Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Реалізація конституційних функцій Волочиською окружною прокуратурою на території Городоцької міської та Сатанівської селищної територіальних громад упродовж 2021 року

Дата: 11.01.2022 15:57
Кількість переглядів: 415

15 березня 2021 року розпочала роботу Волочиська окружна прокуратура, юрисдикція якої поширюється на Волочиську, Городоцьку міські територіальні громади, а також на Війтовецьку, Наркевицьку, Теофіпольську та Сатанівську селищні територіальні громади.

   З метою реалізації функцій, передбачених ст.131-1 Конституції України, упродовж 2021 року на території  Городоцької міської та Сатанівської селищної територіальних громад концентрувались зусилля окружної прокуратури.  

   Так, упродовж 2021 року прокурорськими працівниками окружної прокуратури з місцем дислокації в м. Городок здійснювалося процесуальне керівництво у понад 500 кримінальних провадженнях, які розслідувалися СД та СВ Хмельницького районного управління поліції ГУНП в Хмельницькій області.

   У 2021 році процесуальними прокурорами до суду скеровано обвинувальні акти у 58 кримінальних провадженнях, в тому числі 1 – з угодою про визнання винуватості, 2 клопотання про закриття кримінального провадження у зв’язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

В ході здійснення процесуального керівництва, процесуальними керівниками за вказаний період надано 55 письмових вказівок слідчим та дізнавачам про проведення слідчих (розшукових) дій у кримінальних провадженнях, а також скасовано 10 незаконних та необґрунтованих постанов слідчих/дізнавачів про закриття кримінальних проваджень, виявлено 1 випадок укриття від обліку працівниками поліції злочину.

   Крім цього, упродовж 2021 року процесуальними прокурорами окружної прокуратури підтримано державне обвинувачення в суді у 47 кримінальних провадженнях, з яких судом розглянуто з ухваленням обвинувальних вироків – 23. Випадків незаконного притягнення до кримінальної відповідальності не допущено.

   Упродовж 2021 року Волочиською окружною прокуратурою з місцем дислокації в м.Городок проведено 4 результативні перевірки органів, які здійснюються нагляд за засудженими до кримінальних покарань не пов’язаних з позбавленням волі, за результатами яких, в порядку ст. 26 Закону України «Про прокуратуру», внесено 4 документи реагування, які розглянуто та задоволено.

   Окрім того, упродовж 2021 року працівниками забезпечено участь при розгляді 12 справ щодо розгляду питань, пов’язаних із виконанням вироків, а також 1 – про зміну примусових заходів медичного характеру.

   Одним із пріоритетних напрямків роботи органів прокуратури залишається представництво інтересів держави в суді.

   Так, відстоюючи інтереси держави в суді, окружною прокуратурою з місцем дислокації в м. Городок упродовж 2021 року пред’явлено 17 позовних заяв на загальну суму понад 1 млн грн, з них: 12 – на суму 575 тис. грн розглянуто та задоволено, 5 позовних заяв на загальну суму понад 425 тис. грн, перебувають у провадженні суду.

   Окрім того, упродовж 2021 року забезпечено реальне виконання рішень, постановлених за позовами окружної прокуратури на суму понад 1,6 млн грн, повернуто земель загальною площею 24 га.

   До прикладу, у минулому році окружною прокуратурою пред’явлено 6 позовних заяв до Городоцького районного суду в інтересах держави до Головного управління Держгеокадастру в Хмельницькій області та жителів Хмельницької області про визнання недійсними наказів Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області та витребування земельних ділянок площею 12 га, вартістю 864 тис. грн.

   Встановлено, що 6 жителів Хмельницької області, використавши своє право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної власності в розмірі 2 га для ведення особистого селянського господарства, закріплене пунктом «б» ч. 1 ст. 121 Земельного кодексу України, внесли неправдиві дані до відповідних заяв та, як наслідок, отримали понад норму земельні ділянки площею по 2 га кожен вартістю по 144 тис. грн.

   Також, за результатами розгляду позову Волочиської окружної прокуратури Господарським судом Хмельницької області прийнято рішення про внесення змін до договору оренди земельної ділянки та збільшення орендної плати за землю у 15 разів. Так, у 2007 році земельну ділянку в смт Сатанів надано приватному підприємству у користування для облаштування автомагазину.

  Відповідно до договору, укладеного на 49 років, орендар сплачував до бюджету 7 тис грн у рік.

   З часу укладення правочину нормативна грошова оцінка земель суттєво змінилась та станом на 2021 рік вартість ділянки складала понад 1 млн грн. У зв’язку з цим, розмір орендної плати також підлягав перегляду. Внести зміни до договору добровільно орендар відмовився, а тому прокуратурою вжито заходи до захисту інтересів держави у судовому порядку. Розмір орендної плати збільшено до 106 тис грн у рік.

   Окрім того, в ході реалізації представницьких повноважень окружною прокуратурою внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато досудове розслідування 3 кримінальних проваджень у бюджетній сфері та 4 кримінальних проваджень у сфері земельних відносин.

   До суду направлено обвинувальний акт в 1 кримінальному провадженні в бюджетній сфері, 1 обвинувальний акт в сфері земельних відносин. Також 1 кримінальне провадження в сфері земельних відносин закрито з нереабілітуючих підстав. Досудове розслідування у 2 кримінальних провадженнях у сфері земельних відносин та 2 кримінальних провадженнях в бюджетній сфері триває.

   Окрім того, активна позовна діяльність здійснювалась окружною прокуратурою у сфері захисту прав дітей. Зокрема, до суду пред’явлено 4  позовні заяви на загальну суму 17 055 тис. грн, з них: 3 – на суму 15 543 тис. грн розглянуто та задоволено.

   До прикладу, 25.06.2021 пред’явлено позовну заяву до господарського суду Хмельницької області щодо незаконного використання приватним підприємством земельної ділянки площею 50 га вартістю 3 600  тис. грн, що перебуває у постійному користуванні навчального закладу Сатанівської ОТГ. За результатами судового розгляду 26.10.2021 позову заяву судом задоволено, приватне підприємство зобов’язано повернути земельну ділянку навчальному закладу.

   Також, за результатами розгляду позовної заяви прокуратури щодо незаконного використання приватним фермерським господарством земельної ділянки, яка перебували у постійному користуванні навчального закладу с. Кремінна Городоцької ОТГ, в добровільному порядку розірвано укладений договір стосовно земельної ділянки площею 21 га вартістю 1 512 тис. грн, яку повернуто навчальному закладу.

   Зусилля окружної прокуратури і надалі будуть спрямовані на захист прав і свобод людини, інтересів суспільства та держави.

Керівник Волочиської окружної прокуратури   Сергій СТЕЦЮК

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь