Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

«G-Museum» збагатився унікальним пивним артефактом

Дата: 31.10.2022 16:33
Кількість переглядів: 161

Ініційована відділом культури, національностей, релігій та туризму Городоцької міськради кампанія по інформування українців про туристичні принади Городоччини дала несподіваний та неочікуваний результат. 

Фото без опису


Все почалося з матеріалу «Сільська неоготика з присмаком пива. Чим дивує Нове Поріччя», що вийшов в загальнонаціональному виданні «Ділова столиця».
Вже за кілька днів по його виходу матеріалу, до відділу звернулася група туристів з Полтавщини з проханням допомогти організувати екскурсію згаданим вище «готично-пивним» селом. Полтавчани планували відвідати Кам’янець-Подільський, але захотіли одночасно відвідати й Городоччину. 

Фото без опису


Публікація зацікавила й журналістів-телевізійників з «Першого Подільського». 27 жовтня знімальна група «Першого Подільського» вирушила до Нового Поріччя. Під час зйомок неподалік від місця, де колись стояла одна з найбільших на  Поділлі броварень, гостям села трапилася місцева мешканка Ольга Чайковська, яка не лише розповіла цікаві подробиці про історію броварні, але й  похвалилася, що має етикетки від дореволюційного порічанського пива. Мовляв, колись їх наклеїв на внутрішній поверхні віка скрині ще її дід. Пані Ольга не лише люб’язно продемонструвала цікавий та унікальний артефакт, але й погодилася передати його до  «G-Museum».

Як повідомив керівник відділу культури, національностей, релігій та туризму Городоцької міськради Олег Федоров, до цього в нашому музеї був лише один експонат, пов'язаний з колись знаною далеко за межами Поділля та навіть Російської імперії броварнею, – пляшка з під порічанського пива, та й та з відбитим горлом. Паперові ж пивні етикетки, у силу недовговічності,  зустрічаються навіть менше, ніж «фірмові» пляшки. До того їх можна було побачити лише в мережі Інтернет. 

Фото без опису


Унікальний артефакт вже у найближчі дні займе почесне місце в експозиції музею. Розділяти «зліпок» на окремі частини, найвірогідніше не стануть. 
Історична довідка.
Броварню в с. Нове Поріччя у 1876 р. звів власник села Генрик Скибневський. Вже наступного року він продав свої ново-порічанські маєтності російській графині Катерині Ігнатьєвій  - правнучці фельдмаршала Кутузова, — того самого, який здав Москву Наполеону.   

Фото без опису


Графиня здала броварню в оренду відомому майстру пивоваріння Леону Кляве. Заробивши у Новому Поріччі стартовий капітал, той збудував броварню в Проскурові (тепер Хмельницький). Нині це досить відоме підприємство «Хмельпиво». 
Порічанська броварня була другою за потужністю в Подільській губернії. Більшою за неї – лише Вінницька. На початку ХХ ст. при 46 робітниках броварня щорічно виробляла пива на 85 000 золотих рублів. Завдяки дивовижній місцевій воді, з якої варився хмільний трунок, порічанське пиво користувалося популярністю не лише на Поділлі, але навіть експортувалося до Відня.

Фото без опису


До речі, на переданих музею етикетках вміщено не лише ім’я графині Ігнатьєвої, а зазначено, що пиво є «експортним». 
Броварня пропрацювала до серпня 1914 р. – з початком війни на всій території Російської імперії запровадили «сухий закон» і пиво потрапило під заборону. По тому в пореволюційні роки її розграбували, а пусті корпуси розтягнули на будматеріали.
Наразі від колись знаного підприємства уціліли лише грандіозні льохи.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь