Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Обережно, гриби: небезпечні наслідки тихого полювання!

Дата: 12.07.2022 08:15
Кількість переглядів: 290

Гриби - традиційний продукт у раціоні харчування мешканців багатьох регіонів України. Разом з тим, варто пам'ятати, що це дарунок лісу, який може призвести до отруєння, а іноді - й смерті. Кожному відомо, якого лиха може накоїти навіть один-однісінький отруйний гриб, що випадково опинився серед сотень їстівних.

Саме зараз, на узліссях та відкритих трав'янистих місцях, на лугах та пасовищах, в садах можна зустріти різноманітні гриби. Чи всі вони є безпечними для вживання?

Щороку в Україні реєструються десятки випадків отруєнь людей грибами. На лікарняні ліжка потрапляють як дорослі, так і діти.

 Основними причинами отруєння грибами є:

  • вживання отруйних грибів;
  • вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезовики мають своїх небезпечних двійників);
  • вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
  • порушення технології приготування, особливо консервованих грибів.

Фахівці Городоцького  управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області рекомендують з метою недопущення виникнення отруєнь дикорослими грибами дотримуватись наступних правил:

1. Обирайте штучно вирощені печериці або гливи, що реалізують в магазинах, де здійснюється ветеринарно-санітарний контроль. Не купуйте гриби, що продають вздовж автомобільних шляхів та на стихійних ринках.

2. Якщо ви, все ж таки, відправились до лісу збирати гриби, пам’ятайте наступне:

  • ніколи не збирайте гриби, яких не знаєте, якщо гриб викликає хоч найменші сумніви - краще його позбутися;
  • не збирайте старі, перезрілі або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також ті, що ростуть поблизу промислових підприємств, шосейних і залізничних доріг, сміттєзвалищ, тому що вони накопичують радіоактивні та токсичні речовини, в т.ч. солі важких металів;
  • не беріть до рук отруйні гриби та не збирайте гриби, які ростуть поруч з отруйними;
  • не збирайте гриби в поліетиленові пакети;
  • уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
  • не вживайте сирі гриби;
  • якщо не вдалося одразу їх приготувати, необхідно зберігати гриби в холодильнику, але не більше доби;
  • перед приготуванням гриби необхідно добре промити та відварити у підсоленій воді (зливати відвар, бо він є найнебезпечнішим) щонайменше тричі, протягом 30 хвилин;
  • суворо дотримуйтесь правил консервування грибів, адже порушення цих правил може викликати важке захворювання – ботулізм.
  • готові страви з грибів не слід довго зберігати, а вживати їх в день приготування або зберігати до наступного дня (не більше) в холодильнику і обов’язково в емальованому чи керамічному посуді;
  • не давайте грибів дітям  до 14 років, вагітним та жінкам, що годують груддю, людям похилого віку та людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили ознаки отруєння у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, біль у животі, галюцинації) - негайно звертайтесь за медичною допомогою!

 Будьте обачними та бережіть себе!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь