Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Чуму необхідно вакцинувати домашніх тварин проти сказу

Дата: 10.02.2022 16:57
Кількість переглядів: 306

Людина є частиною оточуючої її природи і навіть хвороби з тваринами часто у неї одні й ті ж. Наприклад, сказ — гостре інфекційне захворювання, що виникає після укусу чи подряпини зараженою твариною та протікає з важким ураженням нервової системи і якщо своєчасно не прийняти необхідних заходів закінчується, як правило, смертельним результатом.

          Будь-яка теплокровна тварина може захворіти на сказ і заразити людину, навіть їжачок чи нешкідливий хом’ячок. Джерелом збудника сказу є хворі тварини, які виділяють вірус зі слиною. Сказ поширюють лисиці, собаки, коти, а також вовки, єнотовидні собаки. В нашій місцевості найчастіше саме лисиці є джерелом збудника інфекції. Сказ не можна назвати поширеним захворюванням. Воно виникає спонтанно в будь-якій точці землі і як розгоріле вогнище починає перетворюватися на пожежу. Буває, що це пояснюється зростанням популяції лисиць – носія сказу.

           Городоцька районна державна лікарня ветеринарної медицини постійно проводить заходи щодо профілактики та ліквідації спалахів сказу. У населених пунктах Городоцької та Сатанівської територіальних громадах лікарі ветеринарної медицини здійснюють планові щеплення домашніх тварин. Ветеринари часто ходять з будинку в будинок у селах зони обслуговування з метою проведення профілактичної вакцинації домашніх собак та котів.

             На жаль, велика частка господарів відмовляється від вакцинації. Люди, напевно, не розуміють, що цим наражають на смертельну небезпеку себе, своїх дітей, знайомих. Ситуація ускладнюється і тим, що у нас є таке явище, як безпритульні тварини, вірогідність контакту яких з хворими дикими тваринами дуже висока. Громадяни повинні відповідально ставитися до домашніх тварин, не викидати їх на вулицю, бо цим вони поповнюють ряди вуличних тварин і як наслідок – мають багато проблем.

              Пам’ятайте: вакцинація може вберегти людей та їх домашніх тварин від страшної хвороби, яка закінчується летально.

              Якщо ж виникла ситуація, коли вкусила чи подряпала домашня (навіть добре знайома вам) тварина, або якщо подряпина походить від дикого звіра, не випробовуйте долю, відразу зверніться за медичною допомогою і пройдіть обстеження, а при потребі й курс антирабічних щеплень – тільки тоді є шанс зберегти життя, бо прогноз для людини у цьому випадку завжди залишається несприятливим.

              Окрім цього, жителі Городоччини мають дотримуватися Правил утримання собак та котів, а у випадку виявлення тварин з підозрілою поведінкою (відсутність боязливості, підвищена збудливість, безпричинна агресія, неспровоковане нападання на людей та тварин, слинотеча та ін.) негайно повідомляти працівників державної служби ветеринарної медицини.

          Сказ – хвороба невиліковна! Уважність та обережність у поводженні з тваринами, особливо дикими і бездомними, повинні бути правилами для людини.

Городоцьке управління

Головного управління

Держпродспоживслужби

в Хмельницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь