Як уникнути харчового отруєння в умовах воєнного стану
У зв’язку з військовою агресією РФ, значно збільшилась міграція населення. Війна застала людей зненацька. Значна кількість людей тимчасово переселилась на територію Хмельницької області або прямує в інші країни. Причинами виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь можуть бути нестандартні умови, в яких опинилося населення: перебування тривалий час в транспорті, очікуванні на вокзалах та на кордонах, в результаті чого відсутні умови для зберігання продуктів та миття рук.
Городоцьке управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області повідомляє,що запобігання захворюваності на кишкові інфекції багато в чому залежить від обізнаності населення базових правил:
- мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу та після відвідування туалету (обробляйте вологими серветками), знезаражуйте побутовими дезінфікуючими засобами;
- приготовлені страви бажано вживати одразу, а у випадку їх зберігання, перед споживанням, у разі можливості, піддавати вторинній термічній обробці;
- не залишайте готову їжу без холоду більш ніж на 2 години, не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
- не вживайте продукти та напої, при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання;
- обирайте свіжі та незіпсовані продукти;
- використовуйте воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
- ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;
- не беріть у дорогу продукти, що швидко псуються – варені ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби, салати або інші продукти, які мають обмежений термін для споживання.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (підвищення температури тіла, біль голови, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) треба одразу звернутись до найближчої лікувальної установи. При тяжкому стані хворого треба негайно викликати невідкладну медичну допомогу.
РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ ІНФЕКЦІЙНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ
Безпека харчових продуктів у разі відключення електроенергії
Охолоджені або заморожені продукти харчування можуть бути небезпечними для вживання у разі вимкнення електроенергії. Ці поради допоможуть зберегти продукти харчування безпечними до вживання в разі відключення електроенергії.
Подбайте про безпечну температуру в холодильнику та морозильній камері. У холодильнику має бути температура 4°С або нижче. У морозильній камері — 0°С або нижче.
Підготуйтеся до надзвичайної ситуації. Заморозьте контейнери з водою, щоби мати змогу зберегти температуру вашої їжі за температури 4°С або нижче, якщо вам доведеться виймати продукти з холодильника. За можливості придбайте сухий лід або блоковий лід.
Коли вже електроенергію відключили, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими. Якщо дверцята залишаються закритими, продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці, 24 годин у напівпорожній морозилці. Якщо електроенергія відключена більше 4 годин, помістіть лід до продуктів у холодильник.
Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоби перевірити її безпечність. Якщо маєте сумніви, викиньте її. Викидайте з холодильника продукти, що швидко псуються (м’ясо, рибу, нарізані фрукти та овочі, яйця, молочні продукти та їх залишки) через 4 години без електроенергії або джерела холоду. Викидайте будь-яку їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою.
Перевіряйте температуру продуктів, що зберігаються в морозилці або в холодильнику з додатковим джерелом холоду. Викиньте їжу, якщо температура вище 4°С. Це можна перевірити за допомогою термометра в холодильнику чи морозилці.
Ви можете безпечно повторно заморозити або приготувати заморожені продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру 4°С або нижче.
Щоб уберегтися від гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені!