Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ

Дата: 28.06.2022 14:57
Кількість переглядів: 316

Останнім часом надзвичайно зросла загроза заносу на територію області африканської чуми свиней, в червні цього року зафіксовано випадки  африканської чуми свиней у Конотопському районі Сумської області та Кропивницькому районі Кіровоградської області.

     Городоцьке управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області з метою забезпечення стабільної епізоотичної ситуації та недопущення занесення  АЧС на територію Городоцької та Сатанівської територіальних громад звертає увагу  суб’єктів господарювання всіх форм власності, що здійснюють діяльність з розведення, утримання, обігу свиней або їх забою та/або переробки, а також громадян, що утримують свиней на необхідність посилити заходи профілактики недопущення АЧС.

     АЧС – це особливо небезпечна, гострозаразна, вірусна хвороба, якою хворіють дикі і домашні свині всіх порід та віку в будь-який час року. Для людей та інших тварин ця хвороба не несе небезпеки! Проте вона завдає величезні економічні та екологічні збитки. На сьогоднішній день не існує дієвих вакцин та лікування від цієї хвороби. Захворілі тварини 100% гинуть.

     Проявляється захворювання по різному, найчастіше це безсимптомна раптова загибель, але можуть і з’являтися клінічні симптомі, а саме на шкірі можуть з’являтися помітні червоно-фіолетові плями, підвищуватись температура тіла, виникати задуха, кашель, блювота, параліч задніх кінцівок, посилюватись спрага, хворі тварини пригніченні, апетит відсутній.

     Свині заражаються при контакті з хворими тваринам, через корми (особливо харчові відходи), воду, предмети догляду і транспортні засоби, забруднені виділеннями хворих тварин, через трупи загиблих свиней і продуктів забою заражених свиней.

     Хворобу переносять домашні і дикі тварини, птахи, гризуни та комахи.

     Найбільш часто до поширення АЧС призводить згодовування свиням не проварених харчових відходів домашньої кухні, різних харчоблоків та їдалень, боєнських відходів, що не пройшли термічну обробку та придбання тварин з неблагополучної місцевості.

     У зв’язку з вищезазначеним прошу звернути увагу всіх громадян, які утримують свиней в особистих приватних господарствах:

  • термінове повідомляйте державну службу ветеринарної медицини про випадки падежу свиней та про підозру їх захворювання;
  • недопускайте згодовування тваринам харчових відходів тваринного походження в непровареному вигляді;
  • утримуйте свиней в закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами;
  • обслуговуйте тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар;
  • не дозволяйте відвідування господарства та тваринницьких приміщень сторонніми особами;
  • не купуйте тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів не завозити (вивозити) свиней, м'ясо і продукцію свинарства без погодження з ветеринарною службою.
  • Уникати напування свиней із водойм (ставків, струмків, річок тощо), що протікають через лісові масиви, в яких водяться дикі свині.

     Виконання Вами цих рекомендацій спрямоване на попередження занесення збудника африканської чуми свиней на територію ваших подвір’їв зокрема та Хмельницькій області загалом, а також сприятиме попередженню значних економічних збитків.

 

Городоцьке   управління Головного  управління  Держпродспоживслужби в  Хмельницькій  області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь