Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Запобігти отруєнню бджіл в період застосування засобів захисту рослин!

Дата: 22.04.2022 12:02
Кількість переглядів: 392

Цьогорічна весна із низькими температурами повітря призвела до затримки цвітіння ранніх дикоростучих рослин та плодових насаджень. Беручи до уваги прогноз погоди на квітень, цвітіння плодових насаджень черешні, вишні, сливи, груші, яблуні очікується в кінці квітня - першій декаді травня.

Прохолодна погода весни з нічними заморозками та сильними вітрами посприяла істотній затримці проведення комплексу весняних робіт щодо застосування засобів захисту рослин на сільськогосподарських посівах. Таким чином, інтенсивне застосування пестицидів на сільськогосподарських посівах може співпасти з масовим цвітінням весняних медоносів та льоту бджіл.

Головне управління Держпродспоживслужби у Хмельницькій області просить звернути увагу агровиробників та громадян області щодо необхідності виконання вимог підпункту 6.1.7. п. 6 «Застосування пестицидів» «Державних санітарних правил Д.С.П.8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» та частини 2 статі 37 Закону України «Про бджільництво» при застосуванні засобів захисту рослин, особливо недопущення отруєння медоносних бджіл. Детальні рекомендації щодо попередження ураження бджіл викладено у Інструкції з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин, затвердженій наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України 19 лютого 2021 року № 338.

Господарства, фермери та приватні особи, які використовують пестициди, особливо за допомогою сільськогосподарської техніки, повинні завчасно (не менш ніж за 3 доби) повідомляти органи місцевого самоврядування про заплановане застосування засобів захисту рослин. Біля оброблюваних площ повинні бути встановлені попереджувальні написи. Категорично заборонено обробляти квітучі медоноси і пилконоси під час масового льоту бджіл. Необхідно враховувати, що біля полів, на яких відсутні медоноси, у радіусі 10 км можуть знаходитись інші квітучі дерева та рослини, в т. ч. й дикоростучі, на яких можуть перебувати бджоли.

Слід зауважити, що Інструкцією передбачені дії пасічника з убезпечення бджіл від отруєння: вони мають проводити ізоляцію бджіл на час застосування пестицидів на сільськогосподарських угіддях, попереджувати органи місцевого самоврядування про місце перебування пасіки, особливо під час її вивезення на місця годівлі бджіл тощо.

Дієвим методом профілактики отруєння бджіл є діалог між територіальними громадами, пасічниками та господарствами, фермерами, приватними господарями, які на своїх земельних ділянках застосують засоби захисту рослин. Разом вони в змозі визначитись із порядком взаємного інформування про місце та час проведення обробітку культур пестицидами, час ізоляції бджіл, місця вивезення бджіл на пасовище та інші важливі питання. (взято із сайту Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області https://consumerhm.gov.ua/3026-zapobigti-otruennyu-bdzhil-v-period-zastosuvannya-zasobiv-zakhistu-roslin)

Городоцьке управління

Головного управління

Держпродспоживслужби

в Хмельницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь