уникнути ймовірних штрафних санкцій у майбутньому. А також вберегтися від значних витрат, які можуть “раптом” лягти на ваші плечі у наступні роки. Адже, за законом, податкова може виставити рахунок за той чи інший податковий період упродовж 1095 днів (трьох років) по його завершенні. Тобто, несплачений зараз податок за 2019 рік вам можуть нарахувати у 2022-ому. Разом із податками за 2020-ий і 2021-ий. А це може бути чимала сума, яку, за законом, треба буде сплатити не пізніше, ніж за 60 днів після отримання повідомлення.

Водночас, якщо ДПС вчасно не надіслала (не вручила) податкове повідомлення-рішення, штрафні санкції до платника не застосовуються (пп 266.10.2 п. 266.10 ст. 266 ПКУ). Але... Як уже зазначалося, податок вам можуть нарахувати й одразу за три попередні роки. Річ у тім, що податкові органи надсилають повідомлення-рішення у випадку, якщо об’єкт нерухомості є в Реєстрі об’єктів нерухомого майна. Цей реєстр і досі не впорядковано. Тому й отримують податкові повідомлення не всі. Аби уникнути випадків “виставляння” податкового боргу за три роки, власники нерухомості, котрі мають платити податок, але не отримали податкового повідомлення-рішення, можуть звернутися до податкового органу за місцем проживання (реєстрації) для звірки даних. Як і ті, хто не згоден із нарахованими податківцями сумами.

Йдеться про уточнення щодо: 

  • об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;
  • розміру загальної площі об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника;
  • права на користування пільгою із сплати податку;
  • розміру ставки податку;
  • нарахованої суми податку. 

При виявленні розбіжностей між даними податкових органів й відомостями, підтвердженими фізичною особою на підставі оригіналів відповідних документів, суму податку перерахують. Податковий орган надсилає (вручає) нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє повідомлення вважається скасованим (відкликаним).          

Враховуючи викладене, просимо жителів громади сплатити свої боргові зобов’язання по  податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та плати за землю, адже для належного утримання території та  належного надання своїм жителям необхідних послуг, територіальна громада повинна мати певний ресурс, основна частина якого складає місцеві податки та збори.

Валентина Світана -

начальник фінансового відділу

Городоцької міської ради

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь