Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Родзинки старостинського округу

Дата: 01.11.2021 16:51
Кількість переглядів: 207

Капличка. До святкування 600-річчя  з дня першої писемної згадки про село Чорниводи, в місці витоку багатьох джерел в центрі села була побудована капличка. 4 грудня 2007 року на свято Введення в Храм Пресвятої Богородиці капличка була освячена в честь ікони Божої Матері «Живоносне джерело». Щороку в день Святого Водохреща в цьому місці, де височить капличка, освячується вода і відбувається святкове богослужіння. Щоднини жителі села, тай жителі міста Городок, приходять до джерела за чистою водою, про цілющі властивості якої в селі ходять легенди.

Фото без опису


Млин.

На греблі річки Чорнивідки в 1859 році був побудований млин, який працює до цього часу.

Фото без опису

Працює млин і в с.Папірня

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Збереглась будівля млина і в с.Мудриголови

Фото без опису


Костел с.Мудриголови. Костел Матері Божої Милосердя. Душпастирство у селі проводиться з 1991 року, було зареєстровано парафіяльну спільноту. А у 1993-1995 роках тут завдяки о. Владиславу Ванагсу із Городка постав мурований костел, який у 1994 році освятив єпископ Ян Ольшанський MIC. Мудриголови обслуговували дієцезіальні священики з парафії св. Фаустини Ковальської у Городку. Чисельність місцевої громади римо-католиків разом із вірянами сусідньої Соснівки перевищує дві сотні.

Фото без опису

Фото без опису

Церква с.Чорниводи. На пагорбі височить церква Різдва Пресвятої Богородиці, яка на даний час носить назву Свято-Різдво-Богородичний Храм села Чорниводи Городоцького району Кам’янець-Подільської Єпархії Української Православної церкви, збудований в 1871 році. Храмове свято: 21 вересня.

До приходу с. Чорниводи належало також і село Папірня, що утворилося на місці паперової фабрики, яка в ХІХ ст. була закрита.

Всього в приході проживало православних 689 чоловіків і 675 жінок.

Церква у ХVІІІ ст., як і нині, була в честь Різдва Пресвятої Богородиці. Існуюче до 1775 р. приміщення було дерев’яне, дубове, невелике, трикупольне. В 1776 р. збудована нова дерев’яна церква. В 1871 р. споруджено камінну хрестоподібну церкву з одним куполом і дзвіницею, покритою бляхою. Будівельними роботами керував священик Софроній Липовецький, який служив тут у 1867 – 1878 рр. Його наступниками були:

1878 – 1889 рр. свящ. Михаїл Хращевський;

1889 – 1891 рр. – священик Стефан Доб’я;

З 1891 – свящ. Василій (прізвище невідоме).

В 1890 р. церква розширилась за рахунок бокових прибудов. Церковна садиба мала 1,2 десятини землі. Крім цього 24,2 десятини були орні землі, 8,3 десятини – сінокоси з лісами. Народне училище відкрито в 1892 р., трохи раніше – в 1868 р. – церковна школа, а в с. Папірня – школа грамоти з 1890 року.

В 1934 р. храм закрили, зняли куполи і зробили тут клуб та бібліотеку. У 1941 р. храм відкрили, і тут служив священик, який приїхав разом з німцями. В 1944 р. німці відступили, разом з ними виїхав і цей священик.

У 1946 р. настоятелем прихода був призначений свящ. Юрій Зозуля, який прослужив тут до 1964 р.; з 1965 по 1996 рр. прихід очолював свящ. Андрій Андріюк

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Церква с.Мудриголови. Храм Покрови Пресвятої Богородиці, який на даний час носить назву Свято-Покровський Храм села Мудриголови Городоцького району Кам’янець-Подільської Єпархії Української Православної церкви, збудований в 1902 році.

Храмове свято:  14 жовтня. Село входило до складу Кам’янецького повіту від заснування і до ліквідації повіту.

Назва Мудриголови походить від слів абстрактного значення, які, ймовірно, характеризують психологічні особливості засновника поселення.

Зведення храму в честь Покрови Пресвятої Богородиці було розпочато у 1890 р. на кошти державної казни, але цих коштів катастрофічно не вистачало і будівництво затягнулось. Допомагав будувати храм жертводавець з села Жищинці (прізвище й ім’я невідомі). Місцеві жителі називали його «святим», тому що, коли не вистачало коштів, він появлявся, приносив гроші, і будівництво продовжувалось.

У 1902 р. храм було освячено, одночасно була відкрита приходська школа, у якій навчалось близько 20 дітей.

В 1936 р. храм закрили, купол зняли. Богослужіння відновилось в період німецької окупації з 1942 р., але вже з 1946 р. храм знову закрили. На два роки – 1952 – 1954 – вдалось вибороти право здійснювати богослужіння, але вже з 1954 р. храм остаточно закрили, сплюндрували й зробили шкільний вугільний склад. Відновлення діяльності храму розпочалось з 1990 року

Фото без опису

Фото без опису


Скали. У селі є мальовничий куточок під назвою «Скали». Зараз там є три ставки, а над ними високі, круті скелі. Існує декілька легенд про походження цих скель по берегах річки Чорнивідка. Одна з легенд гласить, що протікала через цю місцевість вузенька річечка. Скель ніяких не було, лишень безліч каміння. Проходила якось цим краєм Мати Божа, Йшла босоніж і ненароком зачепилась та й розкалила пальця. Так і залишився за нею кривавий слід, там де вона ступала. На тому місці, де були краплини крові, виросли високі скелі. Через віки ці скелі закам’яніли і ніщо їх не могло зруйнувати: ні дощ, ні вітер, ні війни. Звідси і пішла назва «Скали».

Фото без опису

Фото без опису

Юревичі. Мальовничий куточок розміщений між селами Чорниводи та Мудриголови. За народними переказами Юревичі отримали свою назву від імені пана Юревича, який збудував собі маєток на березі ставка. Сам він мешкав у Проскурові, а в Чорниводи приїздив з панею відпочивати. Пан був дуже багатий, тому маєток просто вражав красою: великий сад, розкішні квітники, декоративні дерева. В Юревича було велике господарство, ставок з рибою, тому на нього працювало багато кріпаків. Так як пан Юревич не має своєї сім’ї він взяв до себе жити племінника, який виявився дуже хитрим та корисливим. Пройшли роки, прийшла радянська влада і почала розбирати маєток, а під підлогою знайшли останки пана.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


Музей. В приміщенні Чорниводського сільського будинку культури розміщується краєзнавчий музей, який відкрився в 1974 році. Музей був відкритий на базі зібраних краєзнавчих матеріалів та експонатів домашнього вжитку, які збирались жителями всього села. В музей усі експонати розміщенні по часових періодах, починаючи з найдавніших, закінчуючи сьогоденням.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь