Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

СКАЗ - ЦЕ НЕБЕЗПЕЧНО!

Дата: 21.11.2022 17:05
Кількість переглядів: 182

     Тема захворюваності тварин на сказ не втрачає своєї актуальності. Навпаки, в умовах введеного у країні воєнного стану, вона набуває особливого значення, адже збільшується кількість бездомних тварин, які мігрують, внаслідок чого збільшується ймовірність контактів їх між собою та з тваринами дикої фауни, де зазвичай циркулює вірус сказу.

     Сказ – особливо небезпечне, гостре, заразне, надзвичайно важке і невиліковне захворювання, яке неминуче закінчується смертю. Хворіють на нього всі теплокровні тварини  як свійські, так і дикі. Особливо небезпечні лисиці.

     Особливостями сказу тварин є виражена сезонність захворювання. Серед лисиць спостерігається 2 підйоми захворювання: 1-й – у лютому-квітні, під час гону лисиць, 2-й – у вересні-грудні, коли збільшується чисельність популяції лисиць за рахунок молодняку. Серед домашніх тварин підйом захворюваності відмічається у другій половині року і досягає свого максимуму в осінній період (жовтень-листопад).

     Останній випадок сказу серед тварин у Городоцькій громаді був зареєстрований у вересні 2022року. Враховуючи складну епізоотичну ситуацію  на сусідніх територіях, та взагалі у країні, приводу для спокою немає. Тому, в котрий раз наголошуємо, що сказ — це смертельне захворювання, єдиним способом боротьби з яким є вакцинація тварин.

     Для профілактики сказу необхідно:

  • Регулярно вакцинувати парентеральною вакциною свійських, дрібних домашніх тварин; диких м’ясоїдних тварин (пероральна імунізація шляхом розкладання у місцях їх перебування їстівних приманок з вакцинами);
  • Уникати контактів із потенційно небезпечними тваринами;
  • не торкатися диких чи безпритульних тварин (особливо слід остерігатися безпритульних, а тим більше диких тварин, які не бояться самі до вас підійти);
  • не підгодовувати безпритульних тварин у місцях, де постійно перебувають люди (особливо діти);
  • виконувати правила утримання тварин;
  • продаж, купівлю, вивезення собак, котів, а також диких тварин в інші місцевості здійснювати лише за наявності ветеринарної довідки про щеплення проти сказу.

     Нагадуємо, що власники зобов’язані щорічно надавати тварин (віком від 4 місяців) для проведення щеплення проти сказу (зазвичай люди починають активно щеплювати своїх домашніх улюбленців після того, як в населенному пункті виявлено сказ). 

     На сьогоднішній день в Україні щеплення від сказу проводиться фахівцями ветеринарної медицини державних установ, що належать до сфери управління Держпродспоживслужби.

     Щепити проти сказу свого улюбленця можна в Городоцькій державній лікарні ветеринарної медицини за адресою: м.Городок, вул.Замкова,2 (тел. 3-13-80) чи дільниці ветеринарної медицини, яка обслуговує ваш населений пункт.

         

Городоцьке управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь