Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Як уникнути харчових отруєнь після масових гостин?

Дата: 10.08.2022 08:27
Кількість переглядів: 342

Святкування урочистих подій  продовжуються зазвичай декілька днів підряд.

За традицією готуються найсмачніші страви у великому асортименті, вживається велика кількість спиртних напоїв – все це є підвищеною небезпекою для шлунку та підшлункової залози, особливо у людей з хронічними захворюваннями.

Фото без опису

Продукти харчування перед святами найчастіше закупляють  не особливо розбираючись де і в кого. Приготування їх проводиться заздалегідь, а після довготривалого святкування страви забувають ставити для зберігання в холодильник.

Розплата за вживання кулінарних страв, приготовлених заздалегідь, несвіжих делікатесів - нудота, блювота, пронос, болі в області шлунка та кишківника, що і характеризує харчове отруєння.

З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь Городоцьке  управління ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області рекомендує:

чітко дотримуватися технології приготування їжі та використовувати лише доброякісні продукти харчування з витриманими строками зберігання;

не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі або з рук у приватних осіб;

готові страви необхідно вживати свіжими, зберігати не більше 2-х годин (особливо салати) при температурі 2-6°С або, якщо страва готувалася заздалегідь - її слід перед вживанням перекип’ятити, просмажити, а не розігріти "до теплого";

не підлягають зберіганню готові заправлені страви, заправляти їх необхідно перед вживанням;

кондитерські вироби з масляним кремом зберігати при температурі 2-6°С не більше 36 годин, із заварним кремом — не більше 6 годин;

важливо уникати сусідства сирої продукції та готових страв при зберіганні в холодильнику;

важливо дотримуватися роздільного використання розробних дошок для сирих та готових продуктів, ретельно мити столовий посуд та кухонний інвентар, користуватися чистими рушниками;

необхідно мити руки перед приготуванням/споживанням їжі, після відвідування туалету та після розробки сирих яєць і м'яса;

при споживанні овочів та фруктів, їх необхідно ретельно промити питною водою та обдати окропом;

курячі яйця перед використанням слід обов'язково мити; молоко - кип'ятити; простоквашу-самоквас - використовувати лише для тіста;   не пастеризований сир - для страв, які піддаються тепловій обробці.

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до лікувального закладу, самолікування – це небезпечно!

Піклуйтесь про своє здоров'я та здоров'я своїх близьких!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь