Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Історична довідка: що цікавого можна побачити в старостинському окрузі

Дата: 12.12.2022 15:43
Кількість переглядів: 134

     Із трьох сіл, що входять до складу Новопорічанського старостинського округу найраніше виникло село Старе Поріччя. Його назва згадується в 1578 році. Село Басівка згадується в описі подій через сто років 1675 році. Назва села, наймовірніше, походить від прізвища Босий, яке було дане засновнику села у відповідності з його бідним матеріальним станом. Це було казене село в якому за розпорядженням військового міністра тут селили відставних солдат, які прослужили у царській армії 25 років. 

     На початку XVІІІ століття повстанці з Білої Церкви тікаючи від шляхти оселилися поряд з с. Старе Пріччя і поклали початок с.Новому Поріччю. Далі порі чани з щирістю приймали до своєї громади і втікачів з Карпатських гір і молдавських народних месників, про що свідчать поширені у Новому Поріччі прізвища Гайдук, Бойко, Гурняк, Гуцал. Така історія наших предків, від яких починається наш родовід.

ЦЕРКВА.   

     Церква у селі була побудована в ХVІІІ  ст.. Перше відоме камінне приміщення церкви було збудовано в 1735 році на кошти тодішніх власників села – Іоанна та Андрія Замойських. В 1786  році було побудовано нову дерев’яну Покровську Церкву, яка незабаром згоріла.  В 1811 була побудована сьогоднішня Свято-ВВеденська кам’яна, одно купольна, планом хрестоподібна церква.                                                                                                          

     Біля неї будинок для псаломщика, в якому дяк навчав кількох дітей церковної прислуги грамоті. Добру пам’ять про себе залишив священник Афанасій Добровольський (початок ХІХ ст.)  На території старого цвинтаря, під капличкою, похований у 1901 році протоієрей Михаїл Конський. А в 1959 році храм було закрито радянською владою, а в приміщенні було влаштовано магазин. Священник виїхав із села, подальша його доля не відома. У 1988 році церкву відбудовано за кошти жителів села і вона почала діяти. До 1991 року службу у церкві проводили командировані батюшки. Настоятелями були: Головатий Василь Йосипович з 1991 до 2001 р. Биньковський Іван Дмитрович з 2001 до 2005р. Пртоієрей Кибалюк Микола Михайлович з 2005 року по теперішній час. 

Фото без опису

Фото без опису

ЛАПАЇВКА.

      Одна з частин села Нового Поріччя називається Лапаївка. За народними переказами ця частина була покрита густим лісом і заростями очерету і була схованкою для кріпаків-бунтарів, яких прозвали лапаями. 

Фото без опису

ПАЛАЦ  

     До 1818 року село разом з кріпаками належало польському магнату Карлу Мнішеку. Потім було продано царському генералу барону Гейсмару. Залізши в борги при будівництві Городоцького цукрового заводу 1837 році Гейсмар продва село з кріпаками землевласнику Вітольду Скибневському. Новий хазяїн у цьому ж році заклав парк на красивому гористому схилі. Тут же в 50-х роках ХІХ ст. розпочв будівництво палацу з великою кількістю кімнат, залів, віталень з бібліотекою, з балконами й анфіладами. Палац споруджували понад 10 років. Тоді ж Скибневський наказав побудувати навколо парку кам’яний мур, який ще в деяких місцях зберігся до сьогодні. Палац було знищено під час революційного повстання селян в листопаді 1917 року.

Фото без опису

КЛЬОМБИ.

     Прикрасою Нового Поріччя є пам’ятник паркової архітектури середини ХІХ ст. історико - природничого значення – Кльоби. Колись тут красувалися рідкісні рослини, квітники, посадження екзотичних рослин, березові і смерекові алеї. Назва парку пішла від садівника, який доглядав клумби біля палацу. Він картаво говорив і на клумби говорив  кльомби і так закріпилася ця назва за парком у якому був розташованиц величний версальський палац.                                        

Фото без опису

Фото без опису

ПИВ ЗАВОД

     Один з синів, Генріх Скибневський,  успадковує від батька с. Нове Поріччя  і в 1876 засновує тут броварню. Побудова пивзаводу в Новому Поріччі була не випадкова. Відомо, що для виготовлення хорошого пива потрібна якісна вода. Родовище відмінної води знаходиться під селом. На той час, це був найпотужніший пивзавод у Кам’янецькому повіті і другий (після Вінницького п-з) в усій Подільській губернії.

     На заводі працювало 150 чоловік. З 1909 року пивоварнею володів херсонський адвокат М.Ф.Тимчинський. А орендував її у правника такий собі В.Н.Ленберг. Пива за Ленберга у Новому Поріччі щороку виробляли на 85 тисяч тодішніх карбованців – при 46 робітниках. Коли вибухнула перша світова і Нове Поріччя опинилося у прифронтовій смузі, виробництво вирішили евакуювати на схід. А от що до подальшої долі броварні версії різні. Що б там як, з 1914 року пиво в Новому Поріччі вже не варили. Приміщення  броварні спіткала участь палацу Скибневських  - з приходом совітів усе зруйноване, каміння та цеглу розтягнули по своїх господарствах селяни. Від велетенського заводу до наших днів дійшло кілька невеликих підсобних приміщень, та залишки грандіозних підвалів.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

РОГАТА ШКОЛА

     В 1868 році нащадки Скибневського побудували на протилежній від парку горі цегляний будинок в готичному стилі. Чому її називають «рогатою», стає зрозуміло, якщо поглянути на фото. Щоправда, в позаминулому столітті це була не школа, а панська стайня. В 1887 році будинок був проданий сільській громаді і у цьому ж році у придбаному будинку почали вчитися школярі. З тих часів за ним закріпилася назва «Рогата школа». Школа працювала до 2017 року, але з нестачою учнів її закрили. Зараз приміщення пустує, але на нього є великі плани.  

Фото без опису

МЛИН

     В 1893 році землі села Нове Поріччя разом з маєтком Скібневські продали петербурзькій графині Ігнатьєвій. В 1904 році на річці Тростянці був побудований водяний млин, який працював до 60 років ХХ ст.. Приміщення кам’яного милина зберігається до сьогоднішніх днів. 

Фото без опису

 Фото без опису

БУДИНОК КУЛЬТУРИ

     Центрами культури в селах стали Будинок культури в Новому Поріччі, клуби в Старому Поріччі і Басівці спорудженні у 1968-1969 роках. Двоповерховий Будинок культури с. Нове Поріччя має 932 кв.метри, в ньому  зал на 650 місць. В день 115 річчя з дня смерті Т.Г.Шевченка на подвір’ї старопорічанського клубу поставлено бюст геніального поета. 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь