РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ ГРИПУ ПТИЦІ В БЛАГОПОЛУЧНИХ РАЙОНАХ
Спеціалісти Городоцького управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області, з метою недопущення на території Городоччини високопатогенного грипу птиці, продовжують проводити активну роз’яснювальну роботу серед населення та інформують щодо заходів запобігання (профілактики) занесення грипу птиці в особисті домашні господарства.
- Бажано організувати безвигульне утримання птиці.
- Утримувати домашню птицю в умовах, що виключають її контакт зі сторонньою птицею.
- Завезення нової птиці необхідно здійснювати тільки з благополучних щодо пташиного грипу областей і районів.
- Забезпечити належні санітарні умови утримання домашньої птиці. З цією метою слід регулярно проводити чистку приміщень, де утримується птиця, з подальшою їх дезінфекцією.
- Догляд за птицею слід здійснювати тільки в спеціально відведених для цієї мети одязі та взутті, які необхідно регулярно прати і чистити.
- Використовувати лише якісні та безпечні корми для птахів, не закуповувати корми без гарантії їх безпеки. Корми для птахів зберігати виключно в місцях, недоступних для синантропної і перелітної птиці (горобців, галок, голубів тощо).
- Перед початком згодовування корм слід піддавати термічній обробці (проварювати, запарювати).
- При забої та обробці птиці слід якомога менше забруднювати навколишнє середовище кров’ю, пір’ям та іншими продуктами забою.
- На вимогу представників ветеринарної служби надавати домашню птицю для огляду і вакцинації.
- Про всі випадки захворювання і падежу домашньої птиці, а також при виявленні місць масової загибелі дикої птиці на полях, в лісах та інших місцях необхідно негайно повідомляти ветеринарну службу та органи місцевого самоврядування.
- Дотримуватися правил особистої безпеки та гігієни:
- після контакту з птицею, предметами догляду за птицею, продукцією птахівництва необхідно ретельно вимити руки з милом і прийняти душ;
- яйця і м’ясо птиці, перед вживанням в їжу, необхідно піддавати ретельній термічній обробці. Приготування в їжу продуктів птахівництва повинно супроводжуватися їх нагріванням до температури не нижче 70 0С протягом як мінімум 5 хвилин.
При невластивій поведінці птиці, перших ознаках захворювання чи загибелі птиці, особливо водоплавної, необхідно терміново звернутися до Городоцької районної державної лікарні ветеринарної медицини за адресою: м. Городок, вул. Чайковського, 2, тел.3-13-80, або безпосередньо до дільничних лікарів ветеринарної медицини, що обслуговують конкретний населений пункт!
Городоцьке управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області