Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Хмельницьке РВ АМУ провело практичну сесію щодо актуальних земельних питань

Дата: 30.09.2021 15:13
Кількість переглядів: 485

30 вересня  відбулась практична сесія із застосування законодавства Хмельницького регіонального відділення Асоціації міст України. Захід проведено в рамках спільного пілотного проєкту АМУ та ДЕСПРО. Тема: «Дерегуляція в сфері землеустрою, усунення корупційних ризиків в управлінні земельними ресурсами, передача земель за межами населених пунктів  до комунальної власності громад. Проведення  аукціонів з продажу та передачі в користування земельних ділянок через електронну торгову систему». Учасники: міські, селищні, сільські голови, їх заступники, фахівці земельних та юридичних підрозділів. Модератор заходу: радник із земельних питань Виконавчого директора ВАОМС АМУ Медвецька Тетяна Вікторівна.

Практична сесія розпочалась із вітального слова т.в.о.виконавчого директора Хмельницького  регіонального відділення АМУ Тетяни Крупи, яка подякувала присутнім за участь та підкреслила, що фінансова спроможність громад складається із багатьох чинників. Асоціація міст України відстояла акциз для місцевих бюджетів із продажу пального та тютюну і алкогольних виробів. Також продовжує активну участь у бюджетному процесі та дбає про те, щоб громади мали достатній фінансовий ресурс для забезпечення важливих сфер: медицина, освіта та інше.

«Із року в рік держава недофінансовує свої повноваження, які вона переклала на ОМС. В проекті Держбюджету – 2022 також не передбачено допомоги громадам у проходженні опалювального сезону. Тож Асоціація міст України продовжує наполягати на тому, що необхідно збільшити відсоток ПДФО, який залишається у місцевих бюджетах до 65%. Зараз громади отримали право розпоряджатися землями і сьогодні виникає багато питань пов’язаних із ефективним розпорядженням ними. Тож сподіваємось, що наш захід буде корисним та ви дізнаєтесь про практичні інструменти, які допоможуть вам у роботі» - наголосила Тетяна Крупа.

На заході було розглянуто такі теми:

  • Національна інфраструктура геопросторових даних. Порядок користування даними та перспективи розвитку для громад.

Проблематику розкрив Данило Кінь, молодший науковий співробітник ДП «Науково-дослідний інститут геодезії і картографії».

  • Здійснення контролю за охороною земель, зміни до законодавства. Види порушень та можливі наслідки для формування територій громад. Контроль за охороною земель - як дієвий інструмент поповнення місцевого бюджету.

Доповідав Олександр Панасюк, екс-Директор департаменту контролю за використанням та охороною земель Держгеокадастру України, практикуючий адвокат  у сфері земельних відносин.

  • Аукціон – важливе джерело наповнення бюджету. Застосування Закону України №1444-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо продажу земельних ділянок та набуття права користування ними через електронні аукціони», який вступив в дію з 06.07.2021р.

Тему розкрила Тетяна Медвецька, модератор заходу.

Після кожного блоку доповідачі відповідали на питання присутніх. Представники органів місцевого самоврядування отримали багато практичних порад, які зможуть використовувати у щоденній роботі.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь