Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Порядок створення добровольчих формувань територіальної оборони

Дата: 22.02.2022 09:27
Кількість переглядів: 638

Уряд визначив порядки утворення, підготовки та забезпечення добровольчих формувань територіальних громад, а також порядок застосування добровольцями особистої мисливської зброї під час виконання завдань територіальної оборони.

Порядок утворення та діяльності добровольчих формувань територіальних громад (далі — добровольчі формування, або ДФТГ), набуття та припинення членства в них, визначає Положення затверджене Постановою КМУ № 1449 від 29 грудня 2021 року.

Зокрема визначається, що добровольче формування утворюється зборами ініціативної групи жителів територіальної громади (не менше п’яти осіб) у присутності командира військової частини Сил територіальної оборони ЗСУ.

За результатами складається протокол зборів ініціативної групи про утворення добровольчого формування територіальної громади:

У межах однієї громади може утворювати декілька добровольчих формувань.

Після чого протокол зборів надсилається командирові місцевої військової частини Сил тероборони ЗСУ. Він має перевірити кандидата через СБУ та Національну поліцію.

Призначає командира добровольчого формування Командувач Сил територіальної оборони ЗС України Діяльність добровольчого формування провадиться під безпосереднім керівництвом і контролем командира військової частини Сил територіальної оборони Збройних Сил за територіальним принципом.

Комплектування добровольчих формувань

Членом добровольчого формування може бути громадянин України віком від 18 років, який проживає на території громади, де діє добровольче формування, пройшов медичний, професійний та психологічний відбір (перевірку) і уклав контракт добровольця тероборони.

До складу добровольчого формування не зараховується особа, яка була раніше засуджена до позбавлення волі за скоєння тяжкого або особливо тяжкого злочину, крім реабілітованої, або має дві і більше судимостей за скоєння умисних злочинів.

Особа не може бути членом добровольчого формування у період проходження військової служби або служби у військовому резерві ЗСУ чи інших військових формуваннях, служби в правоохоронних органах.

Медичний огляд кандидатів у члени добровольчих формувань проводиться медкомісіями комунальних закладів охорони здоров’я територіальних.Професійний та психологічний відбір кандидатів забезпечують військові частини Сил тероборони штатними та позаштатними групами професійно-психологічного відбору.

Особа, яка виявила бажання стати членом добровольчого формування, подає заяву на ім’я командира добровольчого формування. Командир ухвалює рішення про зарахування протягом семи робочих днів або надає особі обґрунтовану відмову. Контракт добровольця територіальної оборони укладається з командиром формування, строком на три роки. Форма контракту затверджується Міноборони.

Членство у добровольчому формуванні не звільняє від обов’язку проходження строкової військової служби, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, військової служби за призовом осіб офіцерського складу, військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

Добровольчі формування мають право:

  1. Своєчасно реагувати та вживати необхідних заходів для оборони території та захисту населення на визначеній місцевості до моменту розгортання в межах такої території угруповання військ (сил) або угруповання об’єднаних сил, призначених для ведення воєнних (бойових) дій з відсічі збройної агресії проти України.
  2. Брати участь у захисті населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій, ліквідації наслідків ведення воєнних (бойових) дій.
  3. Брати участь у підготовці громадян України до національного спротиву.
  4. Брати участь у забезпеченні умов для безпечного функціонування органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування та органів військового управління.
  5. Брати участь в охороні та обороні важливих об’єктів і комунікацій, інших критично важливих об’єктів інфраструктури, визначених Кабінетом Міністрів України, та об’єктів підвищеної небезпеки, порушення функціонування та виведення з ладу яких становлять загрозу для життєдіяльності населення.
  6. Брати участь у здійсненні заходів щодо тимчасової заборони або обмеження руху транспортних засобів і пішоходів поблизу та в межах зон/районів надзвичайних ситуацій та/або ведення воєнних (бойових) дій разом з Національною поліцією.
  7. Брати участь у забезпеченні заходів громадської безпеки і порядку в населених пунктах разом з Національною поліцією.
  8. Брати участь у боротьбі з диверсійно-розвідувальними силами, іншими збройними формуваннями агресора (противника) та не передбаченими законами України воєнізованими або збройними формуваннями.
  9. Співпрацювати з органами місцевого самоврядування та військовими частинами Сил територіальної оборони Збройних Сил, збирати та аналізувати інформацію про загрози безпеці територіальної громади та сценарії їх стримування.
  10. У співпраці з органами місцевого самоврядування обліковувати, облаштовувати та охороняти місця укриття населення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь