Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Унікальний подарунок для Городка

Дата: 19.09.2022 09:51
Кількість переглядів: 333

Городок отримав на свій День народження унікальний подарунок - архітектурно-скульптурну композицію «VICTORUM». Її встановлено біля Городоцького музею. 18 вересня відбулося символічне відкриття споруди. Генератори даної ідеї - Микола та Галина Гуменюки, засновники компанії «Юрія Фарм».

Трохи більше року тому, 29 травня, у місті Городок відбулося довгоочікуване відкриття музею «G-Museum», аналогів якого немає в Україні. Меценат проєкту - професор медицини Микола Гуменюк, за чиєї підтримки було здійснено реконструкцію та реновацію Городоцького краєзнавчого музею.

Того ж року було вирішено біля оновленого музею встановити скульптурну композицію «Молекула». Скульптура демонструє побитий, пошматований вірус у результаті дії різних ліків, антитіл, вакцини.

- І вірусу все таки не вдається проникнути всередину організму. Цим ми хочемо зміцнити у людей віру і вселити надію у те, що і теперішнє зло буде подолано, коли всі згуртовані, - прокоментував свою ідею для Городок.City Микола Гуменюк. - Бо що навчила нас пандемія ковіду? Навчила гуртуватися. Весь світ згуртувався. Мікробіологи, імунологи, вірусологи, фармакологи, фармацевти, лікарі різних спеціальностей, біотехнологи об’єднали всі свої зусилля і, як результат, пандемію за два роки подолано.

Фото без опису

Як пояснив Микола Гуменюк, у архітектурно-скульптурній композиції відтворено всі основні принципи дії хвороби: частина вірусу начебто ще не всередині організму, частина все ж проникла в клітину, вірус циркулює у крові, проникає у верхні дихальні шляхи, але там є свої «агенти», які не дають йому далі розмножуватися.

- Ковід є і буде. Він буде і далі циркулювати, але це тепер один із вірусів гострих респіраторних інфекцій, яких є дуже багато. Але такого, як було, коли тільки в Україні 108 тисяч людей загинуло від цього вірусу, більше не повториться. І це завдяки тому, що згуртувалася вся наукова медична спільнота і розробили методи боротьби із цим злом, - зазначив Микола Гуменюк.

Як розповів архітектор проєкту Микола Ліфіренко, над скульптурою працювали протягом року із серпня 2021 року. Робота виконана у співавторстві зі скульптором Валентином Дановським. Композиція складається не тільки із об’ємних форм. У ній враховано також розробки таких наук, як хімія та біологія.

Фото без опису

- Вражені філософською спрямованістю цієї скульптури - це боротьба, - зазначила голова Городоцької громади Неоніла Андрійчук. - Боротьба із викликами, із негараздами, які є в нашому житті, і в кінцевому результаті -перемога. Спершу - над коронавірусом, та впевнена, вже скоро - і над ворогом, який приніс у нашу країну війну. Так само, як раніше людство об’єдналося навколо боротьби із коронавірусом, так само тепер об’єднаний світ поборе російського агресора.

Джерело: https://horodok.city

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь