Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

«Паління чи здоров’я – вибирайте самі»

Дата: 16.02.2022 17:00
Кількість переглядів: 265

За статистикою, в Україні курить чверть дорослого населення, 2/3 розуміють, наскільки це шкодить здоров’ю, і хочуть позбутися поганої звички. Близько 3  млн. українцям це вже вдалося зробити. Основна мотивація – хвороби, які є наслідками цієї згубної звички.

Скільки людям не говори, що куріння шкодить здоров’ю, для них це – не аргумент. На абонент у басейн чи велосипед грошей шкода. А на сигаретах не економлять, бо для них це — “товар першої необхідності”. Згодом дивуються, чому з’явилися проблеми з тиском, чому без задишки на третій поверх піднятися не можуть, чому інфаркт стався у молодому віці. Зі шкідливою звичкою, як правило, прощаються, коли у лікарню потрапляють.

Коли людина затягується сигаретою, виникає спазм судин, зростає кількість серцевих скорочень (серце намагається активніше проштовхати кров). У цей час органи і тканини відчувають кисневе голодування. Їм бракує поживних речовин. На цьому тлі може трапитися судинна катастрофа – інфаркт, інсульт тощо. Свою чорну роботу робить і вуглекислий газ. Він “чіпляється” до гемоглобіну, перешкоджаючи еритроцитам переносити кисень.

90% хворих на рак легень померли через те, що курили. Серед тих, що померли від бронхіту і енфіземи курців, — 75%. А серед тих, кому вік вкоротила ішемічна хвороба серця, шкідливу звичку мав кожен четвертий. 25% курців помирає передчасно. За шкідливу звичку доведеться заплатити 10−30 роками життя (залежно від індивідуальних особливостей організму та кількості викурених сигарет).

Смертельна доза нікотину міститься… в одній пачці (якщо викурити її за раз). Підлітка можуть вбити і 10 сигарет.

Тютюн робить чоловіків імпотентами, а жінок — безплідними.  

Кожна третя жінка-курець народжує недоношену дитину. Дитину наражає на ризик не тільки та жінка, яка курить, а й та, яка перебуває у задимленому приміщенні (так званий, пасивний курець). І навіть та жінка, яка кинула курити… рік чи два тому!

Курців підстерігає ще одна „фірмова” хвороба – облітеруючий ендартериїт, або як її називють у народі „ноги курця”. У стінках судин нижніх кінцівок розвивається запальний процес, який призводить до порушення кровопостачання, а згодом – до повного перекриття артерії. Запалення виникає через частий спазм судин. Основний симптом – біль у ногах, який виникає при нетривалій ходьбі.

Під час куріння людина відчуває слабкий збуджувальний ефект, і це те, заради чого курці нищать своє здоров’я! Страждає і зовнішній вигляд: жовтіють шкіра, зуби, білки очей. З’являються ознаки передчасного старіння, проти якого косметичні засоби безсилі.  

Поради тим, хто хоче кинути курити:

Замість пачки сигарет покладіть до сумки плитку шоколаду чи пакетик насіння або горішків. Коли виникає бажання затягнутися тютюновим димом, жуйте.  

Цей спосіб підійде економним людям. Якщо кожного дня викурюєте по пачці, а пачка коштує 50 гривень, підрахуйте, скільки витрачаєте за місяць? А за рік? Чи не краще було би витратити ці гроші на щось більш корисне?

Кидайте курити “за компанію” — з приятелем, колегою по роботі, дружиною. Але це обов’язково має бути людина, з якою проводите багато часу.

Замість того, щоб викурювати за день пачку, викурюйте для початку половину. Поступово зменшуйте “дозу” — дев’ять цигарок, вісім, сім… І так, поки не дійдете до однієї. А відмовитися від одного-єдиного перекуру буде легше, ніж одразу від двадцятьох.

Якщо комусь з ваших знайомих вдалося позбутися шкідливої звички, попросіть поділитися досвідом.

Вас не лякають страшні написи на пачках сигарет? І справді, якщо ви — жінка, чого боятися імпотенції? Та й чоловіка не злякає попередження, що “куріння провокує вади розвитку у плоду”. Випишіть на листку ті загрози, які справді викликають холодний піт. Наприклад, “через сигарети захворію на рак і помру. Мені залишилося жити два роки”. Або адресне звернення на кшталт “Василю, хочеш жити — кидай курити!” Папірець приклейте до пачки. Напис читайте щоразу, коли виймаєте сигарету.

Почитайте світовий бестселер — книгу Алена Кара “Легкий спосіб кинути курити”. Він викурював за день… 100 сигарет і кинув! За статистикою, його методика допомагає дев’ятьом людям з десяти. Спробуйте!

До речі. Переважна більшість власників та керівників тютюнових компаній і члени їх родин не курять! Дехто з них чесно зізнається, що для них – це бізнес, і чим більше людей буде курити, тим багатшими вони  будуть, а  здоров’я курців їх не цікавить.  Можливо курцям варто замислитися, чому на їхньому зіпсованому здоров’ї має хтось збагачуватися?

Пам’ятайте!  Ваше здоров’я – у Ваших руках!

Городоцьке   управління

ГУ  Держпродспоживслужби

в  Хмельницькій  області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь