Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Село, що розташоване по обидва береги річки Чорниводки...

Дата: 01.11.2021 16:47
Кількість переглядів: 185

Стара назва села Чорниводи була Чорні Води. Село лежить на території Городоцького району, Хмельницької області, розташоване по обидва береги річки Чорниводки, що впадає в річку Смотрич. Основними формами рельєфу являється вододія та пологі схили, які в деяких місцях круто обриваються в напрямі до річки і на поверхню виходить тверда порода – камінь. Корисних копалин на території сільської ради немає але є великі поклади будівельного матеріалу – каменю. Ґрунти переважають чорноземні.

На схід, південь розміщенні села Мудриголови та Папірня.

Фото без опису

Село Чорниводи вперше згадується в писемних пам’ятниках за 1407 рік, де говориться, що місцевість під назвою Чорна Вода разом з Купином були відданні королем Ягайлом Богуславу чи Яранту із Стахова.

Фото без опису

В 1493 році в Чорниводах було п’ять «дымовь», як було сказано в писемних пам’ятниках, тобто п’ять хат. В 1530 році в селі було лише два плуги чи лана, а в 1565 році - три, які належали Кам’янецькому старості.

З 1569 року Чорниводами володіли пани Петро і Лука Пясецькі.

В XVIII столітті Чорниводи перейшли до панів Дружбицьких, потім до іншого пана, а до кінця XVIII століття панський маєток до якого входило і село Чорниводи поділився на дрібні маєтки з невеликою кількістю землі і кріпаків, що належали різним поміщикам.

За часів кріпацтва важко жилося селянам сім Чорниводи, Мудриголови та Папірня. Якщо з початку селяни працювали на панщині 3-4 дні на тиждень, то починаючи з самого початку XVIII століття, пани примушували селян працювати на панщині цілий тиждень, а пізніше ще й у неділю. Так, будучи власністю різних поміщиків селяни пересвідчилися, що панів добрих немає, що як каже народне прислів’я «ховали сіно в копиці, а пана в каплиці» тобто після того як він помре.

В 1861 році відбулася реформа, але вона не принесла селянам полегшень. Після скасування кріпосного права поміщик Бель не перестав гнобити селян. Уся краща земля залишилась у поміщика. Таким чином в Чорниводах, як і в інших місцях, залишилось теж становище, що й за кріпацтва, лише з тією різницею, що тепер, після реформи 1961 року, селян не можна було продавати та купувати.

Таке становище було в селі до революції 1905 року.

Вперше школа в селі з’явилась в 1868 році і називалась вона церковною. В 1870 році  замість школи в селі Чорниводи була збудована церква за рахунок державної казни. У церковній школі навчалось не більше двох-троьх десятків дітей, а вчителями були піп і дяк.

В 1892 році церковна школа була перетворена в народне училище, яке розміщалось в найнятій селянській хатині. В 1905 році в цій школі було 4 класи. В селі Мудриголови на той час була церковна приходська школа, де було всього три класи. В 1913 році усю землю в селі Чорниводи викупив пан Фабріц, якого зняла революція.

Великий Жовтень приніс довгождану свободу трудящим сіл. В 1917 році в с.Чорниводи організувався сільський революційний комітет головою якого став Константин Мацусь. Спокій тривав не довго, почалась громадянська війна. В 1918 році, крім німців  в селі Чорниводи побували й інші численні вороги. Так село захоплювалось бандами Петлюри та Тютюнника. Найдовше в селі стояли білополяки від яких село було звільнено в 1919 році. В цьому ж році в селі Чорниводи були створені органи Радянської влади, які називались сільськими комітетами. Першими керівниками цього комітету були Мельничук Федір Степанович та Мельничук Семен Лукович. Крім цього була створена комісія з бідних селян, яка керувала продажем панського будинку.

Фото без опису

Навесні 1921 року селяни сіл одержали землю, розподілом якої керувала комісія, яку очолювали бідніші: Бевз Овсій Йосипович, Дідора Венидикт Пилипович, Мостовий Константин Юхимович та Мельничук Сава.

Сільська рада була створена в 1921 році. Першим сільським головою став Григорій Думіх. Згодом у 1922 році була створена споживча кооперація, а в 1928 році – комсомольська організація.

В 1929 році почалась колективізація. Першими до колгоспу вступили 8 господарств. До 1934 року існував один колгосп «Більшовик», а в 1934 році було створено другий колгосп, який одержав назву колгосп ім.Ворошилова. Саме він в 1937-1938 рр. зайняв перше місце в Городоцькому районі серед колгоспів області та одне із перших місць серед колгоспів УРСР.

В 1935 році відбувся перший випуск учнів-семикласників.

Фото без опису

Мирне життя селян перервала війна, яка була нав’язана фашистською Німеччиною  22.06.1941 року. Уже на другий день війни, після проведення мобілізації військ, в ряди Червоної Армії пішло 47 осіб.

6 липня 1941 року німці захопили села Чорниводи, Мудриголови, Папірню та почали встановлювати свою владу, закрили школи, клуб, бібліотеку. В травні 1942 року насильно забрали 44 юнаків і дівчат на каторжні роботи і Німеччину. Всього було відправлено до Німеччини біля 100 чорниводчан, з яких 4 померло з голоду, а троє пропали без вісти.

Фото без опису

23 березня 1944 року частини Радянської армії звільнили село від фашистів. Не повернулись з війни до своїх рідних 196 осіб. Бійцям, які загинули на околицях села Чорниводи згодом було збудовано пам’ятник.

З великим напруженням колгоспники приступили до відбудови народного господарства, яке було зруйноване німецькими загарбниками. Відновили свою роботи колгосп «Більшовик» та колгосп ім.Ворошилова. День у день зростав добробут трудящих, поліпшувались матеріально-побутові умови, що яскраво було видно з підвищення урожайності зернових та технічних культур, індивідуального будівництва житлової площі колгоспниками.

Фото без опису

У 1950 році колгоспні господарства села Чорниводи об’єдналися в один колгосп «Більшовик», за яким нараховується 3308 га землі, в тому числі 2568 га – орної землі. Після укрупнення колгоспу сюди ж приєднались колгосп «Перемога» с.Мудриголови та колгосп ім.Кірова с.Жищинці. З року в рік колгосп вирощував високі врожаї зернових та технічних культур, збудував 3 тваринницьких приміщення, майстерні, гаражі, клуби в с.Мудриголови та Папірня, сільський будинок культури, комбінат побутового обслуговування, 2 торгових центри, дитячий садок-ясла, восьмирічну школу в с.Чорниводи, а згодом в с.Мудриголови та с.Папірня.

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь