Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

УВАГА! СТОП НАСИЛЬСТВУ!

Дата: 23.11.2021 07:59
Кількість переглядів: 393

Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства»

Міжнародна спільнота щорічно підтримує акцію “16 днів проти насильства”. Тисячі громадян та сотні державних і громадських організацій з більш ніж 100 країн світу активізують з 25 листопада до 10 грудня свої зусилля заради об’єднуючої мети: збільшити розуміння та обізнаність про всі форми насильства у співвітчизників, створити в конкретному регіоні соціальний простір, вільний від насильства.

Щорічно в Україні з 25 листопада по 10 грудня проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства» в рамках Всесвітньої кампанії «16 днів проти насильства».

Цьогорічна Акція проводитиметься під патронатом Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної, яка пропонує задля підвищення обізнаності українців з питань протидії домашньому насильству та з метою формування нетерпимого ставлення громадян до будь-яких форм насильства за ознакою статі активізувати партнерську взаємодію у цій сфері органів державної влади та місцевого самоврядування, державних закладів і громадських організацій та запрошує долучитися до цієї кампанії, а саме сприяти розміщенню інформаційних плакатів в адміністративних будівлях, центрах надання адміністративних послуг з метою актуалізації проблем подолання і попередження насильства серед громадян.

25 листопада увесь світ відзначає Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства над жінками.

Офіційно цей день був оголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 1999 році (International Day for the Elimination of Violence against Women) - (Резолюція 54/134), але відзначатися він почав з 1981 року в пам'ять про трагічну загибель трьох сестер Мірабаль, які були жорстоко вбиті під час диктатури домініканського правителя Рафаеля Трухільо в 1960 році.

З 1991 року у світі проходить міжнародна кампанія «16 днів проти насильства», що закликає людство до припинення усіх форм насильства. Україна приєдналася до цієї кампанії у 2001 році. Основною метою акції є:

- привернення уваги громадськості до актуальних для українського суспільства проблем подолання насильства в сім’ї, протидії торгівлі людьми та жорстокого поводження з дітьми, гендерного насильства та забезпечення рівних прав жінок і чоловіків;

- активізація партнерського руху органів державної влади, державних закладів, громадських організацій до проблем насильства в сім’ї та захисту прав жінок в Україні;

- проведення інформаційних кампаній з метою підвищення обізнаності населення України з питань попередження домашнього насильства, жорсткого поводження з дітьми, формування свідомості всіх верств населення щодо нетерпимого ставлення до насильства;

- проведення місцевих або регіональних заходів, громадських слухань з питань попередження домашнього насильства, гендерного насильства та торгівлі людьми;

- підтримання представників соціальних закладів щодо популяризації соціального ефекту, результатів від звернення за допомогою при насильстві;

- сприяння утвердженню ненасильницької ідеології в українському суспільстві.

Дати початку та завершення Кампанії вибрані не випадково. Вони створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини.

Шістнадцятиденний період кампанії охоплює наступні важливі дати: 

25 листопада - Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок;

1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом;

2 грудня - Міжнародний день боротьби з рабством;

3 грудня - Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями;

5 грудня - Міжнародний день волонтера;

6 грудня - Вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі, коли 14 жінок-студенток були вбиті злочинцем лише через те, що «вони були феміністками»;

9 грудня - Міжнародний день боротьби з корупцією;

10 грудня - Міжнародний день прав людини. 10 грудня 1948 року уряди країн-членів ООН визнали права людини «на життя, свободу та недоторканість особи для всіх без винятків», підписавши Загальну Декларацію Прав Людини.

Ще позаминулого року Міністерство соціальної політики – національний координатор цієї Кампанії у співпраці з UNFPA Україна у рамках програми „Комплексний підхід до вирішення проблеми насильства щодо жінок та дівчат в Україні”, яка реалізується за підтримки урядів Великої Британії, Канади та Естонії, розпочало нову хвилю кампанії „Розірви коло”. Ціль кампанії: підвищити нетерпимість суспільства до домашнього та гендерно зумовленого насильства.

В рамках інформаційної кампанії, у відеоролику „Розірви коло” демонструється, як із покоління в покоління герої передають один  одному сувій, що символізує усталені виправдання насильства у формі українських прислів’їв та приказок. Такий зв’язок крізь час поколінь підкреслює вкоріненість проблеми.

Інформаційна кампанія „Розірви коло” закликає усе суспільство до активних дій і нульової толерантності до насильства, яке немає виправдань при будь-яких обставинах. Правда завжди одна: якщо він любить, то ніколи не вдарить; зробити боляче - це не прояв симпатії; твоя "хата не скраю" - ти можеш допомогти.

Наша територіальна громада також долучилася до цієї Акції. Відділом соціального захисту населення виконавчого комітету Городоцької міської ради розроблено План заходів щодо проведення в Городоцькій територіальній громаді у 2021 році щорічної Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» в рамках Всесвітньої кампанії «16 днів проти насильства».

Активну участь в акції прийматимуть відділ соціального захисту населення виконавчого комітету Городоцької міської ради, служба у справах дітей виконавчого комітету Городоцької міської ради, комунальна установа «Центр надання соціальних послуг Городоцької міської ради», відділ поліцейської діяльності №1 Хмельницького районного управління поліції ГУНП України в Хмельницькій області, Городоцьке бюро правової допомоги Хмельницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Городоцький районний сектор філії Державної установи «Центр пробації» у Хмельницькій області, Городоцький телерадіопресцентр, загальноосвітні та позашкільні заклади громади, бібліотеки, художні школи, згідно планів проведення заходів у навчально-виховних закладах.

Закликаємо підтримати акцію громадян, громадські організації, державні органи та установи, на які покладається здійснення заходів з попередження усіх форм насильства.

 

Олександр КАЗМІРЧУК,

головний спеціаліст

відділу соціального захисту населення

виконавчого комітету Городоцької міської ради

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь