Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

УВАГА! СТОП НАСИЛЬСТВУ!

Дата: 25.11.2022 15:59
Кількість переглядів: 199

Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства»

Міжнародна спільнота щорічно підтримує акцію “16 днів проти насильства”. Тисячі громадян та сотні державних і громадських організацій з більш ніж 100 країн світу активізують з 25 листопада до 10 грудня свої зусилля заради об’єднуючої мети: збільшити розуміння та обізнаність про всі форми насильства у співвітчизників, створити в конкретному регіоні соціальний простір, вільний від насильства.

Цьогорічна Акція проводиться під гаслом: «Від миру в сім’ї – до миру в країні» в умовах повномасштабної війни, розпочатою російською федерацією на території України 24 лютого 2022 року. А проблема домашнього насильства не стає менш важливою. Війна, як і будь-яка екстремальна ситуація, лише загострює проблеми людей, які були й до цього. Зокрема, це стосується насильства в сім’ях. Домашнє насильство під час війни – це поширене явище, яке стає ще більш небезпечним, ніж у мирний час. Людям, які зазнали такого насильства зараз, складніше знайти вихід – вони часто обмежені у пересуванні, їм немає в кого попросити про допомогу, вони ще більше залежать від кривдників фізично й матеріально

Акція проводиться задля підвищення обізнаності українців з питань протидії домашньому насильству та з метою формування нетерпимого ставлення громадян до будь-яких форм насильства за ознакою статі. Тому необхідно активізувати партнерську взаємодію у цій сфері органів державної влади та місцевого самоврядування, державних закладів і громадських організацій та долучитися до цієї кампанії, а саме сприяти розміщенню інформаційних плакатів в адміністративних будівлях, центрах надання адміністративних послуг з метою актуалізації проблем подолання і попередження насильства серед громадян України.

25 листопада увесь світ відзначає Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства над жінками.

Офіційно цей день був оголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 1999 році (International Day for the Elimination of Violence against Women) - (Резолюція 54/134), але відзначатися він почав з 1981 року в пам'ять про трагічну загибель трьох сестер Мірабаль, які були жорстоко вбиті під час диктатури домініканського правителя Рафаеля Трухільо в 1960 році.

З 1991 року у світі проходить міжнародна кампанія «16 днів проти насильства», що закликає людство до припинення усіх форм насильства. Україна приєдналася до цієї кампанії у 2001 році.

Основною метою акції є:

- привернення уваги громадськості до актуальних для українського суспільства проблем подолання насильства в сім’ї, протидії торгівлі людьми та жорстокого поводження з дітьми, гендерного насильства та забезпечення рівних прав жінок і чоловіків;

- активізація партнерського руху органів державної влади, державних закладів, громадських організацій до проблем насильства в сім’ї та захисту прав жінок в Україні;

- проведення інформаційних кампаній з метою підвищення обізнаності населення України з питань попередження домашнього насильства, жорсткого поводження з дітьми, формування свідомості всіх верств населення щодо нетерпимого ставлення до насильства;

- проведення місцевих або регіональних заходів, громадських слухань з питань попередження домашнього насильства, гендерного насильства та торгівлі людьми;

- підтримання представників соціальних закладів щодо популяризації соціального ефекту, результатів від звернення за допомогою при насильстві;

- сприяння утвердженню ненасильницької ідеології в українському суспільстві.

Дати початку та завершення Кампанії вибрані не випадково. Вони створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини.

Шістнадцятиденний період кампанії охоплює наступні важливі дати: 

25 листопада - Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок;

1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом;

2 грудня - Міжнародний день боротьби з рабством;

3 грудня - Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями;

5 грудня - Міжнародний день волонтера;

6 грудня - Вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі, коли 14 жінок-студенток були вбиті злочинцем лише через те, що «вони були феміністками»;

9 грудня - Міжнародний день боротьби з корупцією;

10 грудня - Міжнародний день прав людини. 10 грудня 1948 року уряди країн-членів ООН визнали права людини «на життя, свободу та недоторканість особи для всіх без винятків», підписавши Загальну Декларацію Прав Людини.

Ще позаминулого року Міністерство соціальної політики – національний координатор цієї Кампанії у співпраці з UNFPA Україна у рамках програми „Комплексний підхід до вирішення проблеми насильства щодо жінок та дівчат в Україні”, яка реалізується за підтримки урядів Великої Британії, Канади та Естонії, розпочало нову хвилю кампанії „Розірви коло”. Ціль кампанії: підвищити нетерпимість суспільства до домашнього та гендерно зумовленого насильства.

В рамках інформаційної кампанії, у відеоролику „Розірви коло” демонструється, як із покоління в покоління герої передають один  одному сувій, що символізує усталені виправдання насильства у формі українських прислів’їв та приказок. Такий зв’язок крізь час поколінь підкреслює вкоріненість проблеми.

Інформаційна кампанія „Розірви коло” закликає усе суспільство до активних дій і нульової толерантності до насильства, яке немає виправдань при будь-яких обставинах. Правда завжди одна: якщо він любить, то ніколи не вдарить; зробити боляче - це не прояв симпатії; твоя "хата не скраю" - ти можеш допомогти.

Від фізичного насильства вдома в Україні щороку страждають понад 1,8 млн. жінок. І лише 10% з них звертаються по допомогу.

Дослідження Фонду ООН у галузі народонаселення свідчить, що  80% українців вважають, що жінка не повинна «закривати очі» на насильство з боку чоловіка заради збереження сім’ї. Портрету постраждалих від домашнього насильства не існує. Від нього потерпають жінки та чоловіки різного віку, які живуть у містах і селах, мають різний рівень освіти та заробітку. Водночас існує закономірність, пов'язана з економічним становищем: фінансово залежні жінки страждають від домашнього насильства частіше та рідше звертаються по допомогу. Причина страху та мовчання жінок – невпевненість у спроможності самостійно забезпечувати себе та дітей. 

Крім того, більшість жінок, постраждалих від фізичного або сексуального насильства, відчули також і психологічний тиск. Кривдники можуть обмежувати жінок у спілкуванні з друзями та близькими, контролювати мобільний телефон та особисті листування, забороняти виходити з дому тощо.

Особливо гостро проблема домашнього насильства проявляється зараз, під час повномасштабної війни на території України, соціальне напруження кривдники можуть «зганяти» всередині сім'ї. Лють та агресію, зокрема, може провокувати втрата роботи та недоступність звичних, базових речей. 

Попри війну, виправдання насильству немає. До того ж нині є чимало шляхів подолати насильство та розпочати життя спочатку.

Зокрема, національна безкоштовна «гаряча лінія» запобігання домашньому насильству, торгівлі людьми та гендерній дискримінації надає безперервні психологічні консультації за номером 116 123. Колцентр працює за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення на базі ГО «Ла Страда».

Працює урядовий колл-центр за номером 15 47.

Наша територіальна громада також долучилася до цієї щорічної Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» в рамках Всесвітньої кампанії «16 днів проти насильства», яка пройде під гаслом «Від миру в сім’ї – до миру в країні» в умовах повномасштабної війни, розпочатою російською федерацією на території України 24 лютого 2022 року.

Активну участь в акції прийматимуть відділ соціального захисту населення виконавчого комітету Городоцької міської ради, служба у справах дітей виконавчого комітету Городоцької міської ради, комунальна установа «Центр надання соціальних послуг Городоцької міської ради», відділ поліцейської діяльності №1 Хмельницького районного управління поліції ГУНП України в Хмельницькій області, Городоцьке бюро правової допомоги Хмельницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Городоцький районний сектор філії Державної установи «Центр пробації» у Хмельницькій області, Городоцький телерадіопресцентр, загальноосвітні та позашкільні заклади громади, бібліотеки, художні школи, згідно планів проведення заходів у навчально-виховних закладах та інші суб’єкти, які здійснюють заходи щодо попередження насильства на території нашої громади.

Закликаємо підтримати акцію громадян, громадські організації, державні органи та установи, на які покладається здійснення заходів з попередження усіх форм насильства.

На офіційному веб-сайті громади створено рубрику під назвою «Запобігання домашньому насильству», в якій є інформація про посадових осіб, які здійснюють заходи щодо протидії насильству на території нашої громади а також про мобільну бригаду соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі комунальної установи «Центр надання соціальних послуг Городоцької міської ради» та її персональний склад і цілодобовий Телефон для виклику мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або за ознакою статі:

068-988-66-01

Закликаємо підтримати акцію громадян, громадські організації, державні органи та установи, на які покладається здійснення заходів з попередження усіх форм насильства.

Олександр КАЗМІРЧУК, головний спеціаліст відділу соціального захисту населення виконавчого комітету Городоцької міської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь