Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Пенсійне забезпечення багатодітних матерів

Дата: 22.12.2021 13:02
Кількість переглядів: 418

Відповідно до статті 115 Закону України Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» право на призначення дострокової пенсії за віком мають жінки, які народили п’ятьох або більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, матері осіб з інвалідністю з дитинства, які виховали їх до зазначеного віку, – після досягнення 50 років та за наявності страхового стажу не менше 15 років. При цьому до числа осіб з інвалідністю з дитинства належать також діти з інвалідністю віком до 16 років.

За вибором матері або в разі її відсутності, якщо виховання п’ятьох або більше дітей чи дитини з інвалідністю здійснювалося батьком, йому призначається дострокова пенсія за віком після досягнення 55 років та за наявності страхового стажу не менше 20 років.

Відповідно до пункту 2.17 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 № 22-1 із змінами та доповненнями при призначенні пенсій жінкам, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, матерям осіб з інвалідністю з дитинства, які виховали їх до шестирічного віку, а також, у разі відсутності матері або за її згодою, чоловікам, які здійснювали виховання п’ятьох або більше дітей чи дитини з інвалідністю, факт народження дитини встановлюється на підставі свідоцтва про народження, а її виховання до зазначеного віку – на підставі свідоцтва про народження чи паспорта дитини. У разі смерті дитини подається свідоцтво про смерть.

Таким чином, пенсія може бути призначена, або матері, або батькові (за вибором матері або в разі її відсутності).

Для призначення такого виду пенсії подаються документи, що засвідчують особу та підтверджують набутий нею страховий стаж, а також — про народження дітей та виховання їх до шестирічного віку (свідоцтво про народження та паспорта дитини). У разі смерті дитини після досягнення шестирічного віку подається також свідоцтво про смерть.

Варто зазначити, що до страхового стажу до 01.01.2004 враховується час догляду непрацюючої матері за малолітніми дітьми, але не довше, ніж до досягнення кожною дитиною 3-річного віку, а починаючи з 01.01.2004 – періоди здійснення догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку за умови отримання відповідної допомоги, передбаченої законодавством.

Багатодітна мати може подати заяву про призначення дострокової пенсії до органу Пенсійного фонду України в термін не раніше, ніж за один місяць до виповнення пенсійного віку (50-річчя для жінок). Пенсія призначатиметься з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку, якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше трьох місяців з дня досягнення особою пенсійного віку.

Важливо!

Якщо особа, яка звертається за пенсією, не працює та має на своєму утриманні неповнолітніх дітей, то до пенсії встановлюється надбавка, передбачена постановою Кабінету Міністрів України «Про підвищення рівня пенсійного забезпечення громадян», у розмірі 150 гривень на кожну неповнолітню дитину. Умова для отримання надбавки — жоден з батьків не отримує пенсію або державну соціальну допомогу на дитину. Факт перебування на утриманні непрацездатних членів сім’ї засвідчується, зокрема, довідкою житлово-експлуатаційних або інших організацій з місця проживання (реєстрації), в тому числі органів місцевого самоврядування, про спільне проживання з дітьми за однією адресою.

P.S. За більш детальною консультацією, Ви можете звернутись до відділу «Городоцьке бюро правової допомоги» Хмельницького місцевого центу з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що знаходиться за адресою: м. Городок, вул. Грушевського 49, тел.: (03851)  3-09-21.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь