Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Кримінальна відповідальність за злочини в умовах воєнного стану

Дата: 27.04.2022 14:52
Кількість переглядів: 474

Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» № 64/2022 від 24.02.2022  введено  воєнний стан на території України.  У зв’язку з чим, внесено зміни до Кримінального кодексу України та посилено кримінальну відповідальність за ряд злочинів, зокрема, у статтях 185 (крадіжка), 186 (грабіж), 187 (розбій), 189 (вимагання), 191 (заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем). Ці злочини доповнилися кваліфікуючою ознакою – скоєння в умовах воєнного або надзвичайного стану.

Тому відтепер за розбій (напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаний із насильством, небезпечним для життя чи здоров’я особи, яка зазнала нападу, або з погрозою застосування такого насильства) – злочинцю загрожує не лише позбавлення волі на строк від 8 до 15 років, а ще й конфіскація майна.

Разом з тим, на території дислокації Волочиської окружної прокуратури (колишні Городоцький, Волочиський, Теофіпольський райони) мають місце факти вчинення злочинів в умовах воєнного стану.

Зокрема, на початку квітня цього року 32-річной житель Городоцької ОТГ напав на місцеву жительку та наніс їй декілька ударів кулаками рук і дістав з кишені мобільний телефон. Таким чином, умисно, відкрито заволодів даним майном.

У зв’язку з чим, за процесуального керівництва окружної прокуратури вказаній особі повідомлено про підозру у нападі з метою заволодіння чужим майном, поєднаному із насильством, небезпечним для життя чи здоров'я особи, яка зазнала нападу  (розбої),  вчиненому в умовах воєнного стану (ч. 4 ст. 187 Кримінального кодексу України) та скеровано відносно нього обвинувальний акт для розгляду по суті до суду.

Враховуючи вищезазначені зміни даній особі  загрожує покарання у виді позбавлення волі від 8 до 15 років із конфіскацією майна.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Волочиська окружна прокуратура      


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь