Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Голови громад-членів АМУ в Хмельницькій області провели нараду із питань територіальної оборони і забезпечення роботи критичної інфраструктури

Дата: 18.02.2022 08:13
Кількість переглядів: 399

Під головуванням голови Хмельницького регіонального відділення Асоціації міст України, міського голови Хмельницького Олександра Симчишина відбулась онлайн-нарада із представниками громад-членів АМУ в області щодо питань тероборони, цивільного захисту населення та заходів забезпечення критичної інфраструктури. Участь взяли понад 30 голів громада та представників місцевого самоврядування краю.

Засідання зібрали аби обговорити питання, які стосуються територіальної оборони, цивільного захисту населення, роботи критичної інфраструктури, навчальних, медичних закладів, формування добровольчих загонів, роботи із ініціативними групами людей, які проживають на території громад та участі місцевого самоврядування у розгортанні сил територіальної оборони краю.

«Війна триває із 2014 року і не припинялася. Ми зобов’язані розсудливо, без будь-якого страху і  паніки забезпечити життєдіяльність наших громад за будь-яких умов. Зараз маємо тримати руку на пульсі та володіти усією ситуацією на місцях. Максимально сприяти формуванню і розгортанню територіальної оборони», - підкреслив голова Хмельницького РВ АМУ, міський голова Хмельницького Олександр Симчишин.

Одним із найважливіший питань є забезпечення у громадах роботи комунальної сфери та критичної інфраструктури. Особливу увагу Олександр Симчишин порадив приділити запасам необхідних ліків, резерву паливно-мастильних матеріалів та можливості влаштування місць тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб, якщо такі будуть.

Перший заступник – начальник штабу бригади територіальної оборони Хмельницької області, підполковник Сергій Олійник повідомив присутнім, що у складі тероборони області діє 4 батальйони, які розміщуються у Хмельницькому, Старокостянтинові, Кам’янці-Подільському та Шепетівці. Тепер займаються формуванням розміщення підрозділів. Тому у голів громад є можливість сприяти формуванню і розгортанню сил територіальної оборони. Окремо, учасники наради обговорили питання створення добровольчих загонів. Особливо актуальне це питання для громад, де не базуються батальйони тероборони. До прикладу, у місті Нетішин ініціативна група прийняла рішення про створення добровольчого формування територіальної оборони. Також на зборах обрали командира та місце розташування тероборони. Ухвалили рішення про створення територіальної оборони добровольчого формування і у Славуті. Під час наради учасники наголосили, що потрібно вітати патріотичні прояви та максимально включатися у процес їх формування, забезпечити максимальну комунікацію із органами місцевого самоврядування та батальйонами територіальної оборони. Такі добровольчі загони повинні функціонувати в структурі бригади територіальної оборони і координувати свою діяльність з її керівництвом згідно чинного законодавства.

Також Сергій Олійник підкреслив, що сьогодні необхідно об’єднати зусилля та забезпечити частини засобами зв’язку та налагодити критичну комунікацію на місцях. Обговорили також питання фінансування облаштування необхідних для батальйонів тероборони приміщень.

«Сьогодні громади вже активно допомагають батальйонам територіальної оборони. На останньому засіданні Правління АМУ ми активно відстоювали позицію, що потрібно виділити кошти на територіальну оборону і з державного бюджету. Щоб закрити більшу частину потреб необхідно 2,7 млрд. грн. Ми ухвалили відповідні звернення та сподіваємось, що до громад дослухаються. Також врегулювання потребують публічні закупівлі необхідного. Вважаємо, що процедуру потрібно спростити, як це робили із закупівлями пов’язаними із протидією COVID. Щоб ми могли оперативно закуповувати необхідне для облаштування критичної інфраструктури і потреб батальйонів тероборони», - проінформував Олександр Симчишин.

Заступник міського голови Хмельницького Олег Шинкарук розповів присутнім про формування резерву батальйонів і бригад територіальної оборони та процедуру підписання контракту. Окремо наголосив, що громадам варто подбати про систему оповіщення. Домовилися, що узгоджуватимуть придбання техніки, щоб радіостанції та гучномовці можна було б синхронізувати у межах області.

Міський голова Хмельницького запропонував сприяння та допомогу в організації навчання для фахівців рад, освітян, працівників комунальних підприємств та усіх бажаючих із тактичної медицини, першої домедичної допомоги та основ поводження зі зброєю. Такі навчання вже проходять у Хмельницькому. Найближчим часом такі заняття будуть доступні для цивільного населення.

Голови домовилися про подальшу співпрацю та комунікацію аби об’єднати зусилля та організувати процес утворення територіальної оборони максимально якісно, злагоджено та ефективно.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь