Як уникнути харчових отруєнь після масових гостин?
Святкування урочистих подій продовжуються зазвичай декілька днів підряд.
За традицією готуються найсмачніші страви у великому асортименті, вживається велика кількість спиртних напоїв – все це є підвищеною небезпекою для шлунку та підшлункової залози, особливо у людей з хронічними захворюваннями.
Продукти харчування перед святами найчастіше закупляють не особливо розбираючись де і в кого. Приготування їх проводиться заздалегідь, а після довготривалого святкування страви забувають ставити для зберігання в холодильник.
Розплата за вживання кулінарних страв, приготовлених заздалегідь, несвіжих делікатесів - нудота, блювота, пронос, болі в області шлунка та кишківника, що і характеризує харчове отруєння.
З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь Городоцьке управління ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області рекомендує:
чітко дотримуватися технології приготування їжі та використовувати лише доброякісні продукти харчування з витриманими строками зберігання;
не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі або з рук у приватних осіб;
готові страви необхідно вживати свіжими, зберігати не більше 2-х годин (особливо салати) при температурі 2-6°С або, якщо страва готувалася заздалегідь - її слід перед вживанням перекип’ятити, просмажити, а не розігріти "до теплого";
не підлягають зберіганню готові заправлені страви, заправляти їх необхідно перед вживанням;
кондитерські вироби з масляним кремом зберігати при температурі 2-6°С не більше 36 годин, із заварним кремом — не більше 6 годин;
важливо уникати сусідства сирої продукції та готових страв при зберіганні в холодильнику;
важливо дотримуватися роздільного використання розробних дошок для сирих та готових продуктів, ретельно мити столовий посуд та кухонний інвентар, користуватися чистими рушниками;
необхідно мити руки перед приготуванням/споживанням їжі, після відвідування туалету та після розробки сирих яєць і м'яса;
при споживанні овочів та фруктів, їх необхідно ретельно промити питною водою та обдати окропом;
курячі яйця перед використанням слід обов'язково мити; молоко - кип'ятити; простоквашу-самоквас - використовувати лише для тіста; не пастеризований сир - для страв, які піддаються тепловій обробці.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до лікувального закладу, самолікування – це небезпечно!
Піклуйтесь про своє здоров'я та здоров'я своїх близьких!